Dropshot rig en verkassen

Dropshotten is de max, en struinend vissen ook. Maar een ambetant detail bij verkassen is: waar hang ik mijn lijn vast?

Het loodje in de hand houden en tegen de hengel klemmen is een optie voor korte afstandjes, maar goed voor de lak en de blank zal het niet zijn.

De haak in een oog haken is not done. Dat is slecht voor het oog en voor de haak. Plus, dan hangt het loodje te bengelen en raakt het in de war zodra men de eerste stap zet.

De draad vlak boven het loodje rond de as van de zwengel draaien is snel en handig, maar gevaarlijk om de onderlijn te beschadigen. Plus, WD40 trekt dan misschien wel vis aan, maar ik wil het niet aan mijn onderlijn.

Een lijnclip werkt niet voor een dropshotmontage. Het alternatief, een haarklemmetje van de HEMA, is ook niet betrouwbaar. En achter beiden kan de lijn blijven haken bij het uitwerpen.

De ideale oplossing is nog nooit zo simpel geweest: een litske.

Hang de lits aan uw zwengel of aan een oog. Het beschadigt niks, kost niks, en kost geen tijd of moeite. Trouwens, dropshotonderlijntjes die op een lap mousse zijn gestockeerd, zijn al voorzien van een litske.

Join the discussion 8 Comments

 • Ludolf schreef:

  Ahaaaaa… een litske! ….
  Maareu wat is een litske ? Bij ons, in onze plaatselijk dialect gaat het dan om een lintje dat ergens aanhangt. Jullie bedoelen wellicht een lusje?

 • Ludo schreef:

  Zeg maar … Het is de bedoeling dat je het loodje kan lostrekken van de onderlijn wanneer je loodje ergens in vast hangt. Gaat dat lusje niet zorgen dat je het loodje niet los kan trekken en zo alsnog je onderlijn verspeeld? Of is het de bedoeling dat de draad gewoon breekt door de inklemming van het loodoogje?

  • Supervlieg schreef:

   Inderdaad Ludo, het loodje is bedoeld om los te trekken. Toch kan door dit extra lusje het loodje soms ‘gered’ worden. Indien niet, dan breekt de onderlijn…

 • Danny Geysen schreef:

  Misschien een domme vraag… maar waar blijf je met de haak en het kunstaasje?

  • Supervlieg schreef:

   Dit is zeker geen domme vraag Danny! De haak en het kunstaas blijven gewoon langs de hengel hangen. Omdat de draad opgespannen is hangt dit niet in de weg, en kan nergens tussen slaan. Het enige nadeel is dat het haakje soms wel eens in de kledij kan blijven hangen.

   • Nick Altena schreef:

    Ik zal een domme Ollander zijn….maar ik haak het haakje gewoon aan het daarvoor bedoelde oogje bij het handvat vast…en het dropshotloodje is er voor ontwikkeld en bedoeld dat het er ook weer makkelijk af kan (bijvoorbeeld om te verplaatsen op de lijn…of ….helemaal 😉 ). Dus….loodje er ff afhalen en in je broekzak stoppen…en doorlopen naar de volgende stek…. dat lijkt MIJ het makkelijkst ??

    • Elvo schreef:

     …en dan zwengelt je dropshotgewichtje toch in een gigantische knoop zodra je 1 stap zet?
     De meeste Japanse hengels hebben trouwens geen verkasoogje.

     Hollanders zijn welkom op stekelridders.be, in het bijzonder de forumhelden! 🙂

Schrijf een reactie