Visbiologie: deel 1

By 12 juni 2015 Tips, Vis No Comments

Als beginnend visser kocht ik veel boeken om mijn techniek bij te schaven. Maar techniek is niet het belangrijkste om goed te kunnen vissen. De vis begrijpen is het eerste wat je moet doen.

In één van mijn boeken heb ik veel opgestoken over hoe vissen functioneren. Hieronder leg ik even uit wat voor mij belangrijk lijkt. Een beetje theorie kan nooit kwaad!

Net zoals bij mensen gebruikt een vis zijn zintuigen om zich te oriënteren. Hij kan zien, horen, ruiken en voelen. Maar naast deze eigenschappen heeft een vis ook nog een zijlijnorgaan.
Met dit orgaan, dat van kop tot staart loopt, kan de vis drukgolven waarnemen van het water. Zo kunnen ze hun richting bepalen. Via deze manier kan de vis zich dus perfect verplaatsen in het licht EN het donker. Denk aan de nacht, of diep troebel water.

A. Het zijlijnorgaan dat de tragere drukgolven kan waarnemen.

B. Het binnenoor dat de snelle trillingen kan opvangen

C. Oog met bolle lens. Beide ogen kunnen afzonderlijk bewogen worden

D. Reukorgaan dat dieper in het hoofd ligt.

De vissen die ons als roofvissers het meest interesseren jagen vooral op het zicht. Toch lijkt me het zijlijnorgaan belangrijker.
Volgens het boek zijn de ogen van de vissen vooral geschikt om goed overdag te kunnen kijken. Toch hebben wij hier een ander idee over. Hierover later meer!

Omdat vissen maar een beperkte afstand kunnen zien is het belangrijk dat een goed werkend aasje drukgolven produceert.
Voorbeeld hiervan zijn de vibrerende Spinmads of doodgewone spinners.

Fox rage heeft ook de Spikey shads met kleine stekels aan de zijkant die extra vibratie in het water produceren.

Een ander hulpmiddel in de roofviswereld zijn de ratels. Deze worden vooral gebruikt om de betrokken omgeving rond de shad te vergroten. Niet zozeer om aandacht te trekken, maar eerder om de vis uit zijn tent te lokken! Hierdoor komt er vaak een beet puur uit agressie.
Het reuk- en smaakorgaan zijn ook heel belangrijk voor de vis. De vis kan van verre afstand een geur waarnemen waardoor hij geïnteresseerd raakt. Ook gevaar kan hij hier mee waarnemen.

Kleuren worden onder water sterker geabsorbeerd dan in de lucht. Zo wordt rood als eerste weggefilterd.  Nadien volgen de gele, dan de groene en tot slot de blauwe kleur.

Dus volgens de theorie zou een rode shad niet werken? Moeten we met een groene of blauwe shad vissen als we dieper gaan vissen? Wij hebben dit natuurlijk in vraag gesteld. Want is dit effectief zo?

Dit bekijken we voor u in een volgende blog-content!

Hieronder een filmpje over kleuren onder water.

Informatie in eigen woorden verwoord vanuit het boek: “Het Complete boek voor sportvissers”
Illustraties aangepast voor eigen gebruik.

Schrijf een reactie