Meteen naar de inhoud

Onthaakmateriaal

Al wie een vis wil vangen, is moreel verplicht om hem onbeschadigd terug te zetten. Praktisch gezien betekent dit: degelijk onthaakmateriaal bijhebben. We geven het overzicht.

 

  1. Vingers

vingers

Juist, vingers staan op nummer 1. Omdat ze altijd bij de hand zijn (Hehe, logisch hé?), omdat het heel nauwkeurige en gevoelige instrumenten zijn, en omdat ze gemaakt zijn van zacht, organisch materiaal. Als het niet nodig is om met harde, metalen objecten in een vissenmond te porren, is het niet nodig.

 

2. Arterietang

kocher

Dit is een all-round onthaakapparaat. Redelijk goedkoop, redelijk compact, en redelijk breed inzetbaar: het kan haken verwijderen tot ongeveer 20cm diep.

Maar hier komt de kat op de koord: wie met dreggen vist, dus plugjes of pilkers of spinners, komt als het ware in een andere categorie van onthaking terecht. Het wordt veel moeilijker, en meer gespecialiseerd materiaal komt aan de orde.

 

3. Baarmoederhalstang

baarmoederhalstang

We zijn niet zeker dat dit de officiële naam is, maar dit apparaat is de schnizzle. Ligt zeer goed in de hand, kan zeer diep gaan, kan zelfs achter de bocht gaan als het moet, en de bek is heel precies en toch heel krachtig. Wie op snoeken of dikke snoekbaarzen jaagt: kopen!

 

4. Hakensteker

onthakerscherp

Een bescheiden apparaat uit de witvisserij, maar het is supercompact, supergoedkoop, en het werkt. Voor kleine, enkele haken tenminste. Ik heb het gewoon altijd bij.

 

5. Lange bektang

tang

Voor wie zijn onthaakgerief uit de gereedschapskist van papa moet gaan stelen: het kan perfect. Er zijn ook visspecifieke versies op de markt met een functie voor splitringen en een mooi etui, maar iets uit de grabbelbak van de lokale doe-het-zelfzaak kan ook gewoon dienen.

 

6. Kniptang

kniptang

Voor de snoekenjagers: best toch bijhebben, voor als het echt fout gaat met dreggen: gewoon afknippen. Lange steel aanbevolen.

 

 

7. Onthaakmat

Het is geen compact instrument, maar wie grotere vissen graag even meet en fotografeert, heeft er baat bij. Het is wel van het allergrootste belang dat een onthaakmat door en door nat is, anders ben je beter af zonder. Correctie: de vis is beter af zonder.

Er zijn alternatieven voor wie niet graag veel materiaal meesleurt:

  • nat gras
  • natte handen en een zachte handgreep
  • een opgefrommeld en volledig nat net op een zachte ondergrond (gras, modder,… geen beton of steen)

 

Belangrijk om te weten is het volgende:

  • een piercing door de lip is voor een vis geen enkel probleem, door de dikkere delen van de bek ook niet.
  • Zelfs een kleine beschadiging aan het zachte, roze vlees van de keel is meestal geen probleem.
  • Een kleine haak of een stukje van een dreg die blijft zitten, leidt zelden tot de dood. Dit is wetenschappelijk onderzocht geweest. Knippen is geen slechte optie, maar kan best vermeden worden!

 

  • Wat wel een probleem is, is het verwijderen van de slijmlaag. Het gevolg is meestal een infectie en een trage dood. Droge handen of een droog net zijn echte killers!
  • De kieuwbogen zijn echt gevoelig. Daar passeert veel bloed. Als die geraakt worden, heeft de vis weinig kans op overleven.
  • Langdurig stevig knijpen in de buurt van het hart is ook schadelijk. Een vis vastpakken bij de lip en ondersteunen bij de staart, is de beste manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *