Meteen naar de inhoud

Lithium Ion accu voor dieptemeter?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Afgelopen tijd  ben ik bezig geweest met het installeren van de dieptemeter op mijn kajak. Veel opties werden bekeken, en uiteindelijk werd voor de meest voor de hand liggende manier gekozen. Hij werd gemonteerd net zoals Daniël van der Post in zijn artikel beschreef op Yakfishing.eu.
http://www.yakfishing.eu/fishfinder-installatie-hobie-outback-2015/

Het volgende waar ik begon over na te denken was de batterij of accu. Een standaard accu die het meest gebruikt wordt in een kajak heeft slechts een capaciteit van 7000 mAh (of 7Ah). En deze wegen dan nog eens 2,5 kg. Dit moet toch anders kunnen?

In mijn vroegere hobby, het racen met radio gestuurde wagens, werd gebruik gemaakt van Lithium Polymeer (Li-Po) batterijen. Maar om een hoge capaciteit hier uit te halen moet je al snel wat geld neertellen, en ze moeten correct behandeld worden. Na wat zoekwerk kwam ik bij de gewone Lithium Ion (Li-ion) batterijen terecht. Vaak worden deze gebruikt in boormachines en andere herlaadbare toestellen. Weliswaar in een Chinese kwaliteit. Nuja, dit moet toch eens getest worden?!

Ik bestelde de volgende batterij; een Li-ion, 12,6V en 20000mAh! U leest het goed, 20 duizend! Nuja, ik ga er van uit dat ik dit er nooit uit krijg omdat het Chinese kwaliteit blijft. Maar de batterij weegt slechts 480gram. Dit maakt het echt wel interessant deze te gebruiken in een kajak of zelfs een bellyboat! De grootte bedraagt 16cm x 7,5cm x 4cm. Ook erg compact dus.

Mits de Li-Ion accu’s niet favoriet zijn van water ben ik begonnen met een waterdicht bakje klaar te stomen om snel en efficiënt te monteren. Ik had nog wat ongebruikte spulletjes van mijn GoPro liggen, en zo kwam ik tot de makkelijke manier waarop het nu gemonteerd staat. ( Zie foto onderaan ) Ook heb ik een kabeltje parallel klaargemaakt zodat ik twee van deze accu’s parallel kan schakelen, en het dubbele van de capaciteit kan benutten.

Het enige nadeel dat ik momenteel gevonden heb is de bijgeleverde lader. Deze heeft een laadvermogen van 0,5A per uur. Dit wil zeggen, 500 mAh per uur wat het opladen van deze batterij enorm lang doet duren. Dit heb ik opgelost door een goedkope Li-ion lader te kopen die tegen 1,5A laadt. Veel beter, en past direct!

De batterij is uitgevoerd met een ingebouwde schakelaar en beveiliging. Dit zodat de batterij niet te hard kan ontladen worden, want dit gaat ten koste van de levensduur. Een ander pluspunt van deze accu is de kostprijs. Deze bedraagt slechts 37 euro via Ebay , en kan zelfs nog goedkoper als je wat rond zoekt. Ook is er een kleinere versie van ‘slechts’ 9800mAh beschikbaar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][image_with_animation image_url=”3920″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3921″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3922″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3923″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3924″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Klik hier voor een link naar de Ebay pagina.
Deze link zal na een tijd niet meer werken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *