Meteen naar de inhoud

Engelse maten

Ik heb maten in Engeland: Dan, Richard, Graham, Darren, Ellis, Pete,…  Maar daar gaat het niet over.

Wie heeft er nog gemerkt dat lood en jigkoppen dikwijls in rare gewichten verkocht worden? Ik heb dropshotlood van 3,5g, 5,3g, 7g, en jigkopjes van 0,9g en 1,2g. Waarom die belachelijke getallen? Denkt geen enkel bedrijf er dan aan om mallen te maken voor 1g, 2g, 3g, 5g, 10g?

dropshotmaten

De reden achter de belachelijke getallen is: dat zijn Engelse maten. Zoals de schrijnwerkers uit grootvaders tijd, werkt visserij nog altijd met Engelse maten. In het geval van gewichten: ounces. In het Nederlands: een ons.

Een ons is ongeveer 28 gram. Een half ons is 14 gram, een kwart ons is 7 gram, een achtste ons is 3,5 gram.

Zie je het voordeel van het ‘Imperial System’? De stapjes worden kleiner als het gewicht ook kleiner wordt. Het verschil tussen 1/8 en 1/4 is veel kleiner dan tussen 1/2 en 1 ounce. In het geval van lood is dat wel handig.

Enkel bij de rare tussenmaten wordt het moeilijk. Wat is zwaarder: 3/4 of 7/16? (Antwoord: het eerste, want dat is 12/16, en 12 is meer dan 7.)

Maakt het uit? Naar onze mening niet veel, want loodgewichten zijn zelden accuraat. Er zijn loodjes van 1/8 die worden verkocht als zijnde 4g in plaats van 3,5g. Op die halve gram steekt het niet.

Lengtes van stokken is ook iets Engels: 2m40 is 8 voet, 2m70 is 9 voet, 3m is 10 voet, enzoverder. Mijn hengel heet RAZ 7.6, niet RAZ 230.

Vislijn: van hetzelfde: draadspoelen, zeker de grote, zijn een rond getal yards en een heel oneven getal meters. En treksterkte is gealigneerd op hele ponden: 6, 8, 10, 12 pond. Hoe vaak zie je niet een treksterkte van 3,63kg? Dat is achtpondslijn.

Maar er is snel te rekenen: tussen een yard en een meter zit niet veel verschil, en 2 pond is net geen kilo.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *