Meteen naar de inhoud

Druppelreels: waar het knopje voor dient en andere mysteries

Waar dient dat knopje voor? Is dat de slip?

Mijn reel slipt door, is ze kapot?

Dat zijn vragen die regelmatig naar boven komen op facebook. Druppelreels zijn ingewikkelder dan molens, we proberen met dit artikel duidelijkheid te scheppen.

 

Dit is de linkerkant van een linkshandige reel – en daar begint de verwarring al, want rechtshandige mensen moeten een linkshandige reel gebruiken.

Tenzij ze Amerikaan zijn, die wisselen graag 10.000 keer per dag van hand. Amerikanen zijn niet in staat om met hun linkerhand de zwengel te bedienen, daar komt het op neer.

Maar dus: rechtshandige mensen houden met hun rechterhand de stok vast, en zwengelen met hun linkerhand aan een ‘linkshandige’ reel.

In het midden van de zwengel zit een blinde moer en een borgplaatje. Dit is een moer met linkse schroefdraad! Dus rechtsom draaien om los te maken.

Daarachter zit de zwengel, van geil carbon in dit geval, en daarachter zit de ‘ster’ van de slip. Met 5 armen, zoals een zeester. Die draait je vanaf hier gezien linksom om vaster te zetten.  (Ja, echt alles is omgekeerd.)

Daar nog eens achter, tegen de behuizing aan, zit het mysterieuze knopje:

IMG_0366
De gravering ‘lightweight baitcasting reel’ onthult ook niks over de functie ervan.

Dit is de ‘spool tension knob’. Vrij vertaald het spoelspanningsknopje. En dat is ook wat het doet: binnenin zit een plaatje en een kleine schotelveer. En het plaatje schuurt tegen de as waar de spoel op zit, en dat geeft weerstand.

De functie van het knopje is: pruiken vermijden als de spoel bijna stilstaat. De spoel afremmen op het laatste moment, als je aas het water raakt.

Hoe beter je kan werpen, en hoe meer je met de duim kan afremmen, hoe minder belangrijk dit wordt.

Beginners worden aangeraden om toch stevig wat spanning op te zetten, maar dat heeft ook een nadeel: de reel draait niet soepel meer, je moet harder zwengelen.

Dus het is echt een fijnafstelling; het hangt van het gewicht van je kunstaas af, en van je ervaringsniveau.

Nu we toch naar knopjes aan het kijken zijn: aan de andere kant zit er ook nog eentje:

Die draaiknop is de instelling van de magnetische rem. In dit geval van 0 tot 10.

De functie is gelijkaardig aan die van het magische knopje: pruiken vermijden. Maar dit heeft meer te maken met de worp zelf, het afremmen in de lucht.

En wederom geldt hetzelfde: meer ervaren vissers hebben minder rem nodig. Lichter aas ook.

Dan is er aan de niet-zwengelende kant nog een knop: het drukknopje om de zijplaat af te nemen:

IMG_0368De zijplaat schuift zijdelings weg.
IMG_0369En dan wordt het mechanisme onthuld van de magnetische rem: een spoel wordt dichterbij of verderaf gedraaid van een aluminium schijf. Een echte magnetische rem dus.

IMG_0370

Langs hier komt ook de spoel er uit. Kan handig zijn om een pruik te ontwarren. Wel oppassen om dat pinnetje niet te verliezen!

IMG_0372

En wat hebben we hier nog?! Een handleiding!

IMG_0374

In het Nederlands zelfs. Spijtig dat SPRO niets nuttigs kan vertellen, zoals hoe de reel moet afgesteld worden, of wie de verdelers zijn.

IMG_0373Toch van enig nut: een diagram van de onderdelen. Voor wie uit de bocht gegaan is bij onderhoud, en onderdelen op overschot heeft 🙂

IMG_0362

Het laatste mysterie: een reel die kapot lijkt; je zwengelt maar de spoel draait niet.

Dit is gewoon een losse slip. Een slip van een reel ratelt niet, en de anti-retour zit op de zwengel, niet op de spoel. Dat is fundamenteel verschillend ten opzichte van een molen! Dus met een te los afgestelde slip draai je in het ijle zonder dat je iets hoort, en zonder dat de spoel draait. Gewoon de slip even vaster draaien.

1 reactie op “Druppelreels: waar het knopje voor dient en andere mysteries”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *