Meteen naar de inhoud

Grondel doorgrond

Om alle verwarring te vermijden:
gobio_gobio_hc5900grondel
Bovenstaande is een riviergrondel. Een geufke. Of een geuvel. Dit visje was vroeger vrij verspreid en zogezegd een top aasvisje voor opperstekelridder snoekbaars, omdat het van nature lager zwom dan voorn. Dit is dus de inheemse grondel, de goeie. Eigenlijk een kleine karperachtige van in de beek. De eerste vis die ik in mijn jeugd mocht vangen.

Dan is er nog deze uitheemse soort:

blauwband_1.0

Dit is een blauwbandgrondel. Zeer voornachtig, maar met een blauwe streep.

Deze visjes komen uit Azië en hebben ook onze rivieren veroverd. Maar niemand ligt er echt wakker van. Deels omdat het maar een blauwachtige voorn lijkt, en deels omdat de oplossing simpel is: snoek uitzetten.

Maar dan zijn er deze mannen:

IMG_2102 (1) Zwartbekgrondel

_JPK3408 Kesslers grondel

neogobius_fluviatilis_hf5196 Pontische stroomgrondel

phoca_thumb_l_proterorhinus_semilunaris_habitus_vorschau_dr_bernd_stemmer_462x216pix Marmergrondel

Dit zijn dus geen karperachtigen, maar echte grondels, Gobiidae. Zeer territoriale bodemvissen. Voorlopig loopt enkel de zwartbekgrondel Vlaanderen plat, maar zijn neefjes zitten al in Nederland. En deze gasten vormen wel een bedreiging.

Als aasvis hebben we er nog geen succes mee gehad.

1 reactie op “Grondel doorgrond”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *