Meteen naar de inhoud

Hengels, zwengels & hun actie!

Medium Heavy Moderate Fast Action wablief? Ik wil gewoon een goeie stok mijnheer…..

 

De Amerikanen zijn totaal los gegaan met het assortiment stokken. Elke stok bestaat daar in Extra Fast – Fast- Moderate – Slow, en dan nog een keer in Ultra Light – Light – Medium Light – Medium – Medium Heavy – Heavy – Extra Heavy – Ultra Heavy, en dan nog eens in combinaties van die twee reeksen. Ingewikkeld hé?

Neen, het is niet ingewikkeld, het gaat in essentie maar over 2 dingen:

  1. actie: hoe de stok buigt: enkel in het topje, of over heel de lengte
  2. kracht, zwaarheid, werpgewicht, stevigheid,… komt allemaal op hetzelfde neer

Kameraad Flukemaster let het allemaal uit, met voorbeelden. (In ’t Engels)  Belangrijk punt dat hij aanhaalt: dit zijn geen standaardisaties. Een medium van merk A is niet hetzelfde als een medium van merk B. Het zijn enkel naamgevingen, geen referentiewaarden. Werpgewichten ook: met een stok van 10-30g kan ik ook 5g smijten, of 40g. Het zal alleen niet zo goed aanvoelen als 20g.

Onze mening of raad hierover? Niet zo moeilijk:

Actie: fast vinden we tof, omdat er dan nog een beetje backbone in de stok blijft. Dan sta je niet met een kromme hoepel te drillen waar je de vis geen richting meer mee kan geven. Een stok die buigt, buigt in alle richtingen: niet alleen van voor naar achter, maar ook van links naar rechts.

De enige uitzondering hierop is: pluggen. Zwaar kunstaas met dreggen. Die blijven beter zitten met een moderate of slow action stok. Of als je vist op grote, sportieve vissen zoals zalm of forel die uit het water durven springen, dan is een vergevingsgezinde stok ook een voordeel.

Werpgewicht: kijk naar uw kunstaas. Is het echt nodig om loodkoppen van 20g te gebruiken omdat het hard stroomt? Kies dan 10-30g, of iets waar 20g ongeveer in het midden van het genoteerde werpgewicht ligt. Beetje baarsjes peuteren onder een brugje? 1-5g is genoeg.

 

Eigenlijk zit er nog een derde eigenschap van stokken verborgen. Soms wordt het mee gecategoriseerd onder action, soms wordt er over gezwegen. Het gaat over veerkrachtigheid, eigendemping. Zwabberendheid. Materiaal. Respons.

In essentie: een 100% carbon stok kan soms retestrak zijn, en sommige glasvezel stokken voelen meer als een zweep van Indiana Jones.

Zelfs in carbon stokken onderling is er verschil. Meestal wordt dit aangegeven door de sterkte van de gebruikte carbonvezels. Uitgedrukt in ton per vierkante centimeter. In ieder geval: hoe hoger het getal, hoe strakker en gevoeliger de hengel.

Ergens ligt een gouden middenweg, en waar die juist ligt, hangt af van het soort draad dat je gebruikt, het type haken, en eigen voorkeur. In dit filmpje bijvoorbeeld legt een Amerikaanse visgids uit dat sinds hij overgeschakeld is op braid, hij al zijn stokken heeft moeten veranderen naar 1 maat zachter.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *