Meteen naar de inhoud

Review: Gunki Peps Shad

Vandaag bekijken we een realistisch uitziend, nieuw shadje: de Gunki Peps.

Wat meteen opvalt: Gunki stuff ziet er goed uit. Presentatie, merchandising, het logo, de verpakking,… dat ziet er allemaal fris uit. Dat is al een bonuspunt waard.

Wat nog een bonuspunt waard is:

 

 

Gunki verkoopt 2 kits: eentje voor helder water, en eentje voor donker water. Da’s slim en handig. En misschien voordelig, omdat je minder volledige verpakkingen moet kopen.

 

Wat we in onze handen hebben: de 7cm uitvoering, in de kleur ‘brown shiner‘. Dat klinkt als een pipi-kakamopje, maar een shiner is het Amerikaanse equivalent van onze voorn. Een aasvisje dus.

 

De gelijkenis is treffend. Er zijn oogjes, vinnetjes, en bovenal: schubben. Het is de vraag of de vis dit onder water ook als schubben ziet, maar het is een interessant detail.

Ook het profiel klopt.

 

Wat we nog hebben: gleufjes voor offset haken. In de rug en in de buik, da’s ook slim gemaakt.

Een Gamakatsu EWG Worm Hook maat 4 leek ons geschikt. We hebben aan de buikzijde de gleuf wat breder gemaakt, om de haak gemakkelijk te laten uitfloepen, om gemakkelijker te haken.

Volgend thema: de marketing wank.

Gunki zegt: “Deze ‘opgepompte’ softbait beweegt zich bijna vanzelf! De ronde, lichte staart reageert op de kleinste beweging. Een uitstekend kunstaas om langzaam te vissen (lineair en verticaal). De hoek van de staart zorgt voor een mooie ‘S’ en daarbij rolt het aas intensief, flankt aantrekkelijk en dat wordt alleen maar intensiever hoe sneller je het aas binnen vist. Weinig roofvissen zullen deze maximale trillingen kunnen weerstaan. Door de inkepingen in het lichaam kan de PEPS ook prima aan een G’TEX Texas loodkop worden gemonteerd. Hiermee kunt u dan ook succesvol bij obstakels of begroeiing vissen. De Gunki Peps is net als alle andere Gunki Softbaits voorzien van een aantrekkelijk anijsaroma.”

Dat klinkt goed, laat ons eens zien wat de visjes daarvan denken. Naar de waterkant!

Test 1: dropshot.

Actie: flapperend, en flankend. De start flapt wild rond, en het lijfje flankt een beetje. Met de donkere rug en de lichte buik, geeft dat wel een heel pulserend visueel effect. Pulseren in de hengeltop doet het niet.

Het testwater is een bruin gekleurde rivier. teststok is de Westin W3 Dropshot.

Resultaat: vis op de tweede worp:

Deze snoekbaars van het formaat ‘grapjas’ beet heel agressief aan. Nice!

De derde worp was een vasthanger, kan gebeuren met een open haak.

Test 2: Cheburashka:

Met een wiervrije Cheburashka was wel beet te krijgen, maar ze haken op grote afstand, in een stromende rivier vol stenen, dat is niet gemakkelijk.

Opvallend: extreme flanking! Bij een Cheburashka zit de haak los van de loodkop, daardoor kon de shad bijna 90° rond zijn as draaien. Gigantisch veel geflapper en gezwalp. En zoals in het marketingpraatje: flappering begint bij heel lage snelheden, en wordt bij hoge inhaalsnelheid intenser.

Test 3: dropshot met een offset haak.

Dat is het beste van 2 werelden! Niet alleen leverde het een tweede vis op, het leverde geen vasthangers meer op. De offset haak maakt het lijfje wel wat stijver, waardoor alleen de start nog rondflappert.

Nog een positief punt: de shad bleef echt goed hangen op de offset haak. Het rubber is vrij taai. In het algemeen zacht, maar taai.

Testresultaat: 2 vissen en nog een handvol aanbeten (5 dus, voor de meeste mensen, misschien 3 of 4 voor de mannen van de zagerij) op een sessie van 45 minuten.

Sessie 2: andere dag, zelfde stek, zelfde format van grapjas:

Hij had ‘m goed binnen, dat is een goed teken. Ook perfect gehaakt, dus de gleufjes werken.

Conclusie: vangertje! Zeer flapperende en flankende actie. Realistischer dan in ’t echt.

 

 

Full disclosure: in tegenstelling tot bij andere stekelridders reviews, is dit product kostenloos verstrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *