Meteen naar de inhoud

De ULabama rig

 

Ofwel de Ultra Lichte Alabama rig, ook gekend als de umbrella rig. ULbrella rig hadden we onze uitvinding ook kunnen noemen.

Deze paraplu-achtige constructie heeft voor onrust en tumult gezorgd in de Verenigde Staten. De rig zou oneerlijk zijn, ethisch onverantwoord zelfs, omdat ze een paniekerig schooltje aasvis nabootst.

Ongeveer een jaar is deze rig ‘underground’ geweest, en werden er in het grootste geheim tornooien mee gewonnen. Dan is de markt opengebarsten, en is iedereen het beginnen gebruiken.

Met succes…. En uiteraard wordt het dan direct verboden in competitie.

Zo ziet een Alabama rig er uit: een kop, met daaruit 5 of 7 stalen stangen, met elk een shad. En soms nog ergens een skirt of een spinnerblad.

Je kan zien dat het op het frame van een paraplu lijkt, vandaar umbrella rig.

Het imiteert een schooltje aasvis. En als je een rukje geeft, plooit het frame, en gaan de shads dichter bij mekaar zwemmen. Exact hetzelfde als een paniekreactie van aasvisjes dus.

En zo zijn er nog een paar bijzonderheden: in 90% van de gevallen bijt de vis op het achterste of het grootste shadje, of het shadje met een iets afwijkende kleur. Vaak wordt er dus 1 dikkere of fel gekleurde shad achteraan gehangen, dat speelt in op het roofvisinstinct dat altijd de zwakkere of afwijkende aasvis aangevallen wordt.

 

Als het voor zwartbaars werkt, moet het voor onze baarsjes ook werken, dat is onze theorie.

Dus we zetten ons in 1 van de vele Stekelridders ateliers, in dit geval de eettafel,…

… gewapend met een heel arsenaal tangen,

en 5€ aan staaldraad.

En na wat gemeet

en wat geplooi,

en een beetje solderen, komt dat er zo uit te zien. Een hele kermis, de kleuren hadden misschien subtieler gemogen.

Heel de kerstboom weegt 12 gram. Net over het randje van Ultra Light, maar nog altijd de lichtste Alabama rig ter wereld.

Het lijkt een beetje op een kroonluchter.

Naar de waterkant, met die kermis!

Met al die haken zou je denken dat transport een nachtmerrie moet zijn, maar dat is niet het geval, het is niet erger dan een plug met dreggen. Alles blijft netjes hangen.

En ook werpen: geen enkel probleem. De lijn blijft netjes uit de buurt van de haken, en je kan heel het gevaarte eigenlijk heel precies en heel ver wegzetten.

De actie is super: omdat de twee loodkoppen onderaan zitten, kan je heel de kerstboom zonder gevaar over de bodem trekken. Ze werken als een soort kiel, de hele constructie houdt zichzelf altijd in de ideale positie. En bij een ruk, plooien de armen, en komen de shads dichter bij mekaar zwemmen. Niet slecht voor iets wat we met de natte vinger (2 natte vingers eigenlijk, want het concept is gerealiseerd door 2 mannen uit de Stekelridders crew) in mekaar gefrutseld hebben.

Er is maar 1 probleem: 5 haken is 2 te veel. Dus om wettelijk in orde te zijn, moeten de bovenste 2 haken vervangen worden door screw locks, van die spiraaltjes.

En omdat 12g op het randje is van UL:

dit is een versie van 4 gram, met haakjes maat 8. De staaldraadjes zijn 0.3mm, dat is niet eens veel dicker dan de fluorocarbon die soms gebruikt wordt.

 

Reageer hier onder als u een artikel wil lezen over de constructie en de gebruikte materialen en technieken.

1 reactie op “De ULabama rig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *