Meteen naar de inhoud

Gastblog: streetfishing

Vandaag laten we een gastschrijver aan het woord. Glenn De Cnodder vertelt over de streetfishingwedstrijd Open Street Lier, en deelt zijn strategieën en tips waarmee hij het spel bijna gewonnen heeft. (2e Plaats met ex aequo op aantal punten!)

 

Aan het begin van het visseizoen heb ik voorgenomen om mezelf  niet meer voor elke viswedstrijd in te schrijven zoals ik het voorbije jaar heb gedaan. Niet omdat ik wedstrijden niet leuk vind. In tegendeel zelfs, het is juist de positieve sfeer die er heerst die me elke keer weer charmeert. Maar ik heb sinds kort een nieuwe Belly Boat aangeschaft en zou me graag daar wat meer op verdiepen in de toekomst.

Open Street Lier wilde ik alsnog niet missen, naar mijn gevoel is dit één van de leukste wedstrijden die er in Belgie georganiseerd worden en daarom probeer ik dan ook elk jaar deel te nemen.

Wat maakt OSL nu juist  zo’n mooie wedstrijd? Heel  simpel, er is voor ieder wat wils. Je kan hier terecht voor zowel de grote als de kleine roofvis.

Door de veelzijdigheid van het water kan je op het Netekanaal onbeperkt je gang gaan, zowel op grote als kleine roofvis. Houd je meer van het precisie werk dan kan je er op los peuteren op de Binnennete. Ben je op zoek naar een nog grotere uitdaging dan kan je het stromende water van de Nete opzoeken. Hier moet je wel telkens rekening houden met het getijde. Elk detail telt!

 

– Hoe begin je aan een wedstrijd.

 

Na dat je bent ingeschreven opteer ik altijd om minstens een keer te gaan voorvissen, probeer op die momenten zoveel mogeljk bruikbare informatie te verzamelen. Zo vind je tijdens de wedstrijd beter op welke stekken je het beste kan gaan staan, welk aas je het beste gebruikt en welke techniek je kan toepassen.

Je moet wat gokken wat het parcours betreft, maar je kan aan het werk gaan met bv. Google Maps om alvorens het voorvissen een paar stekken te zoeken en te selecteren om eens uit te proberen.

 

Voorvissen is voor iedereen anders, ikzelf ga meestal maar 1 keer.

Liefst in een setting die zo dicht mogelijk tegen de wedstrijd aanleunt. Omdat ik al enige ervaring heb sluit ik voor mezelf al meteen de Nete uit, gewoon om het simpele feit dat ik daar niet graag vis. Het Netekanaal en de Binnenete zijn dan natuurlijk de wateren waar ik te vinden ben. Maar dit is geheel een persoonlijke keuze.

 

Het voorvissen heeft voor mij maar 1 functie en dat is informatie verzamelen. Het is geen drama als je tijdens het voorvissen geen grote successen boekt. Het is wel belangrijk dat je leert hoe de vis reageert en hoe de stekken voor jou aanvoelen. Vissen is geen wetenschap, het is iets dat je met gevoel doet, iedereen doet het op zijn manier zoals hij/zij dat het aangenaamste vindt.

Ik probeer altijd zoveel mogelijk verschillende stekken uit.

Beplanting en bruggen zijn eveneens van groot belang, daar waar er een dichtere beplanting is in het water, vindt de vis beschutting en voeding. Bruggen kunnen voor versmallingen en stroomnaden zorgen wat de roofvis ook graag heeft. Dat zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat de vis daar meestal samen zit en dat je dus meer kans hebt om er daar een boven water te halen.

Wanneer je een stek vindt waar veel witvis zit, mag je er van uit gaan dat hier ook roofvis te vinden zal zijn. Probeer een stek nooit te lang uit tijdens het voorvissen, zelfs niet als het daar juist heel goed gaat, zo wordt de vis niet verstoord.

 

Ongeacht je tijdens het voorvissen veel vis gevangen hebt of niet is het nu tijd om een plan op te stellen. Welke stekken ga ik af, waar wil ik in de voormiddag geweest zijn en waar in de namiddag, dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om een plan op te stellen. Dit zorgt er voor dat je steeds een houvast hebt tijdens de wedstrijd.

Hou ook rekening met je tijd, je kan elke uithoek van het parcours willen bevissen tijdens de wedstrijd maar je moet rekening houden dat je tijdig moet binnen zijn om je score kaart in te leveren. Bij het niet tijdig inleveren van je scorekaart zal je kostbare punten verliezen.

 

– Verloop van een wedstrijd.

 

Het belangrijkste is nog steeds dat je plezier maakt tijdens de wedstrijd. Vissen doen we allemaal omdat we er van genieten, en dat moet op een wedstrijd ook altijd het geval zijn!

Een goede voorbereiding kan je al goed op weg helpen, leg de dag voordien al je materiaal dat je wil meenemen klaar. Zo moet je ’s morgens niet nog een hele waslijst afwerken alvorens je kan vertrekken.

Bij aankomst wordt je scorekaart overhandigd, zorg dat je deze goed opbergt op een plaats die snel voor handen is. Telkens je een vis gevangen hebt vul je de nodige quota in en berg je de kaart zorgvuldig terug op.

 

Wanneer de briefing afgelopen is verplaats je jezelf zo snel mogelijk naar je 1ste stek.

Ik geef de voorkeur om eerst op baars te vissen, gewoon omdat mij dat het beste ligt.

Dit jaar had ik tamelijk snel de baars gevonden, al had ik minder geluk toen de vangst na 2 vissen leek stil te vallen. Baarzen zijn slimmer dan we denken, wanneer we veel lawaai maken of  zelfs als ze ons zien zullen ze minder snel toe happen. Daarom kies ik er voor om niet te lang op dezelfde plaats te blijven staan.

Tip: blijf niet vastgeroest zitten op 1 stek maar gebruik zoveel mogelijk van het parcours. Dit kan wel eens voordelen opleveren.

 

Soms kan een vis reageren maar niet doorhappen. Dan is het aangewezen om voor een andere techniek of kunstaas te kiezen. Dit kan soms wonderen verrichten. Daarvoor is het handig als je minstens 2 hengels ter plaatsen hebt zodat er snel kan gewisseld worden van techniek. Ik start in een wedstrijd meestal met de dropshot techniek. Wanneer die de wensen over laat kies ik voor een snellere techniek. Dit kan pilkeren, jiggen of vissen met blades zijn, deze behoren allemaal tot mijn favoriete technieken.

Met het pilkeren heb ik vaak mooie resultaten geboekt al is dit geen garantie uiteraard. Uiteraard zijn er ook dagen geweest dat ik hier geen of weinig vis mee kon vangen, daarom mag je nooit op 1 techniek vertrouwen.

 

Na een worp of 5 zonder aanbeet trek ik mijn conclusies en schakel ik over op een ander kunstaas. Is er na het wijzigen van het kunstaas geen verbetering dan kan je voor een andere techniek kiezen.

Wanneer je dit allemaal hebt geprobeerd en je boekt nog steeds geen succes, ga je best naar de volgende stek.

 

Afstand maken is voor mij belangrijker dan te lang op 1 stek te blijven in de hoop zoveel mogelijk vis te vangen. Je merkt al snel door langs het parcours op te schuiven dat je op een plaats zal komen waar een school van vissen zit. Probeer dan zo secuur mogelijk deze plaats te bevissen. Wanneer die eerste vis bijt is het de kunst om hem zo snel mogelijk naar de kant te brengen om hem vervolgens te onthaken en correct op het meetlint te plaatsen. Zorg steeds voor duidelijke foto’s zodat deze nooit kunnen betwist worden. Laat daarna de vis zo snel mogelijk terug in het water.

Om de vis snel en correct te onthaken zorg je best dat je je materiaal (onthaaktang en schaar) dicht bij de hand hebt. Net zoals je meetlint en scorekaart. Dit zorgt er voor dat je tijd bespaart voor jezelf maar ook dat de vis sneller terug naar zijn natuurlijke habitat kan.

Wanneer je aas te diep zit knip je de draad over en zorg je dat de vis niet onnodig moet lijden.

Na het nemen van de foto zet je best de vis een paar meter verdere terug in het water, zo voorkom je dat de vis je stek gaat verstoren.

 

’s Middags is er steeds een pauze voorzien, dan kom je terug op de verzamelplaats en kan je samen met je collega vissers bij elkaar polsen hoe hun voormiddag verlopen is. Op dat moment kan je soms nog nuttige informatie verzamelen die je in de namiddag kunnen helpen.

 

Na de pauze probeer ik te analyseren wat ik het beste doe, ga ik verder voor de grote roofvis of probeer ik mijn quota vol te krijgen maar dan met de kleinere vissen.

Deze keuze hangt geheel af van de vangst van de voormiddag en de eventuele vangst van je collega vissers.

 

– Wat na een wedstrijd.

 

Na afloop van de wedstrijd komt iedereen samen op de verzamelplaats in afwachting van de visvangsten. Dit is meestal gezellig vertoeven, er wordt volop nagepraat over de wedstrijd en andere viservaringen.

Vervolgens hebben we de prijsuitrijking die ook telkens met een lach en grap verloopt. Iedereen gunt elkaar de winst!

Glenn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *