Meteen naar de inhoud

Review: Lucky John Basara Spin 10

Vandaag bekijken we eens een normale spinhengel. Voor 1 keer gaat het eens niet over een super finesse dropshot stok. Gewoon een normale, all-round spinhengel die breed inzetbaar is.

De Lucky John Basara 10 dus, om precies te zijn: de LJB-762LF. Dat staat waarschijnlijk voor Lucky John Basara – 7 voet 6 duim, 2-delig, Light Fast.

De stok komt in een nette hoes, met wat mousse en 2 onderverdelingen.

Wij StekelRidders zijn zoals honden, en 50% van de mannelijke bevolking: we beginnen ons onderzoek altijd bij het achtereind, de butt section. (De andere 50% van de mannen begint de bouwinspectie bij het balkon 🙂 )

Maar het is een strak achtereind: een net logo, een stootrand van duurzaam plastic, een geanodiseerd aluminium ringetje in de kleur gun metal, en licht en hard schuimrubber. Het schuimrubber loopt heel vloeiend over in de gelakte blank.

 

Zoals de meeste modern stokken zonder kurk, is het handvat skeletonized. Er is in de diepte een carbonwikkeling te zien, maar die is niet te voelen aan de oppervlakte. Dat was bij de Abu Garcia KR-X wel het geval.

De lak lijkt de perfectie te benaderen, de ligaturen ook. De enige blaam die te vinden was, was een miniem spatje epoxy op het grootste oog. 1 Tik met vingernagel en het viel er af.

Wat hier ook al opvalt, in de lendenen, zijn de potige afmetingen van de blank. De blank is dik in diameter, dun van wanddikte, en van een strak carbonmengsel gemaakt. Dat zou moeten goed zijn voor de strakheid en gevoeligheid van de stok. De top is hol.

Gaan we verder, dan komen we de molenhouder tegen. Van Fuji, en tegen de richting gemonteerd, dus met de moer aan de bovenkant. Dat maakt dat de handpalm tegen een vloeiende overgang naar de blank rust, en dat de wijsvinger de blote blank kan aanraken. Ideaal!

Het valt ook op hoe licht dit eind van de stok is, de molenhouder zit waarschijnlijk zonder vulringen op de blank, wat wederom goed zou zijn voor de gevoeligheid.

Ook hier is weer gun metal gebruikt: dof grijs. En zo moet het ook: een stok moet niet bling zijn, een stok mag niet opvallen tegen de lucht, want de vissen kijken er soms ook naar. Blinkend spul is goed om alle vis te verjagen op een zonnige dag.

 

Het schroefdeel van de molenhouder is niet afgewerkt met een aluminium ring, maar dat kan ook niet: daar zit de ligatuur van de lijnclip. De lijnclip zit links in plaats van vanonder! Dat is interessant, want dat is de meest ergonomische plaats voor rechtshandige mensen, en zo heb je het minste kans dat de lijn naar je molen in je haak verward geraakt.

Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat gevlochten lijn er achter haakt bij winderig weer, maar het oog is goed afgerond, dus die kans is miniem. Goed nagedacht van Lucky John, dat is een bonuspunt waard.

Bij het voorste sierligatuur stopt ook de carbonomwikkeling, de cross wrap. Dus dat lijkt nogal kort en van weinig nut, maar een test met de Hand-Flex-O-Matic 9000 bewijst het tegendeel: er is een duidelijk verschil tussen het omwikkeld deel, en het middenstuk van de blank.

De opdruk is gewoon duidelijk: een groot lettertype. Iedereen die niet perfect ziet, of in de winkel staat te snollen in het hengelrek, zal dit appreciëren.

 

Werpgewicht 2 tot 10 gram, lijn 4 tot 8 pond, dat is dus in theorie 16 honderdste tot 24 honderdste. Klinkt nogal dik navenant het werpgewicht, maar het staat in ieder geval weer in duidelijke, normale letters vermeld.

 

 

Hier komen we het eerste oog tegen, en een kaartje. En ook wederom een heel verzorgd ligatuur, dat qua kleur een beetje doet denken aan de Westin W3. Er zit ook een heel subtiele glitter in de blank.

Op het kaartje staat niet hoe fancy de ogen wel zijn, enkel Authentic Fishing, en contactgegevens in alle talen van de regenboog.

Het oog is modern: hoogpotig, relatief klein van diameter, dus geschikt voor gevlochten lijn, anti-tangle, anti-frictie met de brede maar dunne keramieke ring, en … … titanium?! Het staat nergens vermeld, maar daar lijkt het wel op. Zou het kunnen?

Heel de stok weegt 115 gram, dus dat zou zeker kunnen. Hallo trouwens. Alles OK!

Dus de ogen zijn niet van Fuji, het frame is niet naadloos rond de keramiek gesmeed zoals enkel Fuji dat op microscopische schaal kan, en de curve van de poten is ook niet 100% vloeiend en zonder overgangen,…  Maar dit zijn heel kwaliteitsvolle ogen. Fuji mag zijn peperdure ogen bijhouden, deze zijn top.

Bij de belly guides is terug te zien dat het frame niet helemaal rond het keramische oog gesmeed is. Dit is een soort shortcut voor de productie: veel gemakkelijker en dus goedkoper te maken. Maar als we voor dat uitgespaarde geld dan titanium terugkrijgen, hoor je ons niet klagen. Wat daar aan de binnenkant gebeurt, heeft geen invloed op het functioneren van het geleideoog.

 

Wat ook wel opvalt, is de grote maat van de voorste ogen. Geen maat 5 of 5.5 waar je nauwelijks een knoop door krijgt, wel een dikke maat 6 all the way. Daar kan al eens een knoop door passeren, of een stuitje, of als je van heiligschennis houdt: een warteltje of een no-knot.

Dit is het topoog. Het ziet er niet anti-tangle uit, maar het heeft wel dezelfde titaniumkleur. En een verlengd ligatuur, dat helpt tegen het in de war gooien en breuk van de top.

9 Ogen in totaal trouwens, dat is het perfecte aantal voor deze lengte van stok. Netjes volgens de modernste principes: de bovenste 6 staan tegen de blank aan, en dan 3 hoogpoters van kleine diameter.

Dit is de actie: gewoon fast. Tegenover de volle top modellen die we gewoon zijn, zit er minder buiging tussen het topoog en oog 2, en wat meer tussen ogen 3 en 4. Die lange ligatuur van het topoog zal daar ook wel iets mee te maken hebben.

Opvallend is de power die ineens inkomt, nadat de top geplooid is. Die is echt aanzienlijk, en het feit dat die ineens hard inkomt is heel normaal voor een fast action stok. En dat is ook wat je nodig hebt om met loodkoppen en spinners te vissen: een beetje power om een serieuze haak te zetten in een harde snoekbaarsbek. Subtiele stokken vereisen dat je met dundradige haken vist, hiermee kan je waarschijnlijk bijna alles zetten.

 

Het algemene gevoel is: extreem licht, zeer strak, zeer gevoelig. 7 Voet 6, ofwel 2,28 meter is ook de ideale lengte voor alle normaal gebouwde vissers en voor de meeste Vlaamse wateren.

 

Wat zouden we ervan denken als we dat eens aan het water gingen uittesten?

We zouden het concept van #fishordie kunnen toepassen: de middagpauze opgeven om te gaan vissen, en dan heel de namiddag sterven van de honger. Let’s go!

Eerste indrukken:

 • deze stok kan meer aan dan 2 tot 10 gram! Ze zijn bij LJ heel voorzichtig geweest met de specificaties.
 • Ook bij het lanceren is die strakheid aanwezig: 7 gram tot aan de overkant van het kanaal slingeren gaat moeiteloos, zonder gezwiebel en geplooi. Met precisie ook.
 • Een shad met een schoepstaart, of een spinner of een plug, voel je ratelen in de top.
 • Net zoals bij de Abu Garcia KR-X, grenst de gevoeligheid aan het belachelijke: elke steen voelt aan als een monsteraanbeet, en zorgt in het begin voor een hartverzakking. Na een paar minuten gewenning wordt het beter.
 • Een Stradic 2500 is misschien te grof voor dit stokje. Misschien de 1000 eens proberen.

Deze stok? Of dit stokje? Hij is moeilijk onder te brengen. Licht in de hand, maar zwaar qua prestaties.

De kanaalbaarsjes hadden er in ieder geval geen twijfels over. Elk detail van de aanbeet kwam door, en rakkers van dit formaat konden gewoon uit het water getakeld worden.

Het voelt raar aan: zo weinig gewicht in handen hebben, en toch zoveel kracht kunnen uitoefenen.

Test 2 was met een meer gepaste Stradic 1000 molen, en vechtersbaarsjes van een halve slag groter:

 

 

Met al die directheid zijn dit formaat vissen beter te sturen. Met een soepele hengeltop worden alle kopstoten opgevangen, zoals bij de Piston & Bielle, maar met de Basara kan je de vis als het ware dirigeren, en verbieden om met de kop te schudden. Je moet blijkbaar wel doorharken, want er zijn tijdens de sessie ook 2 vissen gelost, na iets teveel gespeel. Bij een stugge top kan een kleine haak ook uitlubberen in de bek, dat is nu eenmaal zo. De dreg van een spinner hing wel goed vast.

Het topoog is effectief niet anti-tangle. Het bonuspunt wordt terug ingeleverd.

Door de stevige ruggengraat is het ook: hangen is hangen! Van de aanbeet kan je elk detail voelen, en aanslaan is zonder twijfel.

Test 3 was een kleine avondsessie. Het resultaat bevestigde: gevoeligheid ten top, hangen is hangen, kanaalbaarzen en een baby snoekbaarsje harken.

 

 

De stok uit de test was een hoofdprijs van een DK Predator Battle, dus de exacte prijs kunnen we niet meegeven. Maar als algemene spinhengel en jigstok ziet dat er zeer veelbelovend uit!

6 reacties op “Review: Lucky John Basara Spin 10”

 1. OOps, link naar hengelsport-site geeft fikse error:
  “De volgende website bevat malware
  Cybercriminelen op http://www.hengelsportdekock.be proberen mogelijk gevaarlijke programma’s op je computer te installeren waarmee je gegevens kunnen worden gestolen of verwijderd (bijvoorbeeld foto’s, wachtwoorden, berichten en creditcardgegevens). Meer informatie …”

 2. Toffe en correcte review. Geeft je een totaal beeld van wat voor hengel het juist is. Heb nog geen in deze gewichtsklasse in het bezit, dus zeker interesse ?. Doe zo voort ????

 3. Toffe en correcte review. Altijd leuk om te lezen. Geeft je een volledige en objectieve beoordeling. Doe zo voort. ? Een hengel in die gewichtsklasse heb ik nog niet. Zeker interesse ?.

 4. Toch altijd leuk te merken hoe neutraal en rechtvaardig jullie een product benaderen en volledig ontleden dit toon hoe gepassioneerd jullie wel zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *