Meteen naar de inhoud

Provocerend vissen, deel 2

Omdat het leutig is, proberen we tijdens het vissen altijd te provoceren. En ook omdat het in onze natuur zit. Vissen is in de eerste plaats altijd een natuurbeleving.

 

Scenario 1: 

SuperVlieg en Chambrant gaan naar een uitverkoop, en zien een pakje nr. 18 haken in een vooroorlogse verpakking. In een vergeelde kartonnen omslag. Met een belachelijk grote weerhaak en zonder coating. Ze kopen het voor 1€ en presenteren het aan Elvo, om te lachen met zijn overdreven gevoel voor finesse.

 

Als tegenprovocatie vangt Elvo mooie baarzen met de vooroorlogse haken, en stuurt de foto’s door. Stand: 1 – 1.

Scenario 2: 

Stel, je bent al enkele uren op het kanaal aan het vissen, en je hebt ondertussen door waar de vis zich ophoudt, en welk de meest geschikte techniek is. Als je dan op een nieuwe stek aankomt, is het vooral een zaak om dat niet te laten uitschijnen. Je moet vooral cool blijven. Baarzen harken, en cool blijven.

Als er dan een concullega visser een praatje komt maken over hoe hij gisteren, na jaren, nog eens (tevergeefs) een snoekbaars heeft proberen vangen, is het de kunst om geconcentreerd vis te blijven harken, worp na worp, en ondertussen, half afgeleid en continu vis drillend, een verhaal te vertellen. Maakt niet uit welke richting het uit gaat, zolang je aan het harken bent, breng je een overtuigend verhaal. Je kan vertellen dat alle snoekbaars is weggevangen en nu in allerlei diepvriezers ligt. Of je kan vertellen dat er nog genoeg snoekbaars zit, maar dat zijn vismethode waarschijnlijk verouderd is. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je zonder veel technische uitleg terug vertrekt, en de concullega visser nog meer vertwijfeld achterlaat. Vertwijfeling is nog niet hetzelfde als geprovoceerdheid, maar het komt in de buurt.

 

Scenario 3: 

In de situatie dat je je wil inschrijven voor een koppelwedstrijd, maar je partner talmt en stelt het inschrijven en betalen eindeloos uit, is er slechts 1 correcte manier van handelen. Je schrijft in onder de meest debiele teamnaam mogelijk.

Bijvoorbeeld: als je teammaat de weubbes krijgt van dropshotten, en het uit frustratie ‘dropshitten’ noemt, dan schrijf je je team in als ‘De dropshitters’. Of ‘Team Fluffy Bum’, uit rivaliteit in een andere hobby.

Gouden raad: wacht tot de dag van de wedstrijd om het aan je teammaat te vertellen. Want anders heeft hij nog tijd om een veto te stellen.

 

Scenario 4: 

Als je al struinend voorbij een andere visser loopt die nog niets gevangen heeft, probeer dit dan even te onthouden. Als je dan in de buurt een vis haakt, kan je roepen en vragen of hij even met zijn net wil komen scheppen.

Net zoals in scenario 2 is het dan van zeer groot belang cool te blijven, vriendelijk te bedanken, en zonder veel technische uitleg door te gaan.

 

Scenario 5: 

Bij toeval krijgt je team wedstrijdnummer 69 toegedeeld. Dat is een zeer sexueel nummer. Omdat de wedstrijdleiding volledig mee is, krijg je een provocerend stuk commentaar op je goodie bag geschreven.

De best mogelijke reactie is dan direct voor de tegenprovocatie gaan: zorgen dat op de officiële wedstrijdfoto een gigantische piet met ballen te zien is.

Als nevenactiviteit zien we hier ook het fenomeen van de t-shirts zoals besproken in deel 1. Een t-shirt dragen met een sushitafereel op een evenement dat 100% catch-and-release is, dat is ook noemenswaardig.

 

De aandachtige lezer heeft onze bonustip al lang gespot: de tegenprovocatie.

Als je geprovoceerd wordt, is de meest gepaste reactie altijd de tegenprovocatie. Het feit of je als individu geprovoceerd wordt of als groep, maakt niets uit: je moet altijd klaar zijn om een tegenprovocatie te voorzien. Iemand vangt een vis vlak voor je voeten? Dan moet je een grotere vis vangen voor zijn voeten. Want enkel zo blijft dit spel duren.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *