Meteen naar de inhoud

Review: Fanatik gevlochten lijn

Een goede gevlochten lijn is ALLES. Vandaag kijken we of de Ultralight PE Braided Fishing Line van Fanatik ons kan bekoren.

Het gaat hier over de dunste lijn in de serie, de P.E. #0.1, van 0.068mm dik. 3Kg trekkracht.

Dit is de informatie op de achterkant:

In het filmpje op Youtube  geeft Joeri wat uitleg over de verschillende lijnen. Het lijkt een kerel te zijn die echt met vissen bezig is in plaats van een verkoper. Hij belooft een goed snoer aan een schappelijke prijs. (Ja, lijn is ‘snoer’ in het Russisch!) En hij belooft ook dat 100m effectief 100m is. De diameter van gevlochten lijn is moeilijk te meten, dat geeft hij eerlijk toe.

 

OK, snoer dus. Dat onthouden we.

 

Het is moeilijk te fotograferen, maar het gaat hier over een snoer met 4 strengen. In de dikkere diameters is er ook snoer met 8 gevlochten strengen, en meer is beter, maar het lijkt goed mee te vallen.

Het snoer voelt vrij glad aan. Niet super glad zoals een fused braid (Nanofil, Stren Microfuse), maar ook niet zo ruw als andere 4-strengs snoeren uit Oost-Europa.

 

Opgespoeld ziet dat er zo uit:

We gebruiken voor de test een 2018 model Shimano Stradic 1000.

Opspoelen laat wel iets van verf achter.

Joeri zegt in het filmpje dat dit normaal is. Het is de verf. De kleur is trouwens fel roze, dat is goed voor de zichtbaarheid en vist aangenaam.

Het is trouwens oogverblindend knalroze, niet vrouwelijk pastelroze. Er is een verschil.

 

Wie kent er AvE?

De spoel lijkt gemaakt van polycarbonaat. Er zijn kleine defectjes, of slijtage te zien aan de mal, maar dat is weer het verhaal van de Japanse perfectie versus Oosteuropese goedgenoegheid. Heel normaal allemaal. Polycarbonaat kan bros zijn, maar we hebben de spoel 3 maal laten vallen, en hij is niet versplinterd.

Het gleufje is eenvoudig, maar echt goed. Het klemt het snoer knalhard vast. Bij andere spoelen is dit soms een zacht plastic inzetstukje, maar dat laat soms los. De spoel is ook rond. Dat klinkt als een belachelijke opmerking, maar er zijn genoeg zeskantige en vierkanten spoelen op de markt. Marketing op z’n slechtst.

 

Even de diameter nameten. Voor zover mogelijk.

Onze vooroorlogse micrometer zegt 0.07, dus het etiket liegt niet.

Ze hebben trouwens ook een P.E. 0.2 en een P.E. 0.3, van 0.074 en 0.08ennogiets. Zeer interessante diameters voor UL visserij.

 

Een belangrijk aspect van een gevlochten snoer is: hoe strak is het gevlochten?

Medium strak in dit geval. Het snoer is aan de stugge kant, net op het randje dat de lussen van je molen nog een lichte krol nalaten als het afspoelt. Geen duidelijke krollen zoals Nanofil of Stren Microfuse, maar het is zeker niet zo soepel als een Japanse 8-streng braid zoals Shimano Kairiki of Daiwa 8-braid. We zullen in het praktijkgedeelte oordelen of dat goed of slecht is.

 

Laatste droge test: treksterkte.

De opgegeven 3 kilo is waarschijnlijk wel te halen met een genormeerde testopstelling. Met een emmer geraken we tot 2,8 kilo.

Er zijn braids van 0.06mm die 6 kilo opgeven en meer dan 3 kilo effectief halen, maar die zijn dan ook dikker. Het enige dat we met onze droge test kunnen zeggen, is dat het al geen rommel is. Om echt te testen, moeten we het snoer natmaken, eens door het water trekken, een paar dagen mee vissen,…

 

Zullen we dat dan doen?

 

Onze eerste indrukken:

  • Het snoer snijdt zeer goed door het water. Zeker zo goed als de Shimano Kairiki 0.07, een pak beter dan Momoi 0.06. Dat is toch wel belangrijk voor UL visserij, als je gewichtjes van 2 a 3 gram gebruikt en enige afstand moet werpen.
  • Werpen: niet tot op de maan zoals met verse Nanofil, maar toch behoorlijk goed.
  • Gladheid: goed. Voor zowel werpen als binnendraaien goed genoeg.
  • Stijfheid: ideaal eigenlijk. Er blijft na het werpen een heel heel lichte krul in, en dat zorgt er voor dat je de lijn mooi ziet aflopen en afzinken. De super losse braids komen sneller in de war rond je topoog, en vormen een ramp als een haak zich er in vastprikt. Maar dat gebeurt met dit Fanatik snoer dus niet. Heel gebruiksvriendelijk.

De kleur blijkt redelijk goed te blijven zitten, en het snoer lijkt ook geen vocht op te nemen.

 

Nu: tijd om iets op te biechten. We zijn eerst gaan testen, en daarna pas hebben we beseft dat rek ook een factor is. Tijdens het testen zijn alle aanbeten goed genoeg doorgekomen, ook op afstand. Misschien een klein beetje doffer dan gewoonlijk, maar het was ook koud. Dus het kon evengoed de vis zijn die iets minder fel aanbeet. En bodemcontact was ook goed te voelen met 3 gram.

Maar het Fanatik snoer heeft iets meer rek dan al de concurrentie. Het zal een kwestie zijn van een paar procenten, maar het is net merkbaar. Alsof de strengen zich eerst moeten opspannen, en dan pas de volle kracht doorgegeven wordt. Qua gevoeligheid staan de fused braids bovenaan, gevolgd door de Japanse 8-streng braids, en dan komen de 4-streng braids.

 

3 Maanden en 300 vissen verder: misschien zijn we het gewoon geworden, misschien is de lijn gerodeerd, maar dat van die gevoeligheid is geen punt meer. Ook niet als we met willekeurige collega vissers van hengel wisselen. Er wordt niet over gesproken.

Dus als het een minpunt is, zal het een zeer kleintje zijn.

 

Conclusie: zoals de pap van Goudlokje: net goed. Niet te dun, niet te dik. Niet te stijf, niet te los. Goede levensduur, goede kleur. Enkel iets meer rek dan de concurrentie.

Een gebruiksvriendelijk en budgetvriendelijk snoer. 20€ Voor 100m.

Dit snoer mag op de molen blijven liggen, het is de nieuwe favoriet.

 

 

1 Testspoel is beschikbaar gesteld door De Goudvoorn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *