Meteen naar de inhoud

De Ned rig: vissen met een drol?

De Ned rig is een licht, plat loodkopje met een korte worm. Dat ziet er belachelijk uit. Maar werkt het? En hoe werkt het?

 

Om een antwoord te vinden op die vragen, moeten we eerst een langdradig verhaal doen, daarna het materiaal in extreem detail onderzoeken, en tot slot de mening van de vissen gaan vragen.

 

Het verhaal

De Ned rig is uitgevonden door Ned Kehde, een visser uit de Amerikaanse Midwest. Dat ligt niet in het midden, noch in het westen. Eerder in het Noordoosten. Kansas. De Ned rig heet officieel de Midwest finesse rig.

De doelstelling was: 100 vissen vangen, als co-angler, van achteraan in de boot. En dat is gelukt!

Hoe hebben ze dat gedaan? Door een Zman ZinkerZ in 2 te knippen, en op een licht loodkopje te monteren.

Een ZinkerZ is zoals een senko: gewoon een rechte worm. In de vorm van een balpen. Maar het special eraan is: ElaZtech.

ElaZtech is een special rubber waaruit Zman alle shads maakt. Het is enorm elastisch. ElaZtisch… ElaZtech. Vandaar de naam. Het voelt echt bijna als een elastiek aan. En Ned Kehde wou het gewoon gebruiken omdat het na 50 vissen nog altijd op de haak hangt, het is lekker taai en duurzaam. Ned had op dat moment waarschijnlijk nog niet door dat ElaZtech nog andere interessante eigenschappen heeft….

Zman heeft die ontwikkeling gemerkt, en heeft een speciale shad uitgebracht, zodat vissers niet steeds een ZinkerZ in 2 moesten knippen. Dat was de TRD. Dat zou staan voor The Real Deal, maar…

TRD klinkt als turd. Vrij vertaald: drol. Het lijkt gewoon op een drol.

Die mop kennen ze bij Zman ook, en het is deel van de marketing. En dat doen ze goed trouwens, marketing. Alle namen zijn met een Z, alle verpakkingen zijn hemels blauw.

En het is dus een fenomeen geworden. De Ned rig is mogelijks nog meer finesse dan een dropshot of een neko rig, en vangt meer vis. Als het echt zo taai is als oude ballen, of er moet een hoop vis gevangen worden op korte tijd, dan wordt er naar de Ned rig gegrepen.

Het fenomeen is begonnen in ‘The Midwest’, vandaar dat de Midwest finesse rig hetzelfde is als een Ned rig.

Vanuit the Midwest is het fenomeen verspreid naar heel de Verenigde Staten, dan naar Engeland, en nu is de Ned rig ook al in Nederland te vinden. En als Vlamingen doen we hard ons best om niet achter te lopen.

 

 

De montage

Het is gewoon een kort stuk worm op een lichte loodkop.

FOUT!

Het is een drijvende ElaZtech worm op een plat, champion-achtig loodkopje. Met een lichte haak. De details zijn extreem belangrijk.

Als het fout is, ligt het aas als een drol op de bodem.

Als het goed is, staat de worm op zijn kop te dansen, bibberend en draaiend. En dat is heel verleidelijk. Dat werkt.

Omdat tips verplicht zijn op deze site, geven we er 3:

  1. Gebruik Zman TRD’s met Shroomz loodkoppen. En niets anders.

  2. Je plakt best de shad tegen de loodkop met secondenlijm. In tegenstelling tot gewone shads, pakt secondenlijm heel goed op ElaZtech.

  3. NOOIT naast andere shads leggen! Dan ziet het er pas echt als een drol uit, gesmolten en plakkerig.

 

De details

 

Laat ons even in detail kijken naar een TRD.

Punt 1: hij is elastisch. Dat zijn drollen doorgaans niet. Weet je trouwens hoe je een drol kan herkennen? AvE zegt: “Als het lijkt op stront, en het ruikt naar stront, en het smaakt naar stront, dan is het waarschijnlijk stront.” Duidelijk hé?

Dat is het meest opvallende kenmerk, maar doet eigenlijk niet terzake.

Punt 2: een TRD is zout. Er zit een beetje zout in, en als je hard genoeg trekt, vliegen de zoutkristallen er uit. Zout is gunstig.

Punt 3: hij wiebelt. Alle shads wiebelen, maar TRD’s wiebelen fundamenteel anders. En onder water wiebelen ze nog anderser. Meer een trilling dan een wiebel. En het heeft ook een heel realistisch effect op de huid van de shad. In ieder geval: die wiebel, die actie, die doet wel terzake.

Punt 4: een TRD drijft! En dat is de kern van de boodschap! Als je goed kijkt, kan je kleine luchtbelletjes zien zitten. Je kan ze ook horen als je knijpt. Ze worden ook iets groter na een paar keer oprekken.

Dit is zeer, zeer uniek. Echt voedsel is ook gewichtloos in het water. Een TRD lijkt niet op een aasvis, maar gedraagt zich wel als een aasvis in het water.

 

 

 

Dit is een tweekleurige. De mal is niet netjes dichtgedaan.

 

De loodkop

Ons testteam is speciaal naar een grote hengelsportzaak in Nederland gereden om het juiste materiaal te gaan kopen, … en het was al weg. Zoals heel dikwijls, worden de goeie dingen verkocht, en de overschotjes blijven hangen. De gewone Shroomz loodkoppen in de juiste gewichten waren al weg, we hebben enkel nog de Power Finesse Shroomz loodkoppen kunnen bemachtigen.

Shroomz zijn trouwens magische championnen.

Een TRD kan maar een lichte, korte haak van de bodem heffen, want het drijfvermogen is beperkt. De Power Finesse Shroomz koppen hebben een langere en dikkere haak. Dat is gemaakt op vraag van Amerikanen die graag zo hard aankloppen dat de wereld even stilstaat. En die Power haak is scherp en stevig en mooi, maar te zwaar. De TRD ligt weer als een drol op de bodem.

Prijs van 3 loodkoppen: 7,99€. Een zakje shads is ook 7,99€.

Dat fiasco terzijde, hebben we zelfgemaakte loodkoppen kunnen aanpassen, en dat werkt wel. De haak is dunstelig, en komt op ongeveer 1/3 van de shad. En de loodkop is heel stomp.

 

De test

 

Zoals altijd, smijten we shads in het water, want dat is het enige wat telt. Het beste kunstaas is nat kunstaas.

De resultaten zijn raar en interessant, zoals de shads.

ElaZtech plastic werpen is raar, omdat het rekt. Bij de aanzet van een harde worp, rekt het uit en lanceert het zichzelf een beetje. Zoals elastiekjes vroeger in de klas. Maar dat is enkel raar, niet nadelig, en niet onoverkomelijk.

We hebben de TRDs nog niet uitvoerig kunnen testen, maar de paar keren dat we ElaZtech hebben aangeknoopt, waren de vangsten wel opvallend.

Deze snoekbaars is gevangen op een compleet dood moment. Geen zuchtje wind, geen druppel stroming, geen activiteit. En toch een knalharde aanbeet op de drijvende worm.

3 Sessies op rij in December, knopen we een ElaZtech shadje aan, en KNAL, grootste vis van de sessie. Binnen enkele minuten. De situatie was gelijkaardig: geen activiteit meer (we hadden de stek al goed platgeharkt), en toch knallende aanbeten op ElaZtech.

Toeval?

 

Vecht het maar uit, discuteer maar. Wij gaan vissen. Met Ned rigs.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *