Meteen naar de inhoud

Review: Fenwick HMG Micro Jig

Wat hebben we hier in de hand? Een fancy UL stokje van Fenwick! Dat gaan we eens grondig aan de tand voelen.

Vooreerst: wat is dit?

Fenwick is een iconisch merk dat de eerste glasvezelstokken op de markt heeft gebracht. En HMG is hun instapklasse van hengels. Maar ze stappen nogal hoog in: direct met carbon en Fuji ogen.

Laat ons die UL hengel eens bekijken van top tot teen, of van dop tot top.

Wat een fancy einddop, met een gouden logo enal. Fenwick Design System, wat dat ook moge zijn. Hij is in ieder geval van rubber, niet van metaal, wat kan krassen en blutsen.

De eindgreep is EVA schuimrubber, dat is goed. Maar echt ergonomisch is hij niet.

We zien daar ook de eerste glimp van de blank: strak met carbon omwikkeld.

De molenhouder is van Fuji, deze keer is het niet de alomtegenwoordige VSS, maar de TVS. Daar port normaal een bloot stuk blank door. Maar omdat dit een UL hengel is, valt de blank veel kleiner uit dan de beschikbare 16 of 18mm, en is het een tussenbus die te zien en te voelen is.

Hoe ligt het in de hand? Redelijk. De voorkant is goed, maar de achterkant, aan de handpalm, is nogal dik en kort. Een skeletonized handvat vinden wij zeer sexy, maar het stuk achter de molen moet wel lang genoeg zijn en taps aflopen.

We zullen zien wat het zegt na een paar uur vissen, of bij het drillen van een grote vis.

Ligaturen: ultra fancy! Er zijn verschillende gradaties van blinkendheid in verwerkt, en de epoxy light perfect. Zo een adelaar op je stok is cool, maar je vangt er niet meer vis mee.

Ah, de specificaties! 0.8 Tot 8 gram, en micro jig. Dat wil zeggen dat hij waarschijnlijk wat strakker is dan een dropshotstok.

0.8 Tot 8 gram is een vreemde specificatie, meestal wordt 7 gram gebruikt omdat dat een kwart ons is.

Het startoog: een FUJI hoogpoter voor braid! Lang leve de vooruitgang! Daar smijt je in theorie iets preciezer en iets verder mee als je gevlochten lijn gebruikt. Maar het grote bijkomstige voordeel is: dit soort ogen zijn licht en compact, je stoot er niet overal mee tegen.

Op de bus zitten 2 dikke witte stippen, om de ogen uit te lijnen. Dat is beter dan een dun streepje, voor de mensen die hun leesbril niet ophebben. 1 Bonuspunt voor Fenwick.

De bovenste ogen zijn ook allemaal de gechromeerde Fuji KR, dus anti-tangle en helemaal top.

De epoxy ligt ook hier 100% perfect, en is niet in het voetje van de ogen gezakt. Dat is vakmanschap.  

Het is ons niet duidelijk of dit nu iets hogere ogen zijn dan normaal, of dat de epoxy gewoon heel strak ligt.

Het topoog lijkt ook Fuji, waarschijnlijk het type Arowana. Duur en goed. Fijn om dat te zien op een stok van 80€.

De actie: extra fast, en STRAK! Zo strak als een vers biljartlaken!

In de hand voelt deze stok…. niet zwaar aan, maar als een compacte massa. Hoge densiteit.

De lengte is 7 voet, dus 213cm. Dat is echt een standaard lengte, en voelt kort maar vertrouwd aan.

 

Laat ons eens gaan kijken wat de visjes vinden van al die strakheid en die mooie embleempjes. Naar de waterkant!

Een eerste ultrakorte sessie bewijst dat deze stok enkel goudbaarzen vangt.

 

 

Wat?!

 

 

Tweede poging: normale baarzen harken. Wat valt op?

1: Dat werpt accuraat! Er zit 0,0% zwiebel in de blank, waardoor je tot op de centimeter nauwkeurig kan werpen. In sommige situaties is dat belangrijk.

2: Drils zijn spannend! Elke kopstoot van een baars komt ongedempt door tot in het handvat: BONKBONKBONKBONKSNOKSNOK! Dat is leuk! Misschien niet efficiënt, maar leuk.

Een gehaakte vis trekt maar zo hard als jij aan hem trekt, dus bij een dril met een zwiebelstok, is het alsof de vis niet weet waar hij moet zwemmen, en maar een beetje flapt als een walvis op het strand. Bij een dril met een knalharde pookstok, schiet de vis naar links en naar rechts en naar onder, en bonkt hij tot in het handvat. Je kiest zelf maar wat je het leukste vindt.

 

3: Drils hoeven niet spannend te zijn. Baarzen tot 30cm kan je rechtstreeks uit het water heffen, zonder dat ze het water kunnen raken om tegen te spartelen. Zoveel power zit er in deze stok.

4: Aanbeten komen heel goed door, meestal als droge tik. Dat is leuk en duidelijk, maar het verhoogt ook de kans dat er een staartje of een klauwtje van je kunstaas wordt afgetrokken.

Het tegenovergestelde is een slappe zwiebelstok, waar je de aanbeet niet voelt, maar de vis zichzelf wel haakt, en op een gegeven moment begint te trekken. Wederom: kies maar wat u wil. Pick your poison.

 

5: Strakheid betekent controle. Je kan de beweging van je aasje perfect dirigeren, en je hangt minder vast in stenen. Omdat je meer omhoog huppelt, dan over de bodem sleept.

 

6: Het is niet het seizoen voor spinners en pluggen, maar de stok is er zeer geschikt voor. Loodkoppen ook.

 

7: 0.04mm braid en 0.16mm fluorocarbon is nogal dun voor deze stok. ‘UL’ is misschien een misleidelijke benaming.

 

 

 

Conclusie: zeer fijne, maar pokige stok. Strak en krachtig, en niks mis mee.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *