Meteen naar de inhoud

Review: Quantum Smoke Braid

Wij testen al de braids! Deze keer lag de nieuwe Smoke Braid van Quantum in de brievenbus, smekend om een diepgaande test.

Wat beloven ze bij Quantum?

  • 0.6 PE Of 0.069mm dikte.
  • 5.5kg Trekkracht voor het dunste model.
  • 8 Strengen.
  • Zeer geel.
  • Made in Japan.

Op de achterkant zijn de andere maten te zien. Nuttige diameters allemaal.

Laat ons dat eens rustig bekijken en nakijken, te beginnen met de diameter.

De gemeten diameter onder lichte spanning is 0.125mm, dat is ruwweg even dik als andere braids met dezelfde opgegeven diameter. Meten op deze manier geeft volgens ons het beste beeld van hoeveel weerstand de lijn geeft als ze door het water wordt getrokken.

Dit soort diameter is heel geschikt voor all-round Ultra light en light roofvisserij, streetfishing in de steden en op kleine en grote kanalen. Net iets dikker dan een ultieme peuterbraid, en heel veelzijdig.

Gemeten diameter lichtjes platgedrukt: 0.06mm. De lijn kan dus door een opening worden getrokken die 0.06mm breed is. Dat maakt dat de opgegeven 0.069mm geen leugen is.

Met elke review veranderen we wel iets in de testmethodiek. De oude test was proberen een gevulde emmer op te heffen, en daarna de emmer op de weegschaal zetten. Voor deze test hebben we gewoon de grote doos met braids van 0.06, 0.07 en 0.08mm bovengehaald, en ze allemaal aan een stuk Smoke braid geknoopt met een dubbele uni. En dan gekeken welke braid doorscheurde.

Smoke braid scoort goed, hij is sterker dan al onze braids, behalve Sufix Nanobraid. Dat blijft de ultieme kampioen qua treksterkte op knoop.

Na het kapottrekken zit er een kronkel in de lijn, die er wel terug uit gaat.

De lijn is redelijk stijf, en vers van de klos heeft ze een lichte neiging om van de spoel te springen.

Rek: zeer minimaal! Mogelijks nog minder dan kampioen Nanofil. Dat is heel positief voor de gevoeligheid.

Rondheid: middelmatig. De lijn wordt toch ovaal geknepen. De referentie voor rondheid en handelbaarheid is nog altijd Momoi.

Rondheid heeft veel te maken met hoe kinkgevoelig een lijn is. We hebben met opzet een stuk lijn opgedraaid, en de kronkels zijn goed zichtbaar.

We hebben ook aan de keukentafel al een windknoop kunnen maken. Hij kon wel gewoon losgetrokken worden, zonder schade aan de lijn.

Op de molen is er wel een ander verhaal. Deze braid belooft (min of meer als enige) om geruisloos op te spoelen. En dat is effectief waar: geen enkel geruis komt uit de molen bij het binnenzwengelen! Het eerste moment is dat een beetje creepy. Na een paar worpen met overweldigende stilte beginnen andere dingen op te vallen: bijvoorbeeld dat het tijd is om de geleideogen eens uit te kuisen.

Want zo werkt dat: als je het luidste geluid wegneemt, dan valt het tweede luidste op.

Enfin, met propere ogen is het een zaligheid om met deze braid te mogen vissen! En hier komen we aan bij een klein (kerst)boompje dat moet opgezet worden: vang je meer vis met een stille lijn?

Het antwoord is: ja. Het geschuur van een groffe braid, zendt trillingen uit in het water, een soort gezoem. En dat is niet natuurlijk.

Uiteraard zijn er andere dingen die belangrijker zijn, en maakt het bijvoorbeeld niets uit als je met een ratelplug of een spinner bezig bent. Maar alle kleine dingetjes tellen op. Met een geruisloze lijn zal je presentatie net ietsje natuurlijker kunnen zijn.

Werpbereik: enorm groot! De lijn is zo glad, dat je inwerpt, en het is alsof er niets gebeurt. Tot je shad het water raakt, in de verte. Dat is een hele belevenis, daar moet je even aan wennen. Ook onderhandse worpen landen verder dan initieel gepland. Bij een ultieme lanceringsworp konden we zeker 5m verder geraken dan met andere braids.

Gevoeligheid: nadat je tot aan de overkant hebt gesmeten van een breed kanaal, kan je nog de stenen op de bodem tellen. Aan de overkant. Dat is echt goed, en uniek voor alle braids die we al getest hebben.

Het gebrek aan rek is ook heel tof: je hangt er minder door vast. Onverwacht hé?

Zichtbaarheid: 100%, ook als het donker is. Het fluo geel is echt fluo, en valt goed op. Helemaal goed gewoon.

Smoke braid is extreem glad, en wordt zelfs nog iets gladder na een paar uur vissen. Die medaille heeft een keerzijde: knopen kunnen doorslippen. We hebben er geen problemen mee gehad tijdens de test, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Een paar slagen extra bij bijvoorbeeld een bloedknoop, zijn ten zeerste aan te raden.

Het enige nadeel dat we kunnen ontdekken hebben tijdens een paar uur vissen: Smoke braid heeft een beetje stijfheid, wat op zich geen nadeel is, maar het zorgt er wel voor dat hij soms wat slordig opspoelt. We hebben 2 keer een lus op de molen gehad, die echter wel direct weg te trekken was zonder knoop. Dat is dan het voordeel van die gladheid: de lijn ‘bijt’ niet in zichzelf, dus een lus wordt niet snel een strakke, eeuwige knoop.

Het klein beetje ovaalheid in het profiel van de lijn, is niet nadelig gebleken. Ze heeft weinig of geen neiging tot kinken.

Tijd om een verdict te vellen. Deze klos van 150m is te koop aan 38€, dat is best prijzig. Maar je krijgt

  • heel weinig rek, heel veel gevoeligheid.
  • Ultieme zichtbaarheid.
  • Stilte!
  • Extra werpbereik.
  • 150m In plaats van de gebruikelijke 135m of 110m.

In onze ogen geen slechte deal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *