Meteen naar de inhoud

HOW TO: bellyboatvissen

 

Stap 1: zeg niet bellyboat, maar zeg drijfstoel.

Want bellyboat is een barbarisme. Alsof de Nederlandstalige gemeenschap zelf geen woord kan uitvinden.

DRIJFSTOEL. Dat is tenminste duidelijk.

Stap 2: bevriend een bellyboat master drijfstoelexpert.

Dit is Mario.

Mario is de eigenaar van De Goudvoorn, en de hardst werkende zelfstandige van het noordelijk halfrond. En de meest bedreven bellybootvisser misschien ook! Elk weekend dobbert hij op zijn drijfstoel rond, en dit weekend dobberen we gezellig met 2.

(Maandag is weekend voor zelfstandigen)

Mario neemt soms foto’s met tegenlicht.

1, .. 2, .. BB! Op een stapeltje!

Gaan vissen met een bevriende drijfstoelexpert heeft meerdere voordelen:

  • Ineens ligt er een MadCat met FloatPlus en visvinder ter beschikking.
  • Te water gaan is galant en convenabel met 2.
  • VEILIGHEID! Terwijl je met de visvinder aan het spelen bent, heeft je vismaat gezien dat er een oceaanschip komt afgestoomd. Op een drijfstoel heb je geen enkele vorm van voorrang op het water, en geen zaken in de vaargeul.

Stap 3: drijf in uw stoel.

Mario heeft het volgende te zeggen over leren drijfstoelvaren: “Je kan dat niet uitleggen. Stap in en probeer wat te varen.

En dat is effectief zo: het is niet uit te leggen. Alles is omgekeerd!

  • Je zit achterstevoren in je …. persoonlijke zodiac. Want laat ons wel wezen: zo een MadCat is een half schip. Dus je vaart naar je rug toe, en je hebt geen achteruitkijkspiegel om vooruit te kijken.
  • Je stuurt met de kont van de boot: kont naar links is punt naar rechts, en kont naar rechts is punt naar links. Maar links en rechts zijn achter de rug, dus andersom. En jouw persoonlijke kont wijst naar de punt van de boot. Kan iedereen nog volgen?
  • Met de zwemvliezen duw je het water niet van je tenen weg, zoals bij stappen of springen. Je heft het water naar boven door je knieën te strekken. Vreemd gevoel in het begin.

Als randopmerking: God (en Mario) zij dank voor het Float Plus systeem! Wat een uitvinding!

Met een motor onder je reet zwaartepunt is een hele dag rondplodderen leuk, wind of geen wind. Stroming of geen stroming. Maar het allergrootste voordeel, zonder twijfel, is veiligheid. Als er een olietanker komt aangestoomd, kan je tegen 4,5 km/h naar veiliger oorden knallen. Het is eigenlijk een must voor groot water.

Stap 4: vang kneiters!

Bonustip: als het niet goed lukt, kan je op het grote Garmin PanopTix televisietoestel van je buurman kijken, en je shad rechtstreeks naar de mond van een snoekbaars geleiden. Je ziet de mond zelfs opengaan! Wat een verslavend videospel.

Knots!

OK, de lensdrukking had beter gekund. Maar het was wel de grootste van de dag!

Wat een dag, wat een avontuur. Merci Mario!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *