Meteen naar de inhoud

Review: Major Craft Crostage CRX-S792UL

StekelRidders zijn fan van Japanse stokken, en Major Craft in het bijzonder. En de Crostage CRX-S792UL is heel bijzonder….  

 

 

Eerst een kleine bekentenis: de bedoeling was nooit om van deze stok een review te doen. Maar ja… het is pruimentijd, en het Internet moet ook opgevuld worden. Dus: review.

 

HEERLIJK toch, als er zo een lange buis in de gang staat te wachten? Vol met stickers en iconen van wijnglazen.

Uitpakken is een kwestie van geduld: de stok is dubbel ingepakt in bubble wrap, en voorzien van speciale vezeltape die aan de uiteinden van de buis vastkleeft. Deze stok gaat niet gerammeld hebben in de buis!

Na wat geworstel en gepruts krijgen we de eerste glimp: CROSTAGE. The new startup ignition by cross force. Dat is Japlish, en dus nauwelijks een zin. Wat ze hiermee waarschijnlijk bedoelen, is dat dit een vernieuwde Crostage serie is. De vorige was zeer succesvol. Cross force verwijst naar de omwikkeling van de blank met carbonvezeltape. Dat is een heel fijn systeem, dat bekijken we straks. Voor het artikel is het belangrijk van wat suspens op te bouwen, en het uitpakken zo lang mogelijk te rekken. Want in het echt heeft het ook lang geduurd. Eerlijk is eerlijk!

Binnenin: nog bubble wrap, rond alles wat uitsteekt of fragiel is. De mannen hun inpakkerij staat op punt!

Bij het monteren van de hemelse Daiwa Caldia rijst een probleem. De aluminium moer plakt vast met nogal krokante epoxy, en laat los. Aiaiai.

Garantie was waarschijnlijk wel een optie geweest, maar we hebben de efficiëntste oplossing gekozen: vastplakken met verse epoxy en verdergaan.

 

Er is nog saai spul om het artikel te rekken: papiertjes. Maar er staat nuttige info op!

CRX is de afkorting van de serie, de nieuwe Crostage.

S van Solid tip, dus een volle top.

79 betekent 7 voet 9 duim.

2 Van 2-delig.

UL van Ultra Light.

Mebaru & Rock Fish is het bedoelde inzetgebied van deze stok. Mebaru is een Japanse vis die qua gedrag en uiterlijk redelijk veel weg heeft van onze baars.

Moeilijk leesbaar en onduidelijk vermeld, maar zeer interessant: het topdeel is gemaakt van 30T carbonvezel, en het achterdeel van 50T carbon. Concreet wil dit zeggen dat het topdeel soepel is, en het achterdeel strak en hard en krachtig.

Mkay, 236cm en een beetje, dat is exact 7 voet 9 duim, of 7 en drie kwart voet. Dat is goed, want er zijn stokken die tot 4cm langer zijn dan opgegeven.

Hier zien we meteen ook de einddop. Wat ons betreft: de ideale einddop: zacht schuimrubber, met een lichtjes verzonken aluminium ring, waar netjes een elestiekje in past.

Als je deze vergelijkt met de einddop van het korte broertje, de Major Craft CRX-S692AJI, dan zie je dat deze meer langgerekt is. Dan doen ze bij Major Craft heel goed: langere stok = langere einddop. En iets meer stok achter de molenvoet. Zoals bij een mooie vrouw: alles is perfect in proportie.

 

Sensitive Solid Tip… that’s what she said!

De specificaties hadden we ook op het kaartje kunnen lezen.

0,4 Tot 5g.

0,5 Tot 2,5kg lijn.

Dat is Ultra Light, zelfs voor de puristen. Maar toch hopen we dat deze stok veel body heeft. En hét perfecte werpgewicht, 3 gram, ligt perfect in het midden van het bereik van werpgewicht.

Minder goed zichtbaar op de foto: de cross wrap omwikkelt de blank aan het achtereinde, voor meer power. En het ziet er ook wel geil uit.  

Echte Fuji K ogen met Alconite ringen, goeie schnizzle. Perfect om accuraat mee te werpen, heel geschikt voor dunne braid, en heel licht.

De wikkelingen zijn niet Japans perfect, maar wel ‘Made in Vietnam’ perfect. Zeker bovengemiddeld voor een stok van net boven de 100€.

De cross wrap stopt bij het startoog.

Hier zien we de pensluiting. Zeer netjes afgewikkeld, met netjes de nummer nog eens vermeld, zodat je het juiste topdeel op het juiste achterdeel kan steken als je stokken overhoop zijn gehaald.

Het tweede oog staat dicht bij de sluiting, dat komt door de ongewone lengte.

De ingezette top is wit geschilderd en heeft ook KR ogen, maat 4 of 4.5. De top zelf is 0.8mm, ultra dun.

Het topoog is ook uit 1 van de hoogste series van Fuji. Anti-tangle. Allemaal top.

Dit is een bewijsfoto om de buiging te meten van een fonkelnieuwe stok. Want de hypothese is dat een carbon stok verslijt, of zachter wordt bij het gebruik. Na een seizoen zullen we opnieuw meten, en eens zien of er verschil op zit. Dat was het excuus om nog een UL stok te kopen, deze review is louter toevallig.

Actie? Ja, extra fast hé. Extra extra extra fast zelfs, als je die curve bekijkt. Er zijn mensen die dat niet durven met een nieuwe stok.

Wat wel opvalt, is dat de verdeling van de 9 ogen over deze vrij lange stok toch wel grote gaten laat tussen de ogen op de top. Iets meer ruimte dan op het eerste zicht ideaal zou zijn. Maar 10 ogen zou waarschijnlijk te zwaar worden, dus we zullen bij de test wel zien hoe erg het is. In ieder geval: door met de stok in de woonkamer wat rond te staan zwiebelen, kunnen we zeggen dat de lijn de blank kan raken bij de meest stijlvolle worpen.

 

 

 

Allright! Klaar met de zever, tijd voor een test aan de waterkant. Alle stokken gaan door hetzelfde regime: knoeperts van baarzen hijsen, een snoekbaarsje landen, en eventueel een wedstrijdje streetfishing.

Eerste testje: JA! Dit is goed! Eerste indrukken:

Door de zeer soepele top vang je meer vis. Denk er het uwe van, discuteer er over op het Internet,… maar hoe soepeler de top, hoe meer vis in de hand.

Power is er wel, maar hij zit verborgen in het onderste deel. Het bovenste deel, met die 30T carbon, is soepel, dus door die buigfase moet je even door, voordat je aan het krachtige gedeelte komt. Vissen tot 1 kilo swingen, is geen probleem. Het is enkel even wennen: de vis is veraf, door de lange stok, maar dan toch niet meer, omdat het voorste deel buigt.

Aangenaam is het sleutelwoord. De stok ligt goed ter hand, werpt goed, is gevoelig en toch soepel, heeft power om hard door te snokken,… Alles wat je hartje begeert.

Werpen is goed: precies, en ver als het moet, maar zoals gevreesd: bij de meest stijlvolle worpen kan de lijn de blank raken. Dat geeft even een onevenwichtig gevoel en kan de worp minder precies maken. Goed, maar niet le top du top. Dat hebben we bij de Reins Aji Ringer ook gezien: het is vis vangen, of accuraat werpen. Je moet kiezen.

Het werpgewicht is correct: 5 gram is het maximum dat met volle kracht kan gelanceerd worden. 7 Gram kan ook nog wel, maar dan moet je rekening houden met wat extra gezwiebel.

Er is een klein nadeel: door de heel soepele top hang je meer vast in de stenen. Met een strakke top, til je je loodje meer op, weg van de stenen. Met een heel soepele top, trek je je loodje horizontaal, recht tussen de spleten van grote stenen.  

 

Ook bij de volgende mini-testsessietjes: meer van hetzelfde. Aanbeten komen super goed door, haken is altijd raak, het gevoel is aangenaam, en de vis komt vlot binnen.

Medium snoekbaars drillen is geen enkel probleem. Met een harde stok heb je meer sensatie van de dril, maar met een soepele stok maakt de vis zichzelf moe, en is hij snel uitgedrild. De Major Craft CRX-S792UL is een UL stok met power!

De vis komt vlot binnen. Dat was alles dat we op dit moment wisten. Er komt straks nog een kleine plotwending…

Jaapmans! Deze is niet geswingd.

 

Dat moet een vergissing geweest zijn. Desalniettemin: snel gedril en vlot geswingd.

 

 

Maar dan: de ultieme test! De moeilijkste beslissing. Het is wedstrijd, en we nemen maar 1 stok mee. Kiezen we voor de nieuwe Crostage, of voor een oude, vertrouwde hengel?

We kiezen de Crostage, omdat hij zo veelzijdig is.

Beeld u het volgende scenario in: Visser1 en Visser2 van Team StekelVissers beginnen aan een streetfishingwedstrijd, en de baarzen komen vlot binnen. Tegen de middag staat de scorekaart half vol, en beide vissers hebben ongeveer even veel vis. Allemaal heel normaal.

Maar dan wordt het taaier. De meeste hotspots zijn platgevist, de goede bijtmomenten zijn gepasseerd, en de baars is gealarmeerd en passief. En dan moet er overgeschakeld worden op dit soort mormels:

Het leeft in het water, maar het zwemt amper en we durven het niet goed een vis noemen.

Anyway, voor Visser1 met de Major Craft Crostage gaat alles vlot: de zwartbekgrondels komen vlot binnen, ze worden goed gehaakt, het aasje wordt niet verscheurd, vasthangers kunnen meestal opgelost worden, de haak ketst af en toe tegen een steen maar blijft toch scherp,.. misschien is het geluk, misschien is hij gewoon goed bezig. Maar bij Visser2 lukt het niet. Weinig aanbeten, heel weinig gehaakte vis. Lijnbreuk af en toe, en overschakelen naar een andere haak of een andere montage helpt nauwelijks. Heel eigenaardig, want Visser1 en Visser2 hebben gelijkwaardig materiaal, hetzelfde aas, en een gelijkaardig niveau van ervaring. Het enige echter verschil is de stok: Visser1 heeft de Major Craft in handen. Visser1 zet tientallen kruisjes op de scorekaart, en Visser2 niet.

Dan: een eigenaardig moment. Visser1 gaat een boterham eten en pipi doen, en geeft de Major Craft af aan Visser2 met de woorden: “Hier, gebruik deze stok even, dat lijkt beter te gaan.” En het gaat beter. Visser2 begint ineens ook vis grondels te harken, de ene na de andere.

Kan dat door de stok komen? Het kan bijna niet anders. Op een andere gelegenheid stonden we met een paar concullega vissers in de stad te vissen. Met de Major Craft werden een paar baarzen gevangen, met de andere stokken niet. Nochtans had iedereen dezelfde montage en hetzelfde kunstaas. En dan: “Hier, smijt eens met de Major Craft, ik ben zeker dat je een vis zal vangen.” Eerste worp: bats, vis aan de haak! Hahaha, goeie grap! Maar het is wel gebeurd, en het is wel al de tweede keer.

 

 

Conclusie

De Major Craft Crostage CRX-S792UL is een zeer veelzijdige, krachtige maar soepele Ultra Light stok, die meer vis vangt dan andere stokken. Je kan enkel niet té fancy inwerpen, en je moet wat extra lood en haken meepakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *