Meteen naar de inhoud

Techniek: chatterbaits

Wat is een chatterbait? Waar is het goed voor? Hoe werkt het?

Antwoorden! Wij eisen antwoorden!!

1: Wat is het?

Dit is de originele chatterbait. Vrij vertaald betekent dat zoiets als kletterkunstaas. Chatter betekent zowel geklets als kletteren.

Eigenlijk is het gewoon een jig met een schildje, een blade. Eigenlijk, strikt gezien, is chatterbait enkel de naam van de originele uitvinding van Zman. En al de anderen zijn bladed baits: jigs met een schildje. Maar iedereen zegt chatterbaits tegen heel de categorie. Dus wij ook.

2: Hoe werkt het?

Alle geheimen zitten in het schildje. Je trekt het met je lijn vooruit, en de waterdruk duwt het achteruit. Het wil nooit stil zitten, dus het begint te flapperen van links naar rechts. Als een kwink-kwank.

En het siliconen rokje schudt daarbij, als een Hawaïiaanse huladanseres.

Zeer sexy allemaal, en zeer aanlokkelijk voor vissen. Een beetje zoals een old skool spinner, daar kunnen ze ook niet afblijven.

Enkel gaat bij een spinner het blad rond en rond, en hier gaat het van links naar rechts. Da’s gunstig, van daar kringelt je draad niet van op.

3: Waar is het goed voor?

Kort samengevat: een chatterbait is zoals een spinner, maar iets meer weedless.

Met een spinner en een chatterbait kan je een hoop water snel afvissen, en de actieve vissen afharken.

Het is ook leuk: volle gaas uitwerpen en binnenzwengelen. En met de chatterbait kan je eens over de bodem schuren, tegen een plant titsen,…

Een heel leuke eigenschap van een chatterbait is: hoe harder je trekt, hoe heviger het blad vibreert. Je kan zachtjes, subtiel waggelend vissen, of volle gaas met een gigantische drukgolf die door het water ploegt. Dat heeft elke vis gevoeld. En ofwel zwemmen ze met schrik weg, ofwel knallen ze er op.

Een chatterbait is redelijk weedless.

Je moet ‘m niet midden in een veld dikke lelies smijten, maar een stengeltje hier en daar, of een verdwaalde boomtak, daar hangt een chatterbait niet in vast. Dikke stenen zijn meestal ook geen probleem. En daarin zit de grote kracht van dit soort aas: je kan water met een beetje obstakels snel afvissen.

4: Tips?

Ja, tips zijn verplicht voor elk stekelartikel. (Sappige dialectwoorden zijn optioneel.)

Tip 1: trailer

Het is niet wettelijk verplicht, maar je kan op elke chatterbait een trailer toevoegen. Er is een weerhaakje voor voorzien, zodat hij niet afglijdt.
Een trailer geeft een iets grotere presentatie, en bevordert het binnenzwelgen. Het geeft ook iets meer werpgewicht, en zorgt ervoor dat de rok minder flappert in de wind.

Tip 2: welke trailer dan?

Eender wat, maar zonder actieve staart.

Er zijn gespecialiseerde trailers op de markt, met een zijdelingse V-staart. Dat geeft een mooi profiel, en wat reuk en wat zout.

Maar alles werkt, zolang het maar niet tegenwerkt. Want een werkende schoepstaart die in het zog van het blad hangt, doet raar en werkt tegen.

Je kan schoepstaartshads gebruiken, de Keitech Swing Impact werkt bijvoorbeeld zeer goed, maar je moet hem de staart afknippen. hij moet meezwalpen op het ritme van het blad, niet op zijn eigen ritme.

Dat was tip 3. De tips komen zo vlot, dat er geen tijd is voor titels!

Tip 4: AFBLIJVEN van die wartel!

Die wartel heeft een exact bepaalde speling in de gaten van het blad. Laat hem gewoon zitten, en knoop er je lijn aan. Niet open doen, geen extra extra wartel aan hangen. Gewoon knopen. Ook geen andere wartel proberen gebruiken. Afblijven!

Tip 5: ja, je moet het nu gaan proberen.

Want het werkt.

Volgende keer bekijken we een kleinere chatterbait, op maat van onze baars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *