Meteen naar de inhoud

Review: FishUp Stone Fly

Insectimitaties werken keigoed, dat wisten we al. Deze keer bekijken we de Stone Fly van FishUp, een zeer realistische imitatie van een steenvlieg. Realistischer dan in ’t echt!

Dit is het pakje. Compact, handig, efficiënt. Dat is trouwens ook de slogan van FishUp: EFFECTIVE LURES FOR EFFICIENT ANGLING. Hun strategie is: realistische aasjes maken, want dat werkt.

Het pakje bevat 12 stuks, maar is vrij klein. Dat appreciëren we, dat betekent: meer plaats in de tas.

Wat opvalt aan ons detailgericht oog: er zijn inkepingen om het pakje open te scheuren, maar dat is niet nodig. Want de bovenkant is niet verzegeld. Dat heeft als nadeel dat er eens een klein beetje vloeistof kan uitlekken, of dat in de winkel iemand 1 aasje uit een pakje kan stelen. Maar het voordeel is dat je veel minder staat te taffelen aan de waterkant. Dat is weeral die efficiëntie. Daar kunnen we mee akkoord gaan.

Aan de achterkant: wat info. Niet opeten. OK, zullen we niet doen.

Made in Ukraine. De meeste Japanse aasjes zijn opeetbaar, of biologisch afbreekbaar. Deze waarschijnlijk niet. Boeit eigenlijk niet.

Die QR code bevat contactinfo: een emailadres en een website. Zou er ooit al iemand dat gebruikt hebben?

Dit is het aasje zelf: een levensechte imitatie van een steenvlieg. 0.75 Inch, dus iets minder dan 2cm. Afmetingen van kunstaas wordt meestal zonder staartjes en uitsteeksels gerekend, dus deze maat is ongeveer goed voor kleine baars. Het is ook een realistische maat, want zo groot is een steenvlieg ongeveer. Een schietmotlarve is eigenlijk wat je in onze wateren eerder zal tegenkomen, die is ook ongeveer zo groot.

Het realisme is groot. Het lijfje heeft al de inkepingen, het juiste aantal segmenten. De pootjes zijn van de juiste lengte en staan onder een realistische hoek. Zelfs de antennetjes zijn goed. En oogjes!

Over realisme gesproken: deze shad is zo realistisch, als je hem op het raamkozijn legt, dan neemt uw vrouw de vliegenmepper ter hand!

Als je deze shad op de vensterbank legt, dan komen de vogeltjes hem waarschijnlijk opeten.

In het pakje zit een soort olie, met een geurtje. FishUp geeft weinig details, maar het ruikt vaag naar garnaal.

Het aasje heeft ook een smaak, maar die is niet sterk. Misschien een klein beetje zout, misschien een klein beetje garnaal. Da’s gunstig, want smaak levert gewoon extra aanbeten op. De smaak had voor ons wat sterker gemogen.

Rubbersamenstelling en flexibiliteit is van weinig belang voor een aasje dat geen actie heeft.

Over geen actie gesproken: Dit is geen shad. Dit aasje moet je niet als een spinner binnenvissen. Dit aas moet je presenteren met hele kleine bewegingen, of zelfs geen.

In heel diep of heel troebel water moet je er ook niet mee vissen. Maar we hebben nog enkele verhalen over hoe je met dit aas succesvol kan vissen. Of effectief kan vissen. of efficiënt kan vissen.

Verhaal 1: de wedstrijd.

We hebben nu wel een pakje gratis gekregen om te testen, maar de Stone Fly zit al meer dan een jaar standaard in onze tas. Het is gewoon deel van het standaard arsenaal. Het is gewoon DE optie als het taai wordt.

En het werd taai, op een bepaald moment in de wedstrijd. 6 Of 8 man stond tegen een obstakel de wedstrijd te vissen, en het ging vlot bij iedereen. Tot op het moment dat het niet meer vlot ging. Dressuur, beetmoment voorbij, alle vis al gevangen,… wie weet het? Ze beten gewoon niet meer.

Behalve op de Stone Fly! op een dropshotmontage, 0.16mm fluorocarbon, haakje maat 12, en je kon blijven vis vangen. In een helder water van 2 of 3 meter diep, jaagt de baars blijkbaar gewoon op zicht. En een insect is voedsel. HAP!

Dit voortgezet succes was 100% aan de Stone Fly toe te schrijven, want zelfs de teampartner begon ook pas terug te vangen nadat hij een Stone Fly (en instructies) had gekregen.

Straf verhaal.

Verhaal 2: de forelbrasem.

Het verhaal gaat als volgt: er was beweging in een natuurlijk, gezond, stromend beekje. Precies een vis van redelijk formaat die aan het fourageren was in een kuil.

1 Van onze basisregels is: alles wat zwemt, moet gevangen worden. En wat is dan het meest efficiënt om een onbekende vis te vangen? Zo natuurlijk mogelijk aas. Een steenvlieg. in dit geval op een kickback montage, deze keer 0.18mm en haak 12.

2 worpen heeft het geduurd, en de aanbeet was daar. Hoera! We gaan te weten komen wat het is! Zou het een winde zijn? Of een kopvoorn? Het silhouet leek niet breed genoeg voor een karper. Misschien kan het wel een forel zijn, want het beekje is proper genoeg?

Na de haakzetting: een run van jewelste! Het kon evengoed een vlagzalm geweest zijn, zo trekken, zo tegen de stroming in schieten! De vis was gewoon niet onder controle te krijgen, en schoot helemaal tot aan de andere kant van de brug door. We moesten met de voetjes in het water, met de arm helemaal uitgestrekt, uit positie en uit balans. De slip was aan het gieren en de braid was langs de brug aan het schuren.

Na een paar minuten touwtrekken, liet de vis zich eindelijk zien. Een f***ing brasem! Een heel sportieve rivierbrasem, die zijn niet om mee te lachen. Die zijn gemeen! Hij is niet eens op de foto willen komen, zo sportief was hij. Wat een avontuur!

De stone fly vangt alles. Hier is een kopvoorn:

Alle soorten voorn eigenlijk:

Dit is een foto van een echte vlieg.

Het enige nadeel: door de zachte plasticmélange en de platte kop, kan deze shad als eens van de haak worden getrokken.

Conclusie

Dit is niet het aas om een sessie mee te beginnen, of om vis mee te zoeken. Dit is kunstaas om de laatste vis mee te vangen. Om de meest gedresseerde vis uit het water te halen. Indien ingezet onder de juiste omstandigheden: zeer efficiënt.

(De juiste omstandigheden = niet de winter. Excuses dat deze review nu pas te lezen is.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *