Meteen naar de inhoud

HOW To: trollen

Trollen kan je doen door op internet onbekenden op stang te jagen.

Of je kan het doen op een visboot.

Zoiets is perfect.

Het moet niet je eigen visboot zijn, zolang je maar mee mag. En zolang de schipper maar sympathiek genoeg is om een hele dag mee samen te vissen. Maar dat is geen enkel probleem, in onze ervaring zijn bootbezitters bij de sympathiekste mensen ter wereld.

Eigenlijk hoeft het zelfs geen boot te zijn. Als het maar drijft, en een motor heeft.

Dit is een soort overtreffende trap. In plaats van een dagje te gaan varen, kan je ook 3 dagen met je bromo’s overnachten, bier drinken, en vis vangen. Werkt even goed!

Bon, de praktische kant van de zaken: dieplopende pluggen heb je nodig.

Pluggen met een grote duiklip, die blijven goed op diepte, onafhankelijk van de vaarsnelheid. En een ratel kan de vis soms van ver aantrekken, dat is ook altijd goed.

Een hengel is altijd een persoonlijke keuze, maar dat mag voor trollen best stevig zijn, want pluggen trekken hard. Een werpgewicht tot 30 gram voor kleine plugjes, en tot 50 gram voor de iets grotere pluggen, vinden wij ideaal. Als het goed is, staat de tijdens het trollen de top net een beetje krom. Maar niet dat de hele hengel geplooid staat. het is altijd een beetje balanceren tussen plug en stijfheid van de hengel.

Dan is het zaak om de slip zo af te stellen dat bij een aanbeet de vis lijn kan nemen. Want het kan even duren voor de boot gestopt is.

Dan is het een kwestie van rustig te tuffen met de boot. In de zomer 3 of 4 km/h, of soms tot 9 km/h als het specifiek voor roofblei is.

Trollen is saai, of relax. Het is maar een kwestie van te varen tot er een vis zich aanmeldt.

Er zijn trucs natuurlijk.

Eén trucje is om de ondiepe pluggen aan één kant van de boot te hangen, en de diepe pluggen aan de andere kant. Als je dan langs de rand van een talud kan varen, kan alles net boven de bodem trillen en lawaai maken.

Eén aspect van trollen is belangrijk. Je moet beseffen dat het een manier is om veel water te bevissen, maar enkel en alleen de actieve vissen er van tussen te pikken. Zo een voorbijknallende plug achtervolgen, dat kost energie.

Af en toe eens stoppen en rustig een lelieveld uitwerpen, is absoluut een aanrader. Desnoods in het terugkeren.

Kan je soms heel blei van worden!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *