Meteen naar de inhoud

Ze zitten altijd ergens

Onder elke brug over elk kanaal zit wel een baars. Om dit punt wat kracht bij te zetten, heb ik er vorig seizoen een punt van gemaakt om onder elke brug over mijn lokaal kanaal een baars te vangen. Na niet lang proberen was de eindstand 6 op 7.

Een vis zoals baars migreert niet als daar geen serieuze reden voor is. Gaan paaien en gaan overwinteren zijn 2 goede redenen. Dus eigenlijk blijven de meeste baarzen gedurende heel het midden van het seizoen onder hun brug liggen.

 

netekanaal

Ergens onder of rond deze brug liggen baarzen. Een brug heeft een linkeroever en een rechteroever, een stroomopwaartse kant en een stroomafwaartse kant, dus 4 kanten. En in de meeste kanalen ook 4 mooie taluds.

Met andere woorden, 4 plaatsen om te staan werpen. Dus waar liggen ze?

 

Tip 1: meestal aan de stroomopwaartse kant. Volgens onze ervaringen zwemmen ze wel eens blokske rond naar de stroomafwaartse zijde, en jagen ze daar ook wel, maar het merendeel van de tijd hangen ze rond aan het stroomopwaarts talud. Op de tekening: A en B.

Tip 2: waar ze hangen, hangen ze dikwijls allemaal. Baars is een scholenvis. Het wordt wel gezegd en geschreven dat de grootste baarzen individualistisch zijn, en dat is waar, maar in onze ervaring blijven ze rondhangen in de buurt van de school. Soms op grotere diepte, soms dieper in de planten, maar meestal toch in de buurt.

Tip 3: als je na een worp of 10 nog geen volger of tik gehad hebt, is het waarschijnlijk daar niet dat ze zitten. En dus tijd om te verkassen.

Concreet: ik weet dat A en C en B en D dezelfde soort en hoeveelheid planten hebben, en hetzelfde bodemtype, vrij zanderig. Maar toch heb ik ondervonden dat ze meestal op A of op B liggen. En ik heb de indruk dat A is de plaats van de middag is, en B de plaats van de schemering.

1 reactie op “Ze zitten altijd ergens”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *