Meteen naar de inhoud

Een insectimitatie? Werkt dat?

Ja, zelfs ongelooflijk goed, zo blijkt.

Deze 2 pakjes insect-shads zaten in de goodie bag van Open Street Gent, dus we hebben ze voor u getest. Met zeer verrassende resultaten…

Maar eerst het droge gedeelte: dit is een imitatie van een steenvlieg, van TURBO BAITS. Wat een naam hé: TURBO BAITS. Wat is het volgende, NITRO BAITS? Duitsers, een merk uit de forelvisserij blijkbaar.

De aasjes zijn ongeveer 3cm groot, op ware lengte dus. We hebben zwarte en zilveren, maar enkel de zwarte hebben we getest. Het rubber voelt goed aan: soepel, en het scheurt niet gemakkelijk. Condoomachtig. En er zit een smaakje aan, van … iets.

Aan de pootjes en de aarsharen zit een klein plat peddeltje, waardoor het geheel zich beweegt als een echt insect. De vorm bevat bijna levensechte details. Redelijk indrukwekkend allemaal.

Achter op het pakje geven ze zelfs raad voor haakmaat en onderlijndikte. We hebben getest met 0.18mm, een dropshotmontage met 3,5g lood. Op de Major Craft K G Lights.

De testomstandigheden: 1 uur op een groot kanaal, aan het begin van de herfst. Net na zonsondergang, want kinderen.

Stek 1 was een steil talud naast een vlakte met schelpjes. Maar… hoe vis je zo een insect eigenlijk? Hoe snel beweegt een steenvlieg?

We hebben het dan maar snel gevist, met rukjes. En op stek 1 kwamen er 2 baarzen uit, en dan viel het wat stil. Maar met een conventioneel shadje ging het even moeizaam.

Voorlopige conclusie na 10 minuten op stek 1: degelijk kunstaas. Je lijkt er even veel beet mee te krijgen als met gewone shads. De aanbeten zijn wel iets anders, het is meer knabbelen dan aanvallen. En het is misschien meer iets voor kleine baars. En misschien ook meer iets voor in de hoogzomer, als de schietmotten uit de stenen kruipen, en de sprinkhanen in het water waaien.

 

Dat is al niet slecht, maar we hebben toch nog een tweede stek bezocht.

 

En hier … … O.M.G.! De eerste worp hing er al een dikke aan, en daarna was het bijna elke worp beet. Dicht tegen de oever waren het vooral kleintjes, maar aan de onderkant van het talud was het meestal een mooie vechter.

Na een kwartier kermis zijn we nog opgeschoven naar stek 2.5 , eigenlijk gewoon de andere kant van de brug. Daar hingen nog enkele stengels fonteinkruid. 1 Worp netjes naast de Stengel, tik tik, .. PATS! Een paar baarzen van leutig formaat uit de planten trekken ging nog nooit zo efficient.

 

 

Wat was er hier aan het gebeuren?

  • het is maar een indruk, maar het leek er op dat we de stek echt volledig konden leegvissen. Misschien is het dressuur, misschien is het omdat een insect meer het begrip ‘voedsel’ met zich meedraagt dan een shadje,… het is moeilijk te zeggen waarom, maar de aanbeten vallen niet stil na een paar vissen, het blijft komen.
  • De aanbeten voelen anders, het is meer knabbelen en eten, waar het bij shads eerder aanvallen en verwonden is. De (kortstelige!) haak zat bijna altijd in een massief deel van de bek.
  • We hebben een heel uur kunnen uitvissen met 1 shadje, voordat het afgerukt of verzwolgen was. En er 20 vissen op kunnen vangen.
  • De dikkies twijfelen niet, maar de minibaarsjes ook niet. Een insect is waarschijnlijk een gemakkelijkere prooi dan visbroed, dus de drempel om aan te vallen is lager. Een insect intimideert niet. Dit zou kunnen een killer zijn voor de baarspeuterarij.

 

Maar waarom zat het spel op de wagen op stek 2, en niet op stek 1?

Dat komt omdat de vlakte van stek 2 bezaaid is met poreuze, donkere stenen. Soms komen de schietmotten hier met honderden tegelijk uit. Steenvliegen zitten er waarschijnlijk niet hier op het kanaal, maar wel schietmotten en misschien af en toe een libel. Voor een baars waarschijnlijk net hetzelfde: insect, omnomnom.

Dat is iets waar wij mensen niet bij stilstaan, maar steenvliegen, meivliegen, muggen, libellen,… zijn eigenlijk waterinsecten. Die zitten heel hun leven in het water als larve deel uit te maken van het onderwaterleven en de aquatische voedselketen. En dan helemaal op het laatste mogen ze enkele dagen rondvliegen om ‘de daad’ te doen en zich voort te planten. Maar ze zijn wel heel hun leven waterbeest geweest.

 

Conclusie 1: insect-shads zijn de toekomst! Ze zijn heel natuurlijk, en lijken voorlopig resistent tegen dressuur. Kleine vis is er niet door geïntimideerd.

 

Conclusie 2: Match the hatch. Als er insecten op de stek zitten, zal het goed werken.

 

Dit is een echte steenvlieg, eerder iets voor een forelbeekje.

Dit is een trichoptera, een larve van een schietmot. Die zitten er met de duizenden.

 

 

Conclusie 3: snoekbaars is er ook niet vies van.

1 reactie op “Een insectimitatie? Werkt dat?”

  1. Pingback: Review: FishUp Stone Fly | Stekelridders.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *