Meteen naar de inhoud

HOW-TO: molen opspoelen

Deze keer laten we zien hoe je een molen perfect opspoelt met gevlochten lijn.

En we geven er tips bij, natuurlijk.

 

 

Tip 1: laat het in de winkel doen.

 

 

Als je in een echte, bakstenen hengelsportzaak een paar honderd euro achterlaat voor een molen en een klos gevlochten draad, kan je altijd vragen om backing op te spoelen. Elke winkelier heeft van die kilometersgrote spoelen nylon liggen, dus het kost hem weinig.

Ook gevlochten lijn opspoelen is iets dat de meeste winkeliers voor je doen, als je het vriendelijk vraagt.

Maar laat ons er van uitgaan dat je het zelf wil doen, thuis.

 

 

Tip 2: verwijder het stickertje waar opstaat ‘VERWIJDER MIJ’.

 

 

Ja, wij weten ook niet waarom het daar hangt. Maar het moet er af.

 

 

 

Tip 3: selecteer nylon backing.

 

 

 

Het mag zo goedkoop mogelijk zijn! Nylon uit de grabbelton of van een uitverkoop is prima.

Het moet alleen in de buurt zijn van de aangeraden diameter die op de spoel staat. In dit geval: ongeveer 0.20mm, voor een 1000 molen.

Als je de backing te dik neemt, wordt de knoop een lelijke bobbel.

 

 

 

Tip 4: Begin met een lus.

 

 

 

Er is ook een speciale knoop voor, maar een lus is steviger.

 

Tip 5: begin IN DE JUISTE RICHTING!

 

 

 

Als de lus goed ligt, trekt ze zichzelf aan als je begint op te wikkelen. Als het doorslipt, is het fout.

 

 

 

Tip 6: Gebruik gewoon de molen en een hengel om op te spoelen.

 

 

Gewoon zwengelen zoals je anders ook zou doen. Dan ligt de backing in hetzelfde patroon als anders, gekruist.

 

 

 

Tip 7: Hou (veel) spanning op de lijn.

 

 

 

De lijn mag niet doorslippen, want dat is een heel belachelijk probleem als je een vis moet drillen.

Maar als je de nylon lijn onder spanning er op legt, zal er nooit iets slippen.

 

 

 

Tip 8: Begraaf de knoop.

 

 

De knoop waarmee de braid aan de backing hangt, is altijd een kleine knobbel. Die kan je het best helemaal aan de achterkant begraven.

Even met een vingernagel plaats maken, en dan met veel spanning onder de oppervlakte trekken. Zo krijg je geen knobbel.

Hoeveel backing opspoelen? 

Je kan een berekening maken aan de hand van de capaciteit van de spoel, maar zowel spoelcapaciteiten als aangegeven diktes van lijnen zijn er soms ver naast. Soms zijn het klinkklare leugens.

Een berekende gok is meestal beter. Hier hebben we 3,5mm rechte rand over. Er komt nog 100m 0.068mm Fanatik braid over, dus dat zou ongeveer moeten uitkomen.

Shit. Dat is te vol.

 

 

Ideaal is dat er 1mm van de rechte kant nog bloot is, hier is het 0mm. Dat kan problemen geven met pruiken. Dus de braid moet er terug af, we hebben teveel backing gelegd.

 Voila, een paar meter backing er af, nu hebben we 5mm vrij voor braid.

 

Tip 9: Boormachine!

 

 

Als het allemaal wat traag gaat, is een boormachine een goede optie. Je moet zelf de lijn verdelen, maar het gaat wel snel.

Zo is het ideaal. Niet te veel, niet te weinig.

 

 

Tip 10: Zorg dat 1mm rechte rand overblijft.

 

 

 

Met minder rand maak je sneller lussen en pruiken. Met meer rand, is je inhaalsnelheid te laag. Dan zit je als een malle te zwengelen om lijn binnen te halen.

En klaar! Visseeeeeen!

3 reacties op “HOW-TO: molen opspoelen”

 1. Ok, extra pro tip, maar eerst toch even een statement dat het systeem toch vooral van Mr. Fish Jersey komt. Alleen is dat artikel blijkbaar niet meer online te vinden. Waarschijnlijk ergens gedelete bij een update van hun website.

  Backing is inderdaad nodig bij de gemiddelde molen gecombineerd met de gemiddelde bobijn moderne braid. Hoe dunner de backing, hoe mooier de braid aansluit en níet vervalt/wegzinkt tussen de wikkelingen van dikke nylon. Meestal kom ik ergens tussen 20 en 25/00 uit.

  Hoe krijg je dan de juiste hoeveelheid, tot nét onder het randje, op de spoel van je molen? In de omgekeerde volgorde! Eerst de braid dan de backing (beide onder gematigde spanning), bijspoelen tot min of meer gelijk met de rand van de spoel.

  Als je dan een lege reservespoel hebt, volstaat het om de twee lijnen achter mekaar dan onder zo hoog mogelijke spanning te wisselen van spoel. Of, als je geen reservespoel hebt, twee keer overzetten op een lege bobijn, dan terug op de molen. Ja, twee keer, anders is de lijn niet omgedraaid.

  Maar wacht, hoe kan je dat nu allemaal uitvoeren als je alleen bent, of wanneer je vrouw er weinig voor voelt om ’s avonds in de zetel je klossen visdraad af te remmen? (Yup, day gebeurt in elk vissershuishouden). Ook hier bestaat een oplossing voor. Een butt-deel van een hengel met aan beide uiteinden een molenhouder. Dat heb je goed gelezen. Zo kan je de slip van de ene molen gebruiken om spanning te krijgen op de lijn van de andere. En in het ideale geval heb je twee dezelfde molens en kan je de lijn die je in de omgekeerde volgorde hebt uitgemeten rechtstreeks op de andere molen spoelen. En als je dan de slip goed hebt afgeregeld (denk binnendraaien met een plastic zak die je gehaakt hebt op de bodem), zal de spoel deze keer, door de extra spanning, gevuld zijn tot net ónder het randje. Waar we allemaal naar streven.

  Geen idee hoe je de ideale spanning moet omschrijven, al doende leert men. Al wil ik wel nog even aanhalen dat zo hard mogelijk aanspannen voorkomt dat de braid in onderliggende wikkelingen gaat ‘graven’ wanneer je vasthangt en je je hengel maximaal belast om je kostbare plug te kunnen recupereren.

  Het lijkt omslachtig, maar hou er rekening mee dat je dit toch doet wanneer je niet aan de waterkant kan zijn, en dat deze investering hoogst waarschijnlijk extra vistijd oplevert wanneer je daar wel bent. Goede braid is nooit goedkoop, dus haal je liever het maximum uit je aankoop.

  Tip bovenop de tip, slipschijven kunnen verbranden! Een molen opspoelen vergelijk ik liever met een kunstschaatskuur dan met een 100m spurt.

 2. Knap, goed verhaal en veel kennis bij jullie. Hulde voor de details. Spreek me zeer aan en hoop nog veel te lezen.
  De vraag is of de backing met deze goedkope nylon gewoon als opvulling dient en niet bijvoorbeeld bij het vliegvissen als serieuze volglijn bij te korte lengte van de hoofdlijn. Uiteraard zie ik de gevlochten lijn en lengte daarvan dus denk zelf dat het alleen om opvulling gaat. Voor zover ik weet zijn er ook ondiepere spoelen hiervoor. Dat zal per merk molen verschillen denk ik. Maar goed, jullie verhaal begrepen v.w.b. de hoeveelheid opvulling en uiteindelijk de hoeveelheid hoofdlijn onder de rand voor optimaal werpen en opspoelen. Zelf heb ik nog wel een tip hierover maar is bij mij nog experimenteel. Ik kan hier geen foto van plaatsen maar heb een 3D printer en daarmee een insert geprint. Zelf getekend natuurlijk en kan daarmee de dikte ook zelf bepalen. De insert bestaat uit twee delen en ‘klikt dan om de spoel heen. Toevallig geeft deze insert een soort lijn structuur omdat deze in laagjes is opgebouwd. Dat maak het opspoelen van de hoofdlijn (gevlochten) ook beter.

  1. Ja, ja, en ja. Backing is maar nodig als je geen ondiepe spoel kan krijgen, en 3D geprinte opvulstukken hebben we zelf ook al gebruikt. Het enige probleem is de randjes perfect doen aansluiten, zodat er geen lijn achter kan kruipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *