Meteen naar de inhoud

Major Craft Triple Cross TCX-S762UL

Als je geen nieuwe fleece vesten moet kopen met de vrouw, dan kan je beter een nieuwe visstok kopen.
Geld moet rollen, dus stokken ook.

Wat is er tot aan de voordeur gerold?

Een Tripple Cross TCX-S762UL.

Een Solpara Kurodai SPX-782M. Omdat de L goed is, de ML ook, dus dan kan je even goed ineens de M ook kopen, kwestie van de hele opeenvolgende serie te hebben staan. Dan is het gevoel in de hand altijd hetzelfde, enkel het gewicht van het lood en de grootte van de vis mag verschillen.

Tip: als je een stok hebt gevonden die je bevalt, koop dan ineens heel de reeks.

Een Solpara Light Game SPX-T762L, want de beste raad is voorraad. Als er twee in de kast staan, kan je er als eens een kapot doen en niet wenen. Dat is de redenering. Een soort ween-preventie. Anti-weenverzekering.



Die Triple Cross gaan we eens nader bestuderen. Triple Cross is een serie hengels van Major Craft, aan de dure kant.

Vertaald Japans lezen is altijd een uitdaging, dit is wat Google Translate ervan maakt:

The 3-week long cycle of snow-white snowflakes is a nice little snowflake” zegt de vertaling, naast een afbeelding van een triceratops.

‘Triple Cross’ lijkt iets te maken te hebben met carbonvezel omwikkeling van de blank. Drie linten van carbonvezel omwikkeling rond het achterste deel van de blank. En drie is beter dan twee, volgens de theorie.

Onze ervaring is: die carbon wrap om de blank, dat maakt een verschil. De goede merken kunnen dat beter dan de goedkope merken. Het is een trend: in plaats van blanks te ‘tunen’ door met de diameter te spelen, lijken de diameters nu dunner. Maar er wordt gespeeld met de soorten carbonvezel in de mat, en het patroon van de extra omwikkeling. Dat is misschien niet voluit beter, maar het is zeker meer precies, meer gericht om een bepaalde actie te verkrijgen.

Wat dat allemaal met triceratopsen te maken heeft, is ons ook een raadsel.


Maar dus! Hoe duurder de stok, hoe meer luxe dat het foedraal is. Dit foedraal is van zware stof, en tweeflappig. En dat maakt geen hol uit, want een foedraal ligt toch maar in de kast te verrotten.

Einddop: vanaf 100€ krijg je zo een ingezet logo. Dit logo ligt wel verzonken, dat is goed. En het groefje in de einddop is van carbon! Extra cool, en een perfecte plaats om je rekkertje te plaatsen.

Dat is de kortste butt totnutoe. Goed voor vissers met een dikke pens.

Serieus nu: dit is een UL stok, dus de butt is kort. Zo werkt dat. Wel zeer sexy carbon omvezeling. Vezelomwikkeling.

Dat is een zeer fancy handgreep, authentiek Fuji. Met de moer vooraan, zoals we het graag hebben. En blinkend.

Dat is nogal een saai logo. Dat had tenminste een triceratops kunnen zijn!

Dit zijn de statistieken:

0.4 tot 5 gram
7 voet 6, dus 2 meter 30.

Dit is extreem moeilijk te fotograferen, maar er zijn 2 soorten vezelomwikkeling. Een kort stukje driedubbel, en dan nog een centimeter of 20 dubbel.
En het maakt een verschil. De kracht komt heel progressief in fasen de blank in. De onderste meter is beenhard, en ergens aan de sluiting begint er flex in te komen.

Het startoog is een kleine Fuji KR, inox materiaal en SiC voering. Hier is de blank niet meer omwikkeld.

Aan de diameter van de pensluiting zie je dat dit een echte UL stok is. Bij een AJI stok kan de pen wel 7 of 8mm dik zijn, hier is het slechts 5mm. Hier zit al flex op. Een AJI stok is stijf tot aan de ingezette top, een UL stok zwiebelt tot het midden.

Moeten we het zeggen? Het is Major Craft, dus alle epoxy, alle ligaturen, elke afwerking,… is perfect.

Op het begin van het tweede deel staat het typenummer nog eens gedrukt.

Een ingezette top, zeer flexy.

Het topoog met dubbele brug. Anti-tangle, zoals het hoort.

Al de ogen op de top zijn trouwens maat 4, ideaal. Niet te belachelijk klein, en niet te groot en te zwaar. Perfectie.



Tijd om de hand flex test en de zwiebeling te doen.
Dit is een UL stok, net zoals de Reins Aji Ringer Z. Daar is het trouwens een vervanger voor. Dat wil zeggen: er zit een zwiebeltje in, en hij mag en moet plooien.
Het topdeel is van een minder strak soort carbon, en de top is vol. Dus een groot deel van de stok plooit! Dat wil zeggen dat een vis veel vrijheid krijgt, en dat je met dunne lijntjes en kleine haakjes kan vissen.


Gevoeligheid is … niet top, eigenlijk. Slapper carbon, langere hengel,… super gevoeligheid kan ook niet eigenlijk. Deze stok is gevoelig voor het soort stok dat hij is, maar duidelijk minder gevoelig dan een normale high end spinstok.


Voordat we naar de waterkant vertrekken:

zo een model van handgreep is helemaal top, maar de moer schuurt wel tegen de blank tijdens transport. Dat is slecht voor de lak. Een stukje transparante plakband kan helpen.


Test aan de waterkant: PATAT eerste worp vis.

Die actie is helemaal goed. Het is extra fast, maar toch buigt er een meter stok door. Dus de haak blijft perfect zitten.

Check waar het haakje zit. Dat is hét grote voordeel van een UL stok: je trekt er de haak niet mee uit.

Als je vast hangt: deze stok kan je hoepel trekken, maar de laatste halve meter blijft krachtig. Werpen met 5 gram is met minimaal zwiebel. 7 gram kan ook nog net.

Een paar dozijn baarzen later kunnen we iets concluderen. Dit is de opvolger van de Reins Aji Ringer Z. Zeer Ultra Light, beetje zwiebelig, niet al te gevoelig, maar als een vis aan je aasje snuffelt, hangt hij aan de haak en komt hij niet los.

Efficiëntie, pure efficiëntie is het. Met dit soort UL zwiebelstok vang je meer vis.

Is het een aanrader? Neen. De Crostage versie is 35€ goedkoper, en even goed. Dan kan je beter die nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *