Meteen naar de inhoud

Review: Reins Aji Ringer Z

Deze hengel is een fenomeen. Wij hebben er allemaal eentje, en ongeveer de helft van alle streetfishers hebben er ook een. In Parijs waarschijnlijk meer dan de helft.

Waarom dan? Wat is er zo magisch aan?

Laat ons eerst de feiten bekijken.

Aji ringer. De naam zegt het. Afkomstig uit Japan, waar aji vissen een sport is. Aji is horsmakreel, een nerveus klein visje met een flinterdunne bek. Heel gelijkaardig aan baars dus.

Werpgewicht: tot 7 gram, tot 8 gram voor de 8.0 uitvoering. En dat is niet gelogen: 7g is nog net weg te zetten, maar meer moet het echt niet zijn.

Actie: extra fast. Dat is ook zeker niet gelogen, we hebben nog nooit een meer ‘fast’ hengel gezien. De top is heel heel soepel, en in de butt sectie zit behoorlijk veel power.

01reinspr

IMG_2257

Er zijn 3 uitvoeringen: 7.2, 7.6 en 8.0. De 7.2 is het meest handelbaar, en lijkt iets minder zwiebel te hebben dan de 7.6. En de 8.0 heeft in z’n geheel een tikje meer power.

Maar nu: de magie.

De magie zit in de blank, en de plaatsing van de ogen. De blank lijkt niet van strak carbon gemaakt, het voelt een beetje glasvezelachtig aan. De top is vol, dus een inzetstukje, en is heel dun. Er zijn 9 ogen, en op de top staan ze dicht bij mekaar.

Die combinatie is echt top. Ik ga een sterke uitspraak doen: met de Aji Ringer krijg je meer aanbeten. Doordat de top zo soepel is, is het voor de vis gemakkelijk om het aas binnen te zwelgen. Als het taai is, is het minder taai voor mensen met een Aji Ringer in de hand.

En daar komen we tot de keerzijde van de medaille: gevoeligheid is niet top. Cru uitgedrukt: je weet niet dat je beet krijgt, maar je hebt wel beet.

In Japan worden Aji stokken gecatalogeerd naar geschikte rigs. De Aji Ringer is een stok voor dropshot en split shot rig, en minder tof om loodkoppen of plugjes mee te vissen.

Nadeel nummer 2 is werpprecisie, die zou ook beter kunnen. Er zit wat zwieber in elke worp, vooral in het topje.

En nog een klein nadeel: op deze stok van bijna 200€ krijg je allemaal componenten van Fuji van hoge kwaliteit, maar de ogen zijn de gewone ‘SiC’, niet de anti-tangle uit de ‘K’ serie. Dunne, slappe braids durven al eens rond een oog draaien.

Er is wel een Professional variant van rond de 350€ en 5,3g werpgewicht die geen enkel van deze nadelen heeft. De Professional heeft wel de K ogen, strakker carbon, en een holle top. Die is wel precies en gevoelig, maar heeft minder van die aanbeetbevorderende magie.

Als er voornamelijk kleine vis te vangen is, of als het taai is, dan is de Aji Ringer de stok die ik ter hand neem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *