Meteen naar de inhoud

Invasieve exoten

Een invasieve exoot, het klinkt als een gigolo. Maar deze jongen is behoorlijk lelijk!
De zwartbekgrondel komt uit de Donau en de Kaspische zee. (Vraag eens aan uw moeder of je er mag gaan zwemmen!) En omdat de Duitsers – nog zo’n invasieve soort – de Donau en de Rijn met een kanaal verbonden hebben, is deze jongen tot hier kunnen zwemmen.

IMG_1632Onze kijk hierop: dat kanaal is een kunstmatige verbinding tussen twee volledig gescheiden stroomgebieden, twee aparte habitats. Wie weet zijn de grondels maar de eerste soort die hier het ecosysteem op stelten komen zetten?

Het Instituut voor Natuur – en BosOnderzoek is druk bezig om de invasie in kaart te brengen en de impact in te schatten. Ik heb deze voormiddag 2 afvissingen bijgewoond.

Enkele opmerkelijke dingen die de hoofdonderzoeker kon vertellen:

  • Ze eten wat er is. Dat is gebleken uit maagonderzoeken. Anders gezegd: ze eten bijna alles.
  • Ze zijn agressief. Happen naar alles wat beweegt.
  • Men is zeer bezorgd dat de grondels de beschermde rivierdonderpad uit zijn habitat zou jagen. Blijkt in Holland al het geval te zijn. Die rivierdonderpad is trouwens even lelijk. Was te verwachten hé, met zo’n naam.
  • De verspreiding is waarschijnlijk niet meer te stoppen. Voorlopig zitten ze nog niet op de Benedennete.
  • Als het moet, paaien ze 6 keer per jaar! Zo gaat een invasie natuurlijk rap.

20141011_160336 Wij vangen ze in ieder geval vlot aan klein kunstaas. Als sportvis hebben ze niets te betekenen, ze geven even veel gevecht als een dweil. Ze zwemmen trouwens niet, ze flappen met hun borstvinnen van steen naar steen, waar ze zich dan met een zuignap op vastzuigen.

Er zijn veel ironische kantjes aan.

De medewerkers van INBO deden heel hard hun best om met electrische visserij op de Nete de grondels NIET te vangen. Want ze zitten op het Netekanaal, en via de Benedennete zouden ze dan zo richting bovenlopen van Kleine en Gote Nete kunnen geraken, dewelke toch juweeltjes van rivieren zijn die als enige een beetje gespaard gebleven zijn van alle grote vervuilingen.

De soort is door menselijk toedoen hier geraakt: de bouw van het verbindingskanaal, heel Holland vol oevers met steenstort,… En nu zou diezelfde menselijke hand ze tegen het principe van de wet van de sterkste in, terug willen verwijderen.

En nog het meest ironische van al: De snoekbaars, onze meest geliefde vis, is eigenlijk even hard een invasieve exoot, die komt zelfs uit hetzelfde gebied. Het enige verschil is dat snoekbaars hier een eeuw geleden opzettelijk is uitgezet.

20140820_200533 (1)

 

 

2 reacties op “Invasieve exoten”

  1. Wat ik me afvraag is of de snoek\snoekbaars en baars ook jagen op de grondel. Ga komende winter eens uittesten of ze op een dode grondel aan de fireball zouden bijten. Bens eens benieuwd…

    1. Dat vragen vele mensen zich af, Ronny! Ik heb het een aantal keren geprobeerd, een grondel als aasvis. Zonder resultaat. Maar dat was zeer (te?) vroeg op het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *