Meteen naar de inhoud

Topoog kapot

Wat nu?
Wenen en een koekje eten? Bij de winkelier gaan smeken om een ander topdeel? Op het internet verkondigen hoe schandalig slecht de kwaliteit is?

 

Of het gewoon snel maken? Meestal kan dit snel gefixt worden. Laat ons eens kijken hoe simpel het is.

Stap 1: verwijderen kapot stuk

IMG_8943

Je verwarmt het topoog met de aansteker, en als het goed is, floept het afgebroken stukje er zo uit. Omdat de lucht er achter opgewarmd wordt en uitzet.

IMG_8947

Nota in verband met de veiligheid: warme lijm brandt ook. Een seconde met de vlam in de buurt is meestal voldoende. Een tang is handig om geen vingers te verbranden, desnoods een onthaaktang.

Stap 2: lijm

In het beste geval zit er nog genoeg warme lijm in het topoog, en kan je in principe zelfs aan de waterkant verder. En dan kan heel de klus geklaard worden in minder dan 10 seconden!IMG_8946

Voor optimaal resultaat heb je warme lijm nodig. Je weet wel, dat soort smeltend plastic dat in zo’n pistool zit. Waar de vrouwen kraaltjes mee op bloempotten plakken.

Staafje lijm even verwarmen met de aansteker, top er in soppen, en klaar.

Je kan ook een schilfertje warme lijm afsnijden, en in het buisje van het topoog proppen.

Stap 3: installatie

IMG_8948

Topoog met de tang vastpakken, verwarmen, en op de top schuiven.

Belangrijk: proberen het topoog in lijn te mikken met de andere ogen!

IMG_8949

En klaar. Zo simpel kan het zijn. Een centimeter minder is meestal geen ramp voor de actie. (Daar zit een vettige mop in verscholen!)

 

Als het echt fout loopt, is er een truc met schuurpapier nodig. Als het resterend hengeldeel dikker is dan het topoog, moet er iets af. Dat gaat gemakkelijk met een stukje schuurpapier, door de blank te laten draaien tussen de vingers.

 

Je kan ook echt pech hebben. Bij duurdere hengels kan het topoog met een ligatuur vastgemaakt zijn. Dan is er meer werk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *