Meteen naar de inhoud

HA! De zwartbekgrondels zijn gedegradeerd!

Enkele jaren geleden waren deze vraatzuchtige monstertjes invasieve exoten: alle kanalen zaten er vol van, en ze vraten alles op. Tegenwoordig zijn ze (gemakkelijke) prooivis.

Dat is een serieuze degradatie.

 

De natuur herstelt zich altijd, en het is heel normaal dat een ecosysteem een generatie of 2 nodig heeft om terug in evenwicht te geraken.

 

Wie regelmatig vist, kan de volgende dingen merken:

  • de baarzen zijn bijzonder sportief! En hoog gebouwd, en in topconditie. En groot en gezond. Alsof ze een bijkomende voedselbron gevonden hebben. Zoals een klein visje dat helemaal niet goed kan zwemmen.

  • Er worden minder zwartbekgrondels gevangen, maar wel grotere. 15 Tot 20cm lijkt de maat. Alles kleiner dan pakweg 10cm is baarsvoedsel, die grotere exemplaren hebben het ergste overleefd.

  • Baarzen, en ook kleine baarsjes, braken heel regelmatig speldaas van grondeltjes uit. Van het voorjaar tot in het najaar. En dat is ironisch: zwartbekgrondels planten zich tot 6 keer per jaar voort, dat was hun grote wapen voor de invasie. Maar dat is nu ook exact wat ze tot goed voedsel maakt. Kleine baars is verzot op mini grondeltjes, dat gaat vlot binnen en spartelt niet teveel tegen.

  • Er zit heel veel kleine snoekbaars. We hebben ze nog niets zien uitbraken, maar bruin lijkt ineens dé topkleur geworden voor kunstaas.

 

HA! Gedegradeerd!

 

Is de natuur niet prachtig?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *