Meteen naar de inhoud

De quaggamossel vernielt ons viswater!

Alweer een invasieve exoot die ons ecosystem op z’n kop komt zetten. Nog minder vis in onze wateren!

 

Dat is wat de Amerikanen dachten toen de Great Lakes almaar zuiverder en helderder werden, en de vis moeilijk te vangen bleek. Maar is het echt zo erg? En hebben wij er ook van?

Laat ons dat eens in detail bekijken.

 

Beginnen bij het begin: dit is een quagga:

 

een soort neef van de zebra, iets bruiner met wat vervaagde strepen.

 

En dat is exact ook hoe de quaggamossel een neef is (Of een nicht?) van de zebramossel, maar met vervaagde, bruinere strepen.

Wat doet een quaggamossel?

 

Mossel zijn, en water filteren. Eigenlijk is dat een heel eenvoudig beest.

En overal aanhangen! Dat ook. En vislijn beschadigen! Met die scherpe kantjes…

 

Eerst een verhaaltje.

In de Great Lakes in de Verenigde Staten en Canada is altijd veel vervuiling geweest, en de visserij is er altijd heel goed geweest. Tot ergens eind vorige eeuw het water opmerkelijk helder begon te worden, en de vis moeilijk te vinden was. En dat kwam overeen met de tijd dat de quaggamossel zicht massaal is gaan voortplanten.

Daar zijn stevige wetenschappelijke onderzoeken naar gelanceerd, en die gaan behoorlijk hard in de diepte. Ze hebben gemeten exact welk sort plankton de quaggamossels eten op welk tijdstip van het jaar, over hoeveel biomassa dat gaat. Dat is dan vergeleken met de cijfers van de vuilvracht van de rivieren, enzovoorts. Diepte begint dan een rol te spelen, en zonlicht, en stroming en wind,..

Veel gemeet en gepalaver, maar uiteindelijk kan de quaggamossel niet verantwoordelijk gesteld worden voor de grote veranderingen in die grote bakken water van de Great Lakes. Oorzaak en gevolg is lastig in biologische systemen.

Plus, kameraad zwartbekgrondel is ongeveer tegelijkertijd opgedoken en heeft zich ook daar heel snel vermenigvuldigd. En de vervuiling is merkelijk geminderd.

Het loopt gewoon allemaal door mekaar. Men heeft niet 1 schuldige kunnen aanduiden.

 

En bij ons?

Bij ons zitten ze ook. Overal waar schepen passeren, ligt het ondertussen goed vol met quaggamossels. Ze hangen overal waar ze kunnen gaan hangen: betonpijlers, dukdalven, breuksteen,… Tegenwoordig zelfs gewoon aan mekaar vast op de bodem. En ze voelen zich het best op plaatsen waar het regelmatig stroomt, waar veel water passeert.

 

Hoe wordt de vis beïnvloed?

Dit is puur uit eigen ervaring, maar het water lijkt in het voorjaar veel langer helder te blijven. En dat is iets wat uit de Amerikaanse studies ook heel duidelijk was: vooral in het voorjaar filteren de quaggamossels zoveel plankton weg, dat de kleine vissen bijna geen voedsel meer hebben.

Helder water maakt de visserij meestal moeilijker. En het doet ook iets met het succes van de paai. Visbroed heeft plankton nodig om de eerste weken te overleven. Het lijkt alsof massale paaisuccessen er niet meer bij zijn op de kanalen. Wat er nodig is, is stilstaand water om te paaien, waar de quaggamossel niet voorkomt.

 

Hoe moet ik mijn technieken aanpassen?

Als u in een kanaal vist waar er mosselen op de taluds hangen, is een iets dikkere voorslag nodig.

Als u dit leest vanuit Vlaanderen:

  • vervang de gebruikelijke 0.16mm fluorocarbon door 0.18mm.

Als u Nederlander bent:

  • vervang uw gebruikelijke 0.28mm fluorocarbon door 0.45mm.

 

In beide gevallen kan het nuttig zijn je voorslag regelmatig te bekijken, en indien nodig te vervangen. En misschien niet met een zwaar lood hard over de taluds gaan krabben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *