Meteen naar de inhoud

Texas Sharelunker: kweek uw eigen dikke vis

Everything is bigger in Texas!

Alles is groter in Texas, dat is echt waar. De rijbanen zijn er breder, de parkings zijn er groter, de mensen zijn er dikker, de huizen zijn er ruimer, de boerderijen zijn er gigaaaaantisch.

Daar is nog plaats. En daar zwemt ook grote black bass, en daar gaat het om: Texas wil altijd de grootste hebben.

Grote black bass vind je in Texas, Florida, California, en Alabama. Heel het zuiden, in feite. De theorie is dat het groeiseizoen daar langer is.

Maar Texas wil nog grotere bass hebben. Hoe doe je dat? Door Gusten op te kweken!

Het Texas Sharelunker program is het volgende: als je een hele dikke Gust van een bass vangt, dan komt er iemand met een pick-up truck naar jou toe gereden, en neemt hij de dikke bass mee om mee te kweken.

Echt waar! Grote vis wordt gekruist met grote vis, en jongelingen met de genen van grote vis worden dan overal in Texas uitgezet. En de allergrootsten worden dan weer opgestuurd om nog grotere te kweken. Het is een zoektocht naar genetisch materiaal van super dikke sportvis.

Kan u het zich voorstellen? Texas ziet het zo groots dat ze kwekerijen en wetenschappers betalen, gewoon om de grootste te hebben.

Die wetenschappers mogen daar hun gangen gaan met DNA, de dikste en sterkste rassen selecteren. Misschien een beetje mengen met Florida bass, eventueel een vleugje smallmouth toevoegen,… Die mannen mogen God spelen.

Er zit ook feedback ingebakken in het systeem. Hengelaars mogen van dikke vissen ook een schub uittrekken en met de post opsturen. Die worden dan onderzocht om te kijken of het programma werkt.

En het beste van al: de hengelaars worden betrokken. Er is reclame en openheid rond het programma, en vissers kunnen geldprijzen winnen als ze een dikke vis inzenden.

Het geld komt voor een deel van iedereen die een vislicentie koopt om in Texas te mogen vissen, en een deel van de sponsor, Toyota.

Toyota heeft een sterke band met de visserij: ze maken de beste, dikste pick-up trucks. En hun grootste fabriek staat in Texas.

Sterk hé? Hadden wij maar een overheid die zo begaan was met de visserij. Alles is toch beter in de Verenigde Staten. Daar kunnen wij in ons klein kikkerlandje alleen maar van dromen. Wat zijn wij toch sukkelaars. Het is allemaal de schuld van de regering!

Of is dat wel zo?

Wij Vlamingen hebben geen enkel nadeel, want we hebben dezelfde kansen en middelen. Het gaat alleen niet om de grootste te hebben.

Onze versie van Texas Wildlife & Fisheries, dat is het INBO. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek. Dat is exact hetzelfde maar anders. Daar werken ook hele capabele wetenschappers, in ons belang.

Er is ook een centrum voor visteelt, in Linkebeek. In de Koningsvijvers wordt er ook vis opgekweekt om overal in Vlaanderen uit te zetten.

Het verschil is: onze wetenschappers zijn niet bezig om de grootste baars ter wereld te kweken. Ze kweken forellen, kwabalen, kopvoorns,… om uit te zetten in gezuiverde beken en rivieren. En het werkt!

Waar de Texanen zeggen “God is een prutser want hij heeft de black bass niet groot genoeg gemaakt”, zijn de mensen van INBO bezig om Gods creatie te herstellen, zoals ze was voor alle vervuiling. In al haar natuurlijke glorie!

Forel en kopvoorn zijn fantastische sportvissen! En ze zwemmen rond in de beek achter de hoek!

Moraal van het verhaal: wij mogen niet klagen. Het gras is ook groen aan onze kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *