Meteen naar de inhoud

Stekkenpezer

Uhm, heeft dit eerder een negatieve betekenis? Volgens ons is deze visser iemand die stiekem de “vruchten” plukt van een ander of in dit geval “de visrijke plaatsen”. 

Onder de vissers is de stekkenpezer achterbaks, een niet te vertrouwen lul, kortom een klootzak!

Is deze negativiteit terecht? Laat ons dit woord eens nader bekijken. 

In geen enkel woordenboek vinden we dit woord terug. Laat staan een betekenis. Het bestaan van een stekkenpezer kunnen we dus in twijfel trekken. 

Het woord “stek” is wel terug te vinden. Het is de favoriete of vaste visplaats van een visser. Lees: MIJN plek aan het water.

Een “pezerik” is de penis van een varken of stier, maw een lul. Naar ons buikgevoel kan dit wel kloppen! 

Ach nee, het is een “pezer”! De betekenis hiervan is een harde werker!

Hoe gaat deze stekkenpezer(ik) te werk?

  1. Je start met het zeuren en mouwfrotten bij een goede visser om daarna eindelijk mee te mogen op een vistrip. Vergeet niet om de ganse dag te doen alsof je de fantastische verhalen van je nieuwe beste vriend ook echt interessant vindt. Kom je hiermee aan nieuwe favoriete stekken? Met een beetje geluk wel! Hard werken is het zeker…
  2. Maak enkele tientallen vissers enthousiast om mee te doen aan een streetfishing wedstrijd. Smeek bij sponsors om mooie prijzen en vul enkele zakken met hebbedingetjes. Geef een meetlint mee en vraag ook om een omgevingsfoto. task done?  Werken?  Gezien de haast eindeloze voorbereidingen…. ja!
  3. Volg (stalken?) stiekem een bekende visser. Tank je auto vol, koop een drone, gps tracker… of gaat dit er net over?
  4. Combineer alle sociale media: Facebook, Instagram, Google Earth,… De werkwijze is simpel. Je wordt lid van enkele roofvisgroepen en houdt nauwgezet alle geplaatste foto’s in de gaten. Vervolgens ga je op zoek naar landschapselementen in de foto.s.  (zie aardrijkskunde eerste graad). Windmolens, hoogspanningsleidingen, zelfs het nummer van een parkeerautomaat, alles kan worden terug gevonden. 

Wat drijft deze vissers om zoveel tijd te spenderen in de zoektocht naar meer, mooiere en grotere specimen? 

Hiervoor moeten we enkele tienduizenden jaren terug in de geschiedenis gaan, waar onze voorouders leefden van jacht en visvangst. Volgens de huidige opvattingen waren ze inventief, nieuwsgierig, avontuurlijk en weinig hygiënisch. Een perfecte beschrijving van de moderne roofvisser. Een beetje zoals James Bond of misschien Batman! Ja, zoals die laatste, want de stekkenpezer gaat meestal een beetje stiekem te werk en sommigen wonen echt in een grot.

Dan komen we tot de hamvraag namelijk wie zijn deze oplichters?

Het antwoord is simpel. Alhoewel weinig vissers het zullen toegeven … iedereen doet het! Dus iedereen is een pezer? Yep, we zijn allemaal harde werkers! Toch de sportvissers die vooral aan catch and release doen, die andere zijn natuurlijk pezerikken!  Voor de eerste categorie hebben we dan ook een nieuwe naam bedacht die met enige fierheid mag worden gedragen: “De Stekelpezer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *