Meteen naar de inhoud

Review: Sufix 131 gevlochten lijn

Sufix 131 – jaja, de naam zegt het – is een 13-in-1 braid. Niet 4, niet 8, niet 12, maar 13 strengen in mekaar gevlochten!
Is het de beste uitvinding ooit, of brengt het enkel ongeluk? We gaan dat testen, dan weten we het.


We hebben hier de 0.10mm variant, op spoel van 150m, om te testen.

Pal vanvoor op de verpakking: GORE performance fibers. GORE is waar touwen van gemaakt zijn, voor bergbeklimmers en schepen enzo.

Het idee is simpel en briljant: 12 braids en zelfs 16 braids, hebben een hol gat in het midden. En Sufix beweert dus: daardoor plet je de lijn tot een lintvormig iets.

Dus: we prammen in het midden een GORE vezel om dat op te lossen.

13 Is 12 + 1. Ok, we kunnen rekenen.

Men belooft rondheid en knoopsterkte.

Aan de achterkant: dezelfde beloftes. GORE en HMPE komen blijkbaar uit De V.S. en uit Japan, en die worden dan innig met mekaar verweven.

Tof: aan de onderkant kan je rechtstreeks op de lijn kijken. En het doosje is gemaakt uit gerecycleerd karton.

Dit lijken eerlijke statistieken. Zinken kan een gevlochten lijn eigenlijk nooit.


Laat ons duidelijk zijn: dit is fancy. Dit is een dure braid. Dus we gaan streng zijn.

De testen aan de keukentafel zijn heel positief: knoopsterkte is bovengemiddeld, en de diameter is zeker niet overdreven.

Wat wel heel speciaal is: dit is een stijve braid.

In de hand valt de braid niet slap, hij gaat gewoon rechtdoor. Dat kan handig zijn om knopen te leggen bij winderig weer.

Het gevoel is niet 100% soepel, er zit een kleine boebel in. Klein, maar merkbaar.

Dit is 131 naast de broer X8. Zelfde dikte, bijna dezelfde kleur, maar de 131 is stijver.


Weet je wat? We gaan hem gewoon opspoelen en testen. Opspoelen op een fancy Daiwa Luvias, op een Major Craft N-One. Want fancy materiaal hoort bij fancy materiaal. En fancy materiaal moet met fancy materiaal getest worden, anders is het niet eerlijk.

Opspoelen gaat snel, als je het met een boormachine kan doen.


Als je goed kijkt, zie je dat de 131 de neiging heeft om van de spoel af te springen, zoals nylon lijn van weleer. Het is niet veel, het is niet erg, en we gaan de lijn eerst roderen voor we hierover een oordeel vellen.Eerste test: woeps, dat moet een foutje zijn. Van ons, en van de vis. Die vis hoort thuis in de prehistorie en het water.

Verder: dit vist goed, dit vist aangenaam, maar niet perfect. Te onthouden: dit is een dure lijn, dus het moet perfect zijn.
Door dat klein beetje stijfheid, blijft er een lichte kronkel in de lijn zitten. Dat is goed voor als je in het donker vist, dan zie je de lijn mooi in kringeltjes aflopen, maar… het is extra centimeters lijn die afgekringeld zijn, waar een vis zijn voordeel mee kan doen.
Bij het minste bijtrekken van de lijn, worden de kringels wel opgepikt. Dit is geen levensgroot probleem, gewoon een fenomeen.

Een ander fenomeen: een licht schurend gevoel toch wel. Klein, subtiel, maar het is er. Doet een beetje denken aan Stren Microfuse, het voelt als een kleine korreligheid.
Wederom: geen dealbreaker, geen ramp, maar niet het zijdezachte warme knuffelgevoel dat een dure lijn zou moeten geven.


Test big fish: OK!Test little chunky fish: OK!

Dus het is allemaal goed, behalve die korreligheid. Het schuurt door de geleideogen, en aan de roller van de molen. Je raakt eraan gewend, 5 worpen later ben je er niet meer op gefixeerd en lijkt het mee te vallen.

Wat je dan moet doen, voor de test, is een andere hengel met een andere lijn bovenhalen, zoals de X8. Zodat je een directe vergelijking kan maken. En ja hoor, X8 vist zonder geschuur.Onze conclusie: goed geprobeerd. Eerlijke diameters, goede knoopmanieren, sterk,…. maar schurend.

WACHT! Wachtwachtwachtwacht.

Wacht. Stop de pers!

Gemonteerd op een meer zwiebelige hengel, en samen met Testvisser2, is er van de schurendheid nauwelijks iets te merken. Zou dat door de slappere hengel komen? Of moet de 131 lijn gewoon even in water zompen om gerodeerd te geraken?
Hoe dan ook, ze mag blijven zitten op de molen. Voorlopig goedgekeurd.

UPDATE van een maand later: de schurendheid verdwijnt na rodage. De eerste 20 meter lijn, wordt babyglad na een keer of 1000 uitwerpen en inhalen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *