Meteen naar de inhoud

Review: Kamatsu Techron X8 Gevlochten Lijn

Niks dat de gemoederen zo heet stookt als een review van braid. Consternatie! Verdeeldheid! Ontsteltenis! Controverse! Altijd goed voor de kijkcijfers.

Wat we hier hebben is een Europese braid, gemaakt met Japanse PE vezels, en met een coole Japans klinkende naam. En beschikbaar in 0.04mm, dat is een hele interessante maat voor UL visserij.

De verpakking belooft:

  • Extra werpafstand
  • Super knoopsterkte
  • Weinig rek
  • Zacht

Dat is ongeveer alles wat je van een lijn kan willen, behalve dan rondheid. En opdraaierigheidsweerstand.

We gaan testen of dat allemaal waar is, te beginnen aan de keukentafel en met een goed stuk testen aan de waterkant.

In de hand voelt de lijn sterk en dun aan, maar het is niet de zachtste lijn ooit. Er zit een klein beetje stijfheid in, net genoeg. Zoals Nanofuse of Nanofil, maar veel minder en bijlange zo plastiekerig niet. Maar het is zeker geen fluffy, slap gedoe. Ze zeggen het ook hé: STRAK gevlochten.

Strak gevlochten is het zeker, en dat voel je ook. Deze Techron is niet zo glad als J-Braid Grand of Momoi, maar wel gladder van bijvoorbeeld nanobraid. Ergens in het midden dus.

Reële dikte is 0.10mm. Dat is overdreven, maar nog altijd dunner dan bijna elke “0.06mm” braid.

Knoopsterkte en trekkracht opmeten van heel dunne braids, is bijna niet te doen. Omdat ze zo dun zijn, kan je geen knoop leggen, het bochtje is zo krap dat de vezels breken.

Om toch een beeld te krijgen van de treksterkte: op een L hengel, met een schuivende uni knoop aan 0.19mm fluorocarbon en de slip goed dichtgedraaid….

KNAK! Hengel in twee. Grat af. Driedelige hengel. Dat wil zeggen dat de braid sterk genoeg is, en dat we een excuus hebben om een nieuwe hengel te kopen.

En dat dit een debiele manier is om treksterkte te meten.

Een minder debiele test bestaat voor rek. Die is na vele braid reviews ondertussen gestandaardiseerd: braid aan de klink van de voordeur, en zittend in de zetel het aantal centimeters rek opmeten. Resultaat: EXTREEM weinig rek!

Werpafstand is de volgende test, maar dat gaan we aan de waterkant moeten uittesten. Naar de Batmobiel!

Werpafstand is inderdaad indrukwekkend. Er is geen geruis door de geleideogen, geen gesleep, geen geflapper,…. Enkel een lood dat door de lucht klieft. Bijna zo indrukwekkend als Nanofil. 47 meter met 5 gram werpgewicht, zonder moeite.

We gaan ‘strekkendheid’ als testcriterium introduceren in de wereld. 8/10 voor strekkendheid; doordat er een tikkeltje stijfheid in zit, legt de lijn zich met een miniem golfje op het wateroppervlak. Maar dat is niet slechter dan een volledig fluffy, slappe lijn. Qua extra slack dat er na een worp overblijft, komt dat op hetzelfde neer.
Dat klein beetje strekkendheid is ook gunstig, om niet rond de hengeltop te draaien.

Bodemcontact (en viscontact) is heel, heel goed. Zo goed zelfs, dat we aanraden om een maat slapper te gaan qua stok. Anders krijg je tikken die je niet haakt. Zoals getest in de zetel: extreem weinig rek!

Alles is goed, heel bruikbaar, heel visbaar, maar er is een klein nadeeltje waar niet van gesproken wordt op de verpakking. Rondheid is niet helemaal top. Het is goed, maar niet uitstekend.

Als je aas ronddraait, of je gebruikt veel slip, dan komt er torsing op je lijn. En als de draad niet perfect strak en rond is, dan maak je er een plat lint van. En als dat plat lint dan opdraait, dan voel je ribbels.

Soms wordt dit opgelost door de manier van weven: 7 strengen in een cirkeltje rond 1 centrale streng. Dan krijg je een ronde lijn die elastisch optorst en rond blijft. Dat doet deze Techron dus niet, of minder goed. Er zit een klein beetje schurendheid in.

Dus is dit een goede lijn of niet? Een concreet eindoordeel hangt van de situatie af. Vis je graag met spinners en dingen die ronddraaien: neen, blijf weg. Vis je overwegend dropshot of jigs, en werp je graag ver? Ja, zeer geschikte lijn.

Onderstebovenbaars zag dat het goed was.

Doorhengsten op zander: geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *