Meteen naar de inhoud

Review: SPRO Specter verticaalstok

Stokken voor verticaalvissen zijn heel speciaal:

 • kort tot heel kort. Rond 1m90 lijkt de consensus.
 • Extra fast actie.
 • Licht in de hand, maar toch pokig.

Aan die verlanglijst hebben we nog wat extra criteria toegevoegd, om de zoektocht moeilijk te maken. Het zou moeten met molen zijn, niet met een reel.
Een reel is goed voor de verticaalkapitein, die moet sturen en dus maar 1 hand over heeft. Maar een molen ligt beter in de hand, en de slip is meestal beter.

Plus: 2-delig. In verband met transport.

Dus: op zoek naar de ideale verticaalstok!

De postbode had dit langwerpig pak bij:

Jack de zonnebaars, Nora de voorn, en Robbe en Bas de goudvissen zagen dat het goed was.

Ondertussen weet iedereen hoe deze reviews werken. De stok van top tot staart betasten, beetje zwiebelen en plooien, en uiteindelijk een vis mee gaan vangen.

Een einddop is nooit super interessant natuurlijk, maar hier zien we een net logo van Specter, de serie. En een siergroefje van aluminium.

Dat is niet alleen goed voor de sier, het houdt ook het rekkertje vast. Zodat je na de sessie niet moet vloeken en zagen.

Tip: gebruik afgeknipte stukjes binnenband als rekker. Omdat die vlakker zijn, rollen ze niet weg na een paar enthousiaste worpen.

Dit is het skeleton stukje grip. Ultra netjes afgewerkt met topkwaliteit epoxy, en de blank is omwikkeld met koolstofvezel.

En sierligaturen zilver en goud. Hm. Komt bekend voor.

De molenhouder is speciaal, en ziet er lekker uit.
Het is het naakte doorkijktype, zoals dure lingerie. En het stuk blank dat je ziet, is niet de rechte blank. Dat kan ook niet, want molenhouders bestaan enkel in 16 en 17mm. Dus dit wordt opgelost met een tussenstuk. En dat tussenstuk lijkt op een stuk overtollige blank van aan de achterkant. Slim gezien, want deze stok is maar 1m90 lang, dus achteraan is er zeker overschot.

Er is ook een soort overkapping, ook heel goed. Valt goed in de handpalm.

Heel de molenvoet lijkt gemaakt van een soort composiet kunststof. Alsof er carbonvezel in zit. Nice!

Maar wat is dit?

De moer heeft een contramoer. Double jam nut. Borgmoer in het proper Nederlands. Niiiiice! Dan komt de molen zeker niet los.
Want dat is om stenen noten te krijgen, als je een dikke vis aanklopt, en dan voel je de molen bewegen….

Met een licht maar sterk molentje van 155 gram, balanceert dat perfect in de hand. Perfect.

Als we verder gaan, zien we de opschriften van de specificaties.

 • 1m90
 • 10-28g
 • X-Fast
 • Medium-Light
 • Tweedelig

Raar, dat lettertype en die kleurendruk hebben we precies nog al ergens gezien.
Maar dat is dus allemaal ultra netjes, en mooi afgelakt met epoxy.

Dit is het startoog. De blank is trouwens met epoxy gelakt tot aan de belettering, vanaf daar is de blank naakt. Dat bespaart gewicht, en maakt alles gevoeliger.

Dit startoog lijkt op een Fuji K, maar is het net niet. Het enige dat ontbreekt, is het logo. Voor de rest is alles identiek, zelfs de voering!

Dat is wel heel sterk.

Fancy anti-tangle ogen is niet eens strikt noodzakelijk voor een verticaalstok. Maar het maakt hem wel bruikbaar als werpstok, dat is alleen maar bonus.

Onderaan het topdeel is de bestelnummer nog eens vermeld, voor in het geval van breuk.

De sierligatuur is fancy, met zilver en goud, perfect afgemeten op 1 of 2 gehele omwentelingen.

M’enfin, wat is hier aan de hand?? Perfect afgemeten sierligaturen, zilveren opdruk, naakte blank,… dat kennen we! Alle Major Craft stokken zijn zo!
Maar dit is een SPRO uit Europa, geen Major Craft uit Japan!?

Schijt nu ne prei!!

De SPRO en de Major Craft zien er echt uit alsof ze in dezelfde fabriek zijn gemaakt. De gelijkenis is treffend.

Kijk, het enige verschil is een FUJI opdruk op de ogen. Voor de rest: fecking identiek.

Goed bezig, SPRO. Laat anders de beste hengelfabriek ter wereld uw stokken bouwen. En verkoop ze dan hier in Europa goedkoper dan in Azië.

Want dat hadden we nog niet vermeld: kostprijs onder de 100€. Het is enorm hoeveel kwaliteit je krijgt voor dat geld. Als we alle ligaturen inspecteren, zijn er 2 super kleine plekjes waar de epoxy niet perfect is. Dat is gewoon top.

Dit is ook top, en redelijk briljant. Op het topdeel zit een kartonnen vlagje met de specificaties. En de kleur duidt aan welke klasse de stok is. Oranje is finesse.
Sterk werk, SPRO. Dat maakt het hengelrek in de winkel overzichtelijk.

Kleinere ogen: perfect. Ligaturen: perfect.

De ogentrein is klassiek volgens de voorschriften: 3 reductieogen, 1 overgangsoog, en de rest kleine ogen op het topdeel.

En we zien het verschil met authentieke Fuji ogen nog altijd niet.

Uiteindelijk komen we aan het topoog aan, met dubbele brug. Helemaal goed.

Gemeten gewicht is 111g, opgegeven gewicht is 108g. Er kan altijd een drupje epoxy meer aan hangen, en onze keukenweegschaal wordt ook niet jaarlijks geijkt.
In ieder geval: dat is best licht. Voelt ook licht.

Actie: het zal wel extra fast zijn, maar de ene extra fast is de andere niet. Dit tipje is best pokig, en het hele gedoe gaat over in een semi-parabool als je maar hard genoeg trekt.

Dat zal wel goed zijn om te verticalen, soms moeten we een dikke sterke dreg in een snoekbaarsbek rammen, en soms moeten we een dikke vis drillen.

Droge test van het opgegeven werpgewicht. Dit is een knots van een kop van 50 gram, en een knoepert van een shad. En dat laat het tipje net zwiebelen. De stok kan dus nog iets meer aan dan 30g, met gemak.
Ook geen abnormaal gegeven voor een verticaalstok.

Natte testen. Op naar de waterkant!

Wel. OK. Die is niet helemaal verticaal gevangen.

Echte verticaaltesten zullen moeten wachten tot er een boot beschikbaar is.
Maar dit kunnen we zeggen over werpend gebruik:

 • Zoals je van een stok van 1m90 kan verwachten, werpt hij heel precies. Maar niet ultiem ver, uiteraard.
 • Spiderwire zuigt de pieren uit de grond, en dan nog eens de grond uit die pieren. Hoe beter de stok, hoe beter en duurder de gevlochten lijn moet zijn. De Specter is een heel hoogwaardige stok!
 • Gevoeligheid is helemaal top.
 • Veeeeel drilreserve! Alle graden van plooiendheid komen aan bod. Vooral onder de top kan je de vis heel goed dirigeren. Kan belangrijk zijn als je een snoek wil kieuwgrijpen.
 • Het verhaal van Extra Fast is niet waar. OK, deze Extra Fast is even fast als andere Extra Fast stokken, maar bijlange niet zo fast als een Amerikaanse Extra Fast stok.
  Maar dat is OK, want hij zet de haak goed, en drilt lekker.

We zouden nog een natte verticaaltest moeten doen. Maar dan moet er eerst een boot zich aanbieden. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *