Meteen naar de inhoud

Review: Jaxon Symbian HX Supra Spin

Deze keer bekijken we een doodnormale, doordeweekse, veelzijdige spinhengel.

We hebben een Jaxon Symbian HX Supra Spin te leen van De Goudvoorn, dus dat betekent dat we de gebruikelijke Stekelridders testen kunnen doen. Eerst alles van top tot teen analyseren aan de keukentafel, en dan eens de mening van de visjes gaan vragen aan de waterkant.

JAXON? Michael Jaxon?

Neen, Jaxon is 1 van de zovele Oost-Europese merken die van achter het Ijzeren Gordijn is gekropen, en goeie spullen op de West-Europese markt brengt. Jaxon is een groot merk uit Polen, met een gigantisch assortiment.

Over de Supra Spin hebben ze het volgende te zeggen:

Dus Ultra Light, geschikt voor dunne lijn en dikke vis. OK. Zullen we uittesten!

We hebben de 3-15g en 2,25m, want die is heel veelzijdig. Daar kunnen we veel mee.

Het gewicht is 93 gram?!

Zonder de rekker en plasticfolie kan dat kloppen! Dat is vederlicht.

Laat ons nu deze vederlichte stok eens bekijken van top tot teen. De einddop is van EVA schuimrubber. Dat is helemaal goed: licht, stevig, aangenaam, en geschikt om op de grond te zetten.

Wikkelingen en epoxy: netjes.

De carbonvezels geven ook de indruk van een hoge modulus te hebben. Daar stuurt Jaxon waarschijnlijk op aan met die ‘HX’.

OOohh, Sexy! Een skeletonized handvat, met een achterdeel van schuimrubber. Dat is heel licht, maar er dreigt het gevaar dat het na een paar uur vissen met zware gewichten begint onaangenaam te voelen. Maar in dit geval is het achterdeel groot genoeg, en sluit het perfect aan. Alles is ook mooi afgerond en afgewerkt, dus dat zou moeten meevallen.

We hebben expres een iets te groffe molen gemonteerd: de Stradic 2500. En dat is nog helemaal goed.

Valt goed in de hand.

Hier kun je voor of tegen zijn: een haakhouder. Hij staat aan de onderkant, dicht tegen het handvat. Dus je kan er wel met de wijsvinger tegen komen.

Ha kijk, high modulus carbon. Dat is goed voor de gevoeligheid, en kost geld.

Dit zijn de specificaties nog eens. 3 Tot 15 gram, en 2,25m. Dat is ideaal om met kunstaas te vissen. 2,25m Is niet te lang en niet te kort, daar kan iedereen mee overweg.

Dit is het startoog, met het obligate kaartje. Op het ligatuur is weer absoluut niets aan te merken.

De ogen lijken op de recentste K-R serie van Fuji, maar het is namaak. Maar hele goede namaak, want op het frame kan je geen enkel verschil zien. Licht, stevig, en perfect afgewerkt. Enkel is de keramische ring een tikkeltje minder afgerond dan een echte Fuji.

Dan komen we de sluiting tegen. Wederom: niks op aan te merken. Past perfect.

Op het voorste deel staan de specificaties nog eens vermeld. Misschien handig als je de hengel moet bijeenpuzzelen uit een rommelhoop.

Heel de blank is gelakt, maar op het topdeel is de lak heel dunnetjes. Dat is beter voor de gevoeligheid.

De reductietrein is zoals Fuji het voorschrijft: 3 hoogpoters.

Ook de tip ogen zijn goed afgekeken van Fuji ‘KB’ of ‘KT’ ogen. En dus anti-tangle. Dat vinden we belangrijk, want met je draad in de war hangen is nooit tof. Tenzij je Geert heet, en je nonchalant dikke vissen haakt terwijl je met je draad rond je top aan het frummelen bent.

Hert topoog is zeer belangrijk, en in dit geval ook weer helemaal goed. Goede namaak. Hier zien we ook dat de top hol is. Geen ingezette top deze keer.

Constructietechnisch is dat dus allemaal in orde. Laat ons eens naar de actie kijken.

Dat is gewoon fast.

En bij wat meer fors, komt er wat meer parabolische actie in.

En de ruggengraat, die is er gewoon. Niets speciaals, gewoon allemaal heel vloeiend, en in balans.

In de hand voelt deze stok gewoon goed aan. Niet te lang, niet te kort. Zeker niet te zwaar. Niet te hard, niet te zwiebelig.

Werpend met 5 tot 7 gram: oh! Oh, de precisie! Een loodkopje in een gaatje van 10 op 10cm mikken, gaat gewoon vanzelf! Fantastisch. En het lukt zelfs onderhands.

Maar… tot 15 gram, beloven ze. Zou dat ook lukken met deze lichte satéprikker?

Ja hoor, geen probleem. Om eerlijk te zijn: dit was onverwacht.

Allright, we nemen deze veelbelovende stok mee naar de waterkant. Samen met de Stradic, opgespoeld met 0.12mm Sufix Rapinova. We gebruiken een offset haak en een Keitech Easy Shiner.

Het resultaat:

Werpen is ultra precies.

Aanbeten komen perfect zuiver door.

Bodemgevoel is top.

Drillen is efficiënt.

Conclusie: er zijn gewoon geen nadelen te vinden aan deze stok. Niks is speciaal, alles voelt goed en is in balans. In Polen weten ze heel goed waar ze mee bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *