Meteen naar de inhoud

Review: Sufix X8 gevlochten lijn

Een onbekende doos duikt op uit het niets!

Een pakketje van Sufix / Rapala / VMC, met een aantal lijnen om te testen. Dat is tof!

De meeste producten die we hier testen, zijn zelf aangekocht, zodat we kunnen schrijven wat we willen. Deze lijnen zijn gratis geleverd, maar dan nog schrijven we wat we willen.


Korte herhaling van de geschiedenis van gevlochten lijnen – of tenminste de geschiedenis die wij hier in Vlaanderen op roofvisgebied hebben meegemaakt. In den beginne was er Momoi Ryujin, de eerste gevlochten lijn die rond en sterk en geruisloos genoeg was, én wijd verdeeld werd. Dan zijn er een paar excursies geweest naar de extremen. Nanofil en Smoke hebben nul komma nul wrijving en werpen als een kanonskogel, maar na een paar maand is de knoopsterkte om zeep. De eerste Daiwa J-Braid en de eerste Shimano SX8 ware te fluffy en te slap. De tweede versie van Shimano SX8 was een pak beter, en is het soort lijn dat nergens in uitblinkt, maar wel op alle vlakken goed is. Net zoals Spiderwire: geen uitblinker, maar wel onverslijtbaar.
Ondertussen zijn de meeste grote fabrikanten al aan hun tweede of derde doorontwikkeling bezig. Bijvoorbeeld: Sufix Rapinova vonden we maar matig, maar Nanobraid is samen met Daiwa J-Braid Grand onze huidige favoriet. Nanobraid is absoluut de sterkste, en J-Braid Grand is de veelzijdigste en het best te verkrijgen.

MAARrrrrr… er is altijd ruimte voor verbetering. Ondertussen is de cowboy-tijd voorbij, staan de meeste grote merken sterk in hun schoenen, en heeft een consument ruim de keuze.
Waar de wereld naartoe evolueert, zijn gevlochten lijnen met een ‘lange’ vlecht, en veel strengen. Acht is wel een beetje het minimum nu.
En rondheid is belangrijk, op lange termijn. Een te los gevlochten lijn, of een te slappe lijn, trek je plat door ze herhaaldelijk door de ogen te slepen. En dan vis je met een lint in plaats van met een ronde lijn, dat zorgt voor problemen.
Ook de balans tussen glad genoeg zijn om goed te werpen, maar niet zo glad dat alle knopen slippen, is een hele fijne balans, waar de grote merken stilletjesaan naartoe werken.

DUS! Deze Sufix X8 is de nieuwe uitdager, en we gaan eens kijken of hij beter is dan onze huidige favorieten. In het betaalbare segment, wel te verstaan, want dit is een lijn van ongeveer 20€ per rol. Uiteraard een beetje afhankelijk van waar je hem koopt.

We gaan deze braid onderwerpen aan dezelfde procedure als de anderen: uitgebreid droog onderzoek aan de keukentafel. Inspectie van de claims op de verpakking. En dan uitgebreide testen aan het water.

Van boven naar onder, zien we:

 • R8 Precision Braiding – dus 8 strengen, met precisie gevlochten. Die precisie, dat kan iedereen claimen, maar 8 strengen is een goed begin.
 • PE 0.5, 5.0kg, voor 0.104mm diameter. Dat klinkt alleszins realistisch. Meten we dadelijk na.
 • HI-STRENGTH, SMOOTH and SILKY SOFT. Dat is een rare slogan, want de uitdrukking is ‘silky smooth’, niet ‘silky soft’. Zijdezacht is wel de Nederlandse uitdrukking, maar in het Engels spreek met van smooth as silk, en silky smooth. Raar. Enfin, dat een braid zacht en glad en sterk moet zijn, is redelijk vanzelfsprekend.
 • LONG CAST en HIGH PERFORMANCE beloven ze ook nog. Dat zullen we zien aan de waterkant.
 • Japanse vezel. Dat zou goed zijn.
 • 150 meter op de spoel. Dat is een standaard lengte, en net meer dan genoeg om een molenspoel mee te vullen.

Dan staat er nog wat Japanse tekst ook. Dat kunnen we vertalen. ‘Professioneel evo’ zegt de vertaler. OK, marketing.

Op de achterkant: voornamelijk dezelfde beloftes: rond, sterk, ver werpend.

De dikte en treksterkte staat ook nog eens op de sticker op de spoel zelf, dat is wel handig. En de lengte. Goed van Sufix, maar niet goed genoeg om bonuspunten te verdienen.

Nu, dit is wel een bonuspuntje waard! Zo een aanduiding van sterktes en zwaktes, dat geeft aan de koper een aanduiding van wat hij koopt, relatief gezien ten opzichte van andere lijnen. Dit is nuttig. Dit wordt geapprecieerd.

Deze lijn scoort zwak op zinkendheid, en dat is gewoon eerlijk. Braids zinken slecht. Die volle punten op rondheid, dat maakt ons benieuwd, dat is een stoere claim.

En die 2/5 op knoopsterkte, dat is heel eerlijk. We zullen als gebruiker onze beste knopen uit de kast halen, en met veel zorg onze knopen leggen.

Wel opvallend dat de tekst Engels en Frans is. De lijn is gemaakt voor Finland in Taiwan, de vezels komen uit Japan, en de verpakking is Engels en Frans. Waarschijnlijk omdat VMC van oorsprong een Frans bedrijf is, en Sufix en Rapala en VMC, dat is één pot nat.

De spoel bevat dezelfde informatie als de verpakking. Dat is goed, dan kunnen we de verpakking wegsmijten.

Bonustipje tussendoor: een lege spoel kan je best bijhouden. Kan handig zijn om je te herinneren welke lijn je had, om lijn om te draaien, of om lijn om te spoelen.

Opgespoeld ziet dat er zo uit. (Links)

Diameters meten van gevlochten lijnen is altijd een gewaagde zaak, maar ons testprotocol is: licht opspannen en zoeken naar een lichte wrijving. Dat lijkt de meest realistische meting.

Meetwaarde: 0.10mm, en mogelijk zelfs nog iets minder als we nog iets harder drukken. Dan is de opgegeven waarde zeker niet overdreven! Dat was bij Sufix Nanobraid ook zo: zeer zeer eerlijke cijfers. Dat appreciëren we. Tof van Sufix. Dat kan niet van alle fabrikanten gezegd worden.

Voor wie het op de foto’s nog niet gezien heeft: de lijn die we testen is neon chartreuse, dus fluogeelgroen. Dat is de beste kleur voor de meeste omstandigheden. En de kleurtoon is lekker pikant in de ogen, dat valt goed op.

Wat we soms ook doen, is letten op de onbenullige technische details. Dat geeft soms een beeld van het product, het fabriek, en de hele supply chain.
Het plastic van het spoeltje zelf, is van goede kwaliteit. Het is een spuitgietstuk, en de mal is in orde. Het einde van de lijn is manueel afgeplakt met een stickertje, en er is een floshke lijn van 10cm over gelaten, om de koper eens te laten voelen. Het gat is zeskantig, wat aandrijving op op te spoelen gemakkelijk maakt.

Genoeg getalmd, genoeg gezeverd over floshkes en spoelen, hoe voelt de lijn aan?

Eigenlijk ideaal van zachtheid. Niet super fluffy en los, zodat het naar alle kanten waait en haakpunten aantrekt. Net stijf genoeg om zijn vorm te houden, en ook net zacht genoeg om een gecontroleerd bochtje te pakken. Dat is indrukwekkend.

De vlecht is nauwelijks te voelen met de blote hand, en lijkt aan de lange kant.

Er komt geen coating af, maar de lijn geeft zeker geen droge indruk. Ideaal, eigenlijk.

Treksterkte in de hand: een 0.10mm braid moet bijna vingers kunnen aftrekken. Eerste poging met een slordig gelegde achtknoop: fail! Tweede poging met een zorgvuldig gelegde lusknoop: perfect.
Wel, dit is een feit des levens. De sterkste braids in een rechte lijn hebben de langste en hardste vezels. Maar als die dan een hele krappe, half verbrande knoop moeten leggen, dat komt niet goed. De vezels kraken.
Nu, al de andere braids gedragen zich ook zo, ook de toppers. De enige mogelijke uitweg om een braid te vinden die super krap en achteloos rond zichzelf kan geknoopt worden, is kijken in de categorie van 50€ per rol. En dan nog…

Realistische treksterkte op zorgvuldige knoop dan. Via een dubbele uni aan 0.27mm 6.1kg fluorocarbon, voelt de treksterkte heel heel solide aan. En uiteindelijk breekt het op de knoop, aan de kant van de braid. Wat logisch is.
En geknoopt aan fluorocarbon 0.21mm/3.7kg, breekt het aan de kant van de fluorocarbon. Dat lijkt allemaal correct.

Rondheid lijkt in de hand heel goed. Want dat is uiteindelijk het kritieke punt van braid als hoofdlijn: als je slip werkt, dan kringelt je lijn op. Een goede, ronde, stijve braid, ’transporteert’ deze kringels dan naar voor, zodat ofwel je aasje tijdens de worp wat kan uitdraaien, ofwel knip je het gekringelde gedeelte af als je eens van leader wisselt.
Bij een slechte braid blijven de kringels halverwege opbouwen, tot je een windlus krijgt.

Maar so far so good.What’s next?


Opspoelen en naar de waterkant!Opgespoeld op een Daiwa Caldia 1000 met ondiepe spoel, geraakt bijna de volledige 150 meter er op! Dat is in theorie niet mogelijk, en dat geeft nog eens aan dat dit een zeer dunne 0.10mm is.

Maar: de braid spoelt heel netjes op, en er komt nergens coating van af.

Bij de eerste natte testen vallen volgende dingen op:

 • Werpen is lovely. Door de geleideogen flappen is zonder geluid en zonder drama, en zonder grote lussen.
  Ook het gevoel in de werpvinger is verrassend goed.
 • Werpafstand is helemaal top. (Maar het is moeilijk om niet top te zijn, met zo een dunne braid…)
 • De balans tussen soepelheid en stijfheid is helemaal perfect! Bij zijwind krijg je wel een bocht in de lijn, maar het is niet veel, en heel voorspelbaar en beheersbaar. Dit is echt een tastbaar voordeel.
 • Als je rukjes en snokjes wil geven, is dat klein beetje stijfheid heel voordelig. (OK, dat was niet onze best geformuleerde zin, maar lieve lezer, probeer er uw gedachten bij te houden. Het gaat nog altijd over visdraad.) Het is net genoeg om de lijn niet rond de top te laten draaien. Dat is ook een echt tastbaar voordeel.
 • Geen geschuur bij het binnendraaien. Alles smooth.
 • Dit is een zeer dunne 0.10mm, geeft zeer weinig waterweerstand. Er zijn 0.06mm braids die dikker voelen.
Mister Baarsie Baarsmans en testvisser2 gaan akkoord.

Om echt te kunnen spreken over levensduur, hebben we een soort van marteltest. Het ergste dat een gevlochten lijn kan ondergaan, is ondergedompeld worden in vuil rivierwater dat veel sediment draagt. Met een zwaar lood en een vuile hengel, en zo een aantal cycli van nat worden en terug opdrogen, en door vuile ogen gesleurd worden onder spanning. Vissen op de grote rivier dus eigenlijk.

Test: geslaagd!

De soepele soorten gevlochten lijnen zijn zeer open van structuur, als je deze dan door stromend water met veel sediment trekt, dan worden de sedimentdeeltjes gevangen in de braid. Wat daarna volgt, is een geschuur door de ogen.

Met de X8: weinig tot geen last van. Deze lijn is niet open, en voelt plastiekerig aan. Wat de coating ook moge zijn: het werkt.
Dus samengevat: heel aangename lijn, gedraagt zich voorbeeldig. We blijven wat twijfels hebben bij de knoopsterkte, maar met veel aandacht voor het knopen is daar wel rond te werken.
De X8 mag blijven liggen. Ze staat op hetzelfde niveau als J-Braid Grand en Nanobraid, en dat is een hele prestatie.

1 reactie op “Review: Sufix X8 gevlochten lijn”

 1. Pingback: Review: Sufix 131 gevlochten lijn | Stekelridders.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *