Meteen naar de inhoud

De ideale dropshothaak

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

De ideale haak is een combinatie van compromissen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Eerste compromis:  Scherpte

Een haak moet zo scherp mogelijk zijn … … en blijven. En daarin zit ‘m het compromis. Lang is Kamasan mijn favoriete hakenmerk geweest, omdat Kamasan haken nog iets scherper zijn dan Gamakatsu‘s, het haakpunt is langer en fijner.

Maar een lang, fijn punt plooit snel om, als er eens langs beton of een steen geschuurd wordt. En dan sta je soms een kwartier met een botte haak te vissen. Dus het compromis is hier: kies ik voor de ultieme prikkracht, of voor levensduur? Na veel testwerk ben ik van mening dat Gamakatsu hier de gulden middenweg heeft gevonden: scherp genoeg, en robuust genoeg.

Hoe weet men of een haak scherp genoeg is? Simpel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3023″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Als je met je vinger in het zakje of doosje tast, en er zit minimaal 1 haak in je vel, dan zijn ze scherp.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3026″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Als je vervolgens een onderlijn knoopt, en de haak zit weer in je vel, dan is hij zeer scherp.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Tip: scherpheid van haken is het aller-aller-allerbelangrijkste! Door botte haken verspeel je vis. Niet alleen omdat het aanslagen moeilijk wordt, ze vallen er ook gewoon af. Dat komt omdat je met een botte haak een snee maakt in de bek, die scheurt open. En dan hangt je haak te bengelen in een grote open snee. Een scherpe haak prikt een klein, nauw gat, en blijft strak vasthangen.

Tip: haken aanscherpen is niet meer van deze tijd. Alle goeie haken zijn chemisch geslepen, en met een vijl of steen of diamantvijl maak je zo’n punt alleen maar botter. Gewoon vervangen dus.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Compromis 2:  Weerhaak

Een weerhaak moet groot zijn, om je shad en de vissenbek niet te laten afglijden, maar een kleinere weerhaak prikt beter.

Onze mening: barbless (geen weerhaak) en micro-barbed (klein weerhaakje) haken zijn enkel geschikt voor vissen met een vlezige bek, karpers enzo. Baars en snoekbaars hebben heel fragiele delen aan de scharnierpunten van hun bek, dus de weerhaak mag vrij groot zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Compromis 3:  Steeldikte

Een dunstelige haak prikt beter, en valt minder op, en verzet minder water, maar kan soms uitbuigen. En bij een heel harde aanslag kan hij ook plooien. Dus wederom is het zoeken naar een compromis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3053″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Dit is een rode haak van Mustad: niet slecht, maar we vonden hem te dikstelig.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3050″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Dit is de Worm 39 haak van Gamakatsu, een haak die vaak aangeraden wordt voor de dropshot. Het oogje is een beetje naar achter geplooid om de haak te laten afhangen, dat zit goed. Steellengte is ideaal, weerhaak is lekker groot. Maar mijn enige kritiek is dat de steel aan de dikke kant is. Het staal is ook keihard, en de doorsnede is ovaal; dit is een zeer zeer stijve haak. De kleinst leverbare maat is trouwens 4: goede haak voor dropshot, maar niet gericht op Ultra-Light.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Compromis 4:  Steellengte

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3055″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]We hebben testen gedaan met langstelige haken, en super langstelige haken om het fenomeen van staartbijters tegen te gaan. Kleine baarsjes doen dat dikwijls, in de staart happen. Met de haakpunt in het achterste deel van de shad konden we vrijwel alle aanbeten haken, maar we kregen het idee dat we minder aanbeten kregen. Dus netto geen winst.

Maar langstelige haken hadden nog 2 nadelen:

  • veel actie ging verloren: de steel maakte de shad stijf en bewegingsloos
  • tijdens de dril gleed de shad dikwijls naar de haakbocht, en duwde hij de vis er af

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3056″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Waar die steel bij het dropshotten voornamelijk voor dient, is om ‘hapruimte’ te creëren. Op de foto links hangt een heel kortstelige haak heel strak op de lijn: de vis moet al goed mikken om hierdoor goed gehaakt te worden. Dit is geen goede situatie!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3057″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Dit is dezelfde haak, dezelfde lijn, maar een andere knoop. Hier is al meer ‘hapruimte’. Dit werkt!

Een klein nadeel blijft hier: de haak zit niet zo strak op de lijn als in de vorige foto, dus het kunstaas krijgt iets minder actie mee.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3027″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Daarom dus dat onze ideale dropshothaak een redelijk lange steel heeft, en iets afhangt. Veel actie en toch genoeg hapruimte.

De haak op deze foto is een opengeplooide Kamasan B100, die werkt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3623″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Dit is voorlopig onze winnaar: de Illex Down Shot haak. Ideale vorm, goede punt. Enig minpuntje: de kleinst verkrijgbare maat is 8. Maar die 8 is dan weer even klein als een 12 van andere merken.

Deze haak pakt genoeg ‘vlees’ en zit altijd goed vast. En is gemakkelijk om te onthaken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”3058″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Deze zit ook heel dicht bij het ideale compromis: de Gamakatsu LS-2293F.

Voor het Ultra Light gefriemel gebruiken we doorgaans maat 10 en 12. Voor het groffere werk, het ‘normale’ dropshotten, is er de Gamakatsu Worm 39 vanaf maat 4.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2 reacties op “De ideale dropshothaak”

    1. ODOL,

      Chemisch slijpen is niet veel meer dan een badje in een sterk zuur. Het zuur vreet alle microscopische ruwheden en een deel van de oppervlakte weg, waardoor het puntje fijner en gladder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *