Meteen naar de inhoud

Struinend door het Shimano assortiment

Welke molen is de beste? Welke moet ik kopen? Welke heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding?

Om de pointe direct te verklappen: allemaal, en geen enkele. Tegenwoordig weten fabrikanten perfect hoeveel ze kunnen vragen voor hun producten. Alles is zijn prijs waard, als slimme consument komt het erop aan om de correcte keuze te maken. De keuze die bij uw visserij past.

 

We proberen u te helpen door het courante assortiment van Shimano molens eens onder de loep te nemen. We gaan uit van onze eigen ervaring en voorkeur. Hou dus in het achterhoofd dat we spreken over kleine molens voor de roofvisserij.

We beginnen bij de kleinste: de Symètre 500

symetre

Licht en klein, dat zijn de kernwoorden. Heel licht en heel klein als hij in je hand ligt. Op het kinderachtige af. Zwengelt ook heel klein. Kwalitatief dik in orde, maar niet goedkoop: richting 100€.

Ons oordeel: de spoel is te klein om verre worpen te maken.

 

Dan de goedkoopste: de Catana

catana

Voor onder de 40€ krijg je een molen die werkt. Voelt een beetje old skool aan, de behuizing lijkt ook op molens van 10 jaar geleden. Zwaar ook.

Maar hij werkt en is betrouwbaar. Niks mis mee, buiten het gewicht en de kleur.

 

De volgende in de rij is de Exage

exage

Voor rond de 70€ krijg je een moderne molen: redelijk licht, compacte behuizing, nieuwe stijl van zwengel.

Onze indrukken:

  • Goede slip.
  • Nét niet: geen kogellagers in het handvat, en de beugel klapt ook niet zo zoet als bij de duurdere modellen.
  • Nogal wat speling. En die wordt alleen maar groter bij intensief gebruik.
  • Desondanks perfect bruikbaar voor streetfishing.

 

Op het volgende schap liggen de Stradic en de Rarenium

stradicrarenium

Rond de 160€ ben je kwijt voor deze juweeltjes. Overal kogellagers waar er kogellagers moeten zitten, een boterzachte slip, en allebei heel licht. De behuizing is van vezelversterkt plastic.

Ze voelen super soepel en solide aan, de klep werkt perfect. De beugel is ook in 1 stuk, wat het geheel stijver maakt en minder in de war raakt. Alles past net iets beter, waardoor vuil minder snel overal tussen kruipt.

Zo moet een molen volgens ons zijn. Hier ligt onze voorkeur.

Het subtiele verschil tussen de twee is dat de Stradic sneller is: de verhouding is 6 op 1 tegen 5.2 op 1 voor de Rarenium.  De Stradic is er ook in een 1000ML uitvoering, met ondiepe spoel. Speciaal gemaakt voor dunne gevlochten lijnen.

 

En dan is er nog het paradepaardje: de Stella

stella

Voor de zoutwatervisser, voor de pro, of voor de patser.

Nog meer kogellagers, waterbestendig, nog lichter, nog sterker. Nog duurder ook: richting 500 à 600€. Het is er over.

 

Nog wat losse opmerkingen:

  • Het is niet omdat het van hetzelfde merk is, dat het hetzelfde is. Al deze molens komen uit verschillende fabrieken, uit verschillende delen van de wereld. De onderdelen worden met andere machines en andere technologieën gemaakt.

 

  • Er zijn nog andere modellen in de catalogus, en elk jaar zit er een beetje beweging in. Bijvoorbeeld de Nasci is nieuw, en lijkt op een goedkoper uitgevoerde Stradic. De Sustain is een Stradic met nog een extra kogellager in de slip, en misschien een stijvere behuizing.

 

  • Visgidsen zie je dikwijls met Shimano molens aan de slag. Zelfs professionele bass anglers die geen molensponsor hebben, zoals Aaron Martens en Randall Tharp. Dat is een goed teken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *