Meteen naar de inhoud

Review: Westin W3 Dropshot

“Ik wil een dropshothengel waarmee ik heel ver kan werpen”, dat was mijn vraag. De Westin W3 Dropshot was het antwoord van de winkelier.

“Liefst onder de 150€” heb ik er ook nog bijgezegd, maar toch nam hij me mee naar het rek van Westin. Chic merk, mooie stokken. Op het prijskaartje stond 114,95€.

Laten we deze stok eens bekijken, van topoog tot teen:

 

IMG_0329

Het topoog is niet fancy en niet uit een dure serie, maar wel stevig en goed. En netjes afgewikkeld met bindgaren, altijd goed om minder in de war te hangen, en voor een tikje extra stevigheid.

IMG_0334

De running guides zijn uit dezelfde serie: uit plat staal gestanst met een keramische ring. Niet fancy, niet duur, niet anti-tangle. Wel stevig en redelijk licht.

 

IMG_0333

Dit is de essentie van een goede dropshothengel: de splice. Dit is waar de blank overgaat in de volle top. Dat is een apart topstuk dat er in wordt gezet. Als je goed kijkt, zie je een klein verschil in diameter boven en onder het oog.

IMG_0328

De reduction guides zijn ook weer gestanst met een keramische ring.

fuji_logo_small

Het werpt toch wat vragen op, want het Fuji logo staat trots afgebeeld op de productpagina. ‘LS ring guides‘ staat er, maar dat is geen serie van Fuji. De molenhouder is wel onmiskenbaar van Fuji.

 

IMG_0332

Nog een essentieel stuk: de ferrule. Zoals bij alle moderne hengels is het een grafiet busje. Het sluit niet aan, maar dat moet zo. Ongeveer een centimeter speling wordt genomen als reserve voor als de bus slijt. Dat doen ze perfect bij Westin.

Ze maken het zelfs nog perfecter: ze zetten een wit streepje aan weerszijden van de bus, om te helpen bij het in mekaar zetten van de hengel. Zo staan de ogen perfect in lijn. Leuk detail, wordt geapprecieerd.

En er is nog een leuk detail zichtbaar op de foto: de aparte bestelnummers voor topdeel en onderste deel zijn in duidelijke witte inkt geprint. Dat is iets wat je enkel bij topmerken ziet, en geeft een soort geruststelling voor als de stok ooit ruzie krijgen met een toewaaiende deur.

 

IMG_0326

Dit is het eerste oog. Niet supergroot zoals vroeger nodig was voor weerspannig nylon, ook niet superklein, zodat dikke braids en misschien fluorcarbon een optie blijven. Alle ligaturen hebben een zilver en een gouden accent, zeer stijlvol.

De epoxy is aangebracht volgens de regels van de kunst. Absoluut niets op aan te merken.

IMG_0324

Dropshot 240cm (8 voet) ‘M’ 5-28g, dat was de uitvoering die we hebben gekozen. Er is ook nog een 270cm versie, en een 198cm ML.

5 Tot 28 gram lijkt een enorm brede range van werpgewicht, hierover later in de test meer.

IMG_0319

Er is ook een bait keeper voorzien, een lijnclipje. Het goede ervan is dat het aangepast is aan dropshot loodjes, die klemmen er netjes achter. Het minder fijne is dat het er is; een lijnclip staat altijd in de weg, en is altijd iets waar de draad achter kan blijven haken. De huidige state of the art oplossing is voorgeboorde gaatjes in het handvat, waar een haakpunt in past.

IMG_0325

Hier zijn de Fuji componenten dan: een SKS molenhouder. Dat is de ‘Skeleton‘ serie, dus de blank is hier open en bloot, om zo goed mogelijk kleine tikjes door te geven. Daar zijn we fan van. Afgewerkt met zwarte ringetjes, heel subtiel.

IMG_0320

Aan de voorzijde is de molenhouder aangelegd met een conisch inzetstuk, ziet er goed uit, en zorgt ervoor dat er geen abrupte overgang is waar je wijsvinger zit.

De blote schroefdraad is een controversieel iets: dat is een beetje ruw aan je vingers. Er zijn versies met bedekte schroefdraad, maar dan is er altijd een dikker stuk met mousse. Dat is waarschijnlijk geen verbetering.

De blank is hier helemaal naakt. ‘3K woven kevlar’ staat er. 3K Is de stijfheid van de gebruikte vezels, en die is redelijk laag. Een carbon/kevlar mix is meestal minder stijf, minder veerkrachtig, en meer duurzaam. Klinkt niet slecht voor een dropshot stok. De gele vezels zijn kevlar.

IMG_0322

Het handvat is EVA schuimrubber, en bedekt de hele lengte van het achterstuk. Er is een plat vlak waar het je elleboog raakt.

Dat is wat raar: bij de molensteun wordt alle moeite van de wereld gedaan om de blank te ontbloten, maar de rest is allemaal bedekt. Waarschijnlijk had het achterstuk er als skeleton minder mooi uit gezien.

IMG_0321

Een mooi detail: WESTIN is in het handvat gestempeld.

 

Bon, nu hebben we alles gezien, maar hoe vist hij? We hebben er gedurende enkele dagen mee achter de rovers gezeten.

Het is geen werpkanon, maar hij doet het heel goed voor een dropshotstok. 70 Meter is haalbaar.

MAAR, er is een ‘maar’. Dat werpgewicht van 5 tot 28 gram, dat is heel optimistisch, zoals we al vermoedden. 10 Tot 20 gram zou eerlijker geweest zijn. 15 Gram is het gewicht dat je kan lanceren tot op de maan.

De actie is zoals een dropshotstok moet zijn: een soepele top, snelle actie, met genoeg reserve in het achterdeel. Niet te zwabberachtig, niet te strak. Prima in orde.

Gevoeligheid: beter dan de Ultron van Fox Rage. Stukken beter, vooral op grote afstand.

Dril: verrassend goed! Stoten en kopschuddingen van gehaakte vissen worden heel onopvallend geabsorbeerd, waardoor de vis snel moe wordt. De lengte zit ook goed, geeft veel controle over de vis.

Het afgeplatte handvat: als je er op let, is het raar. Maar bij onverwachte bewegingen en tijdens hevige drils schiet het inderdaad minder snel onder je arm weg.

Het haak/lood houdertje: als het aan ons lag, liever niet. Een dropshotlood kan los schieten bij een hevige schok. En het zit in de weg: als er wind staat, kan de lijn er achter haken. Je merkt het dan direct bij het zwengelen dat er iets loos is.

Duurzaamheid: lijkt OK, maar hij is op een heel seizoen minder dan 10 keer buiten de garage geweest. (UL vist fijner.)

Het niet anti-tangle zijn van de ogen is nooit een probleem geweest. We hebben getest met 0.08mm SpiderWire en 0.10mm Stren MicroFuse.

Conclusie: mooie, goeie, perfect afgewerkte stok!

1 reactie op “Review: Westin W3 Dropshot”

  1. Heb een w3 en een w6. En die w3 doet niet veel onder voor MN w6. Beiden zijn een genot om mee te vissen en prijs/kwaliteit gezien is een w3 nooit een miskoop. Topreeks en niet enkel de dropshot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *