Meteen naar de inhoud

Review: Major Craft Crostage CRX-S692AJI

Een hengel koop je best in de lokale hengelsportzaak. Dan krijg je advies en garantie.

Maar als je echt een heel heel specifiek model moet hebben, dan is het op het Internet te doen. In dit geval was dat op de Japanse site Rakuten, bij de shop van Tackle Island.

Lang leve het internet en Google Translate, want 20 jaar geleden was dit onmogelijk geweest!

tackleisland

Dus na maanden surfen en specs vergelijken, en een paar keer over en weer mailen met mijnheer Tackle Island, stond deze meneer aan de deur:

IMG_8980Een dikke week levertijd, van Japan tot hier, dat is niet slecht.

IMG_8981Zo worden hengels verpakt: in zeer dik, hard karton. Met een factuur aan de buitenkant, en afplaktape van de douane. Dus ze hebben het pakket wel opengemaakt, maar geen kosten aangerekend. Fijn!

IMG_8983

En dan zijn de hengels nog eens verpakt in een foudraal.

IMG_8984

Laat ons aan de achterkant beginnen, en zien wat we hebben. Het handvat is tweedelig (‘skeleton‘), en de einddop is bijna volledig van EVA schuimrubber. Dat voelt heel zacht aan, maar is toch stevig genoeg. Het aluminium ringetje is volledig verzonken, dat is een soort beveiliging tegen krassen en beschadigingen.

Eenvoudig en goed dus.

Wat wel al opvalt, is dat de ligatuur goed is, maar niet perfect. De draadjes zijn een heel klein beetje scheef.  Niet 100% perfect zoals bij de duurdere K G Lights die we eerder bekeken. Maar goed, deze stok is ook bijna maar half zo duur, het verschil moet ergens zitten.

IMG_8986

De handgreep is heel minimalistisch, en ook met de moer aan de achterkant. De moer is gekarteld aluminium, en het handvat is weer EVA schuimrubber. Goed spul.

Wat ook opvalt: de voorkant van het handvat is niet scherp afgekapt, maar loopt taps richting de blank. In de praktijk komt daar de wijsvinger, en is het dus heel comfortable om een vinger op de blank te houden. Heel goed.

IMG_8987

In de molenhouder staat het merk: Major Craft. Mooi detail, maar in de praktijk onzichtbaar, want daar komt de molenvoet.

Een detail: aan het begin van de blank, net waar de wijsvinger komt, is een kleine oneffenheid in de epoxy deklaag. Daar is weer beschimpt op kwaliteitscontrole. Wederom iets dat bij de duurdere K G Lights veel beter was.

IMG_8988

Made in Vietnam. Major Craft is een Japans merk, met een grote fabriek in Vietnam.

IMG_8989

CROSTAGE: the new ignition startup by cross force. Geen idee wat ze willen zeggen, maar dit is wel de ‘nieuwe’ Crostage serie, met alle meest recente inzichten en bouwmethoden. En ‘cross force’ is een omvlechting van de blank met koolstofvezel lint, voor een betere stijfheid.

IMG_8990

SOLID TIP AJING GAME: met een volle top dus. En Ajing is vissen op horsmakreel in Japanse havens. horsmakreel is een nerveuze, kopschuddende vis met een dunne bek, vandaar dat Ajing stokken heel geschikt zijn voor baarsvisserij.

IMG_8991

 

6 Voet 9 duim is 205cm, aan de korte kant dus. De bedoeling is streetfishing te doen, onder en tegen bruggen en duikers, desnoods in en rond bomen. Om op een kribkop te gaan staan is deze stok dus minder geschikt.

Wat direct opviel: Deze stok is binnenshuis te hanteren, dat is bij stokken van 7″6″ of 7″4′ niet het geval, dan zit je altijd tegen het plafond of tegen de deur. Waarschijnlijk omdat bij een 6″9′ de effectieve lengte (dus het stuk voor de pols) niet meer dan een lichaamslengte is. Dat is een lengte waar onze hersenen mee om kunnen.

Werpgewicht: tot 10 gram. Op basis van een beetje met de hand trekken en plooien aan de blank, lijkt dat optimistisch. Later meer hierover.

IMG_8993

Dit is het eerste oog. Wederom een miniem afwerkingsfoutje: een klein spatje epoxy op de oogsteel.

Maar veel belangrijker: een hoogpotig, klein oog, zoals de theorie van KR Concept van Fuji het voorschrijft. Dit was de doorslaggevende factor bij de aankoop, en waarschijnlijk ook de motivatie bij Major Craft om een Crostage ‘New’ serie te maken: KR ogen.

Fuji zelf claimt betere gevoeligheid, en 11,7% grotere werpafstand. Uiteraard hebben we dit voor u getest, zie hieronder. Maar voorlopig zijn we nog maar de ogen aan het bekijken: hoogpotig dus, en slank. Dat vinden we heel sexy. Het KR concept heeft ook een snelle reductie, dus smaller in de middensectie, wat dan weer zorgt voor hogere gevoeligheid en een lichter gewicht. Het gaat nog altijd over een visstok, niet over sexy vrouwen. Focus!!

 

IMG_8994

Er zijn in totaal 8 ogen, 1 ervan op het tweede deel. Dus we komen snel de sluitingsbus tegen. Zoals bij de duurdere stokken: perfecte ligaturen, en netjes het typenummer op het topdeel gedrukt.

IMG_8996

De volle top is zoals meestal bij Aji stokken wit gelakt, maar hij lijkt ook heel kort. Hij gaat heel snel van meer dan 3mm naar 0.8mm. Misschien moet dat ook om in een relatief korte stok toch nog een extra fast action  (snelle topactie) te steken. De overgang van hol naar vol is nauwelijks te zien, en nauwelijks te merken als de stok geplooid is.

IMG_8997

Het topoog lijkt ook uit de KR serie, en heeft ook een ligatuurtje. Het is niet duidelijk of alle ogen de roestvrij stalen of de titanium versies zijn, ze voelen in ieder geval licht en stijf aan. En niet vergeten te vermelden: anti-tangle. Knopen en lussen trekken zichzelf dus terug vrij.

IMG_9007Die oranje accenten passen goed bij oranje Momoi Ryujin, en het rood van een Shimano Stradic CI4. En dat oranje ringetje in de eindgreep is perfect om een rekker te spannen.

Wat direct opviel: dat KR Concept is geen zever. Onderhands werpen is zonder enige wrijving, en dus in het begin altijd veel te ver. En ook met minieme gewichtjes zoals 1,8gram is perfect onderhands te werpen, en nog eens accuraat ook.

 

Dat het KR concept een verbetering zou zijn, was te verwachten. maar het verschil is echt enorm groot. Bij een hoge, overhandse worp à la Danny Moeskops is het verschil geen 11,7%, maar bij zijdelingse en onderhandse worpen zeker wel. En met lichtere gewichten kunnen vissen levert altijd meer vis op.

Dat gecombineerd met de lichtheid en kortheid van de stok, maakt dat je bijna in een boog rond brugpijlers kan smijten, en water tot op een centimeter nauwkeurig kan afvissen.

Het optimistische werpgewicht tot 10 gram hebben we ook getest: in de praktijk blijkt het geen enkel problem te zijn. De blank buigt ver door, maar niet diep. Of diep maar niet ver. Er zit beweging in het tweede deel, maar het stopt vrij snel, en de flex komt ook heel gecontroleerd terug. Dus de stok is zeker niet overladen met 10g, en nog perfect accuraat.

Beetdetectie is het perfecte compromise: zelfs de miniemste aanbeetjes komen door, maar je verschiet je geen ongeluk zoals bij de K G Lights wel het geval kan zijn. Doordat de blank helemaal gelakt is, zit er toch iets van demping in.

Meer zelfs: beetdetectie is zo goed dat het verschil duidelijk is tussen een knabbeltje, een aanbeet, een steen, en een mossel.

 

Test 1: peuteren. Want het is een beetje een kort peuterstokje.
IMG_9068
Beetdetectie is dik in orde! Beten komen niet metallisch of vibrerend door zoals bij de ultrastrakke stokken, maar wel gewoon duidelijk en goed.
Test 2: grotere vis. Want ook dat mag geen probleem zijn voor een Ultra-Light stok.
Deze test is een aantal keren mis gegaan. Dropshottend met de worm kwam dit boven: een brasem :-/
IMG_9066
Fail #2: tussen een staketsel een naaktkarper gehaakt van rond de 8 kilo. Het was een kort gevecht, en de stok gaf de indruk van er een eerlijke strijd van te maken, maar de haak plooide. Op kunstaas gehaakt trouwens, en dat is in het voorjaar zeker geen uitzondering.
IMG_9133
Maar het is dan toch nog goed gekomen.
IMG_9182
IMG_9091
Dit soort gemiddeld formaat snoekbaarsjes is heel efficiënt te drillen, het is alsof ze zichzelf moe maken en in knopen wringen, en dat de blank elke slag opvangt. Er zijn eigenlijk maar 2 ‘aandachtpuntjes’:
1) door de korte lengte moet je goed nadenken in de buurt van sluisjes, palen en staketsels. Het is moeilijk de vis tijdens de dril te sturen. Links en rechts zijn eigenlijk de enige opties.
2) Het vermogen om de haak te zetten is ook beperkt. Het gaat allemaal goed, maar overschot is er niet. Dunstelige haken maat 8 en kleiner gaat goed, ergens bij de stevige haken maat 2 of 4 houdt het waarschijnlijk op. (ongetest)
Nog een test: skip casting.
Onder een laag brugje, onder een meertouw, onder de boomtakken,…
Resultaat: optimaal. Meer precisie en gemak dan alle andere UL stokken in het arsenaal. Het goede handvat en de korte lengte dragen hier zeker aan bij. Dit kan een verschil maken in de vangsten.
Nog losse opmerkingen:
– het handvat is het beste totnutoe! Dik genoeg voor grote poten, maar er zit niets in de weg om de blank goed te voelen. En de zachte achterdop is een Godsgeschenk: doordat je geen randjes of harde stukken voelt, ben je minder afgeleid bij het werpen. Ja, dit is nerdgasmisch. Excuus.
– misschien is het de effen lak op de blank die hem glad maakt, misschien is het de zetting van de ogen, maar de CRX-S692AJI lijkt nog meer anti-tangle dan andere stokken met anti-tangle ogen. Alsof er een magneetveld op zit om pruiken en lussen weg te houden. Dit is niet alleen geweldig, het laat ook meer toe qua worpen. Rare onderhandse en zijdelingse worpjes, heel snelle worpen in het donker,… zoveel vrijheid! Ook dat gaat op de lange duur een extra vis opleveren.
Conclusie: een nieuwe favoriete stok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *