Meteen naar de inhoud

Review: Trigger X

We hebben al een review gedaan van enkele geurmiddelen voor kunstaas. Maar deze keer bekijken we Trigger X van Rapala. Het zou werken op basis van feromonen, en het gerucht aan de waterkant is dat het zou werken. We zullen zien!

Dit is het marketingpraatje: ze beloven sportvissen aan te trekken met feromonen. De gel zou lang werken, menselijke geurtjes camoufleren, en geen schade aanbrengen aan het milieu.

Slim detail: er zitten glittertjes in, zodat je kan zien wanneer alles afgespoeld is.

Onderaan is het wel interessant: developed by Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science. Klinkt wetenschappelijk onderbouwd.

We testen trouwens het smaakje rainbow trout. Regenboogforel.

 

Wat zijn feromonen trouwens? Wel, het fijne is er nog niet van bekend, maar het zijn een soort hormonen die in het water worden losgelaten. Ze zijn het bekendste om seksuele signalen over te brengen, maar eigenlijk kunnen ze veel verschillende signalen overbrengen: aanwezigheid van roofvis, de route van een trek, tijd om bijeen te scholen,….

Er zijn een paar voorbeeldjes van wetenschappelijk gebruik: feromonen van prikken worden in de Verenigde staten in beekjes gedruppeld, om hun voortplanting te laten mislukken. Prikken zijn daar heel invasief. Het is ook bewezen dat aasvis de roofvissen kan ‘ruiken’. En dat vissen hun verteerde soortgenoten uit de kaka van bevers kunnen ruiken, en wegvluchten.

Dat is allemaal heel interessant, maar we gaan echt testen of dit werkt of niet. Want dit product is niet gratis: 11,25€ bij den Buys.

Over het gebruik: het heeft de consistentie van tandpasta, en het wordt ook zo aangebracht. En er zitten inderdaad glittertjes in.

De fabrikant belooft een effectiviteit van ongeveer 20 worpen, minimum. Dat hebben we niet gezien: na 4 worpen was het meeste er al afgespoeld. In stromend water, weliswaar.

Er wordt gesuggereerd dat het product met de handen kan worden ingewreven. Dus dat proberen we, maar het helpt niet.

20 Worpen: no way. Na 1 worp is in stilstaand water het meeste al weg, en na 5 worpen is alles afgewassen.

De geur: het ruikt inderdaad naar regenboogforel. Een beetje belegen, dat wel. Maar geen afgrijselijke, bedorven stank zoals andere geurmiddeltjes.

De tube lijkt op een tube van tandpasta, maar hij is van hard plastic en houdt zijn vorm. En hij is niet helemaal gevuld. De schelmen van Rapala hebben er maar iets meer dan de helft ingedaan!

Wat ook opviel tijdens de testen: die glittertjes, dat is een goed idee, maar het werkt niet als je het op shads met glittertjes aanbrengt. Het is dus maar een half goed idee.

 

Maar dan: de clou van de zaak: triggert het vissen? Krijg je er meer aanbeten mee?

We hebben getest op een gekend water, met een gekende school baars, op een voorspelbaar tijdstip. En dan hebben we vergeleken met een anders, werkend geurmiddel, en met onbehandelde shads. In een soort continu rotatiesysteem. De test hebben we 5 keer herhaald in een tijdspanne van 1 maand.

Het resultaat:

  • Als het de baars triggert, triggert het wel hard. Dan komen ze van ver aangeschoten, en bijten ze fel door.
  • Maar het triggert niet altijd: een inactieve vis aanlokken en doen bijten, lukt niet.
  • Het percentage ‘herkansing’ is wel groter dan bij een onbehandelde shad: baars kan het geurspoor volgen, en een 2e of 3e keer aanbijten.
  • Het is geen wondermiddel. Het kan helpen, maar een goede presentatie van het juiste kunstaas, is nog altijd belangrijker om een aanbeet uit te lokken.

 

Conclusie: met dit middel kan u iets lomper vissen, en komen aanbeten waarschijnlijk iets feller door. Maar het is geen wondermiddel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *