Meteen naar de inhoud

Doe-het-zelf: hengelrek

Een project doe-het-zelveren is altijd een avontuur. We leiden je door alle emoties die komen kijken bij het maken van een simpel hengelrek.

Emotie 1: VERLICHTING

Je hebt een KEI goed idee, al dan niet gestolen van een video die je op Youtube gezien hebt, of uit een artikel van de Stekelridders.

In ons geval: een hengelrek aan het plafond van de garage. Dat neemt geen plaats in, en je hengels zijn veilig opgeborgen en vangen geen stof.

Emotie 2: KEUZESTRESS

Waar gaan we het plaatsen? In het midden van de garage of aan de kant?

Gaat het niet in de weg hangen van de lamp?

Hoe breed? Voor hoeveel hengels?

Hout of kunststof? Met een gleuf, of enkel gaten?

 

Hier komt het erop neer dat iedereen zijn eigen weg inslaat. Sommige mensen zullen keer op keer gaan voor hout, of alles ultra massief en stevig maken. In een ontwerp vindt men zichzelf terug.

Sommige mensen zullen gaan voor gelakt massief eikenhout, met vliegende deuvels en zwaluwstaarten.

Sommige mensen zullen gaan voor orde: een metersbreed rek, met elke stok in dezelfde oriëntatie, op een vast interval, met de molenzwengels waterpas en op exact 90 graden.

Sommige mensen zullen gaan voor een rek met een inspirerend design, dat positieve emoties opwekt en de hengelsportbeleving naar hogere sferen brengt.

Wij gaan echter voor goedkoop en compact: een kunststof hoekprofiel met gaten in. Geen gleuven. En geplaatst vlak aan de koffer van de auto, want dat is logistiek gezien de ideale plaats.

TIP: probeer zo veel mogelijk van gedacht te veranderen op papier, of in karton. U weet wel, CAD. Cardboard Aided Design.

 

Emotie 3: ontmoediging

Uiteraard is het juiste materiaal niet voorhanden in de doe-het-zelfwinkel. in ons geval: kunststof hoekprofielen van 60x60mm bestaan niet, het gaat maar tot 50x50mm. En uiteraard moeten de kindjes mee, want zaterdag, en uiteraard krijg je dan de winkelkar tegen je enkels geramd, en uiteraard wordt er wel ergens een scène gemaakt en een traantje gebleten.

Maar laat ons vooral voortwerken.

 

Ha, flippo’s! Nostalgie! Dat kan emotie 3,5 zijn.

Emotie 4: mannelijkheid

Het is belangrijk dat je altijd het meest gevaarlijke werktuig gebruikt. Een zaag en een vijl zijn goed, maar power tools zijn beter.

Of scherpe dingen!

Maar bij elk doe-het-zelfproject is het onvermijdelijk dat er iets misgaat, en dat je opnieuw moet beginnen.

Emotie 5: de fuck-up 

Gaten markeren met watervaste stift blijkt geen goed idee te zijn op wit kunststof: zelfs met groffe middelen gaan de lijnen er niet af.

Maar een ramp is dat niet: we kunnen het oude stuk als een prototype beschouwen, en als mal gebruiken voor versie 2, die een paar millimeter breder mag zijn. We gebruiken ook grote en kleine gaten, kleine gaten voor topjes, en grote gaten voor handvaten.

De flippo’s hebben dit keer geen gat in het midden, da’s gunstig.

Emotie 6: opkuis

Dit is het tegenovergestelde van emotie 4  😉

Schaamhaarvormige plastic krullen zijn het moeilijkste om op te ruimen.

 

Emotie 7: het STRESSMOMENT

Uh-oh, wat als de koffer van de auto open gaat? Dat komt wel HEEL dicht bij het kofferdeksel!

Wat als de Vrouw Des Huizes slordig parkeert?

 

CHANCE! Zelfs met een grote molen, is er nog 5cm speling.

Emotie 8: voldoening

 

 

Dat hangt niet in de weg, en is compact en efficiënt. En aan die balk is het juist op armlengte. Top! Dat was 8 emoties waardig.

 

Op de foto:

Abu Garcia KR-X

Reins Aji Ringer

Major Craft K G Lights

Shimano Exage

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *