Meteen naar de inhoud

Review: Sufix Nanobraid

Wij zijn tackle tarts. Dat is niet hetzelfde als teweinigvrees! Dat is iets heel anders. Dat is de onweerstaanbare drang om alle nieuwe dingen uit te proberen.

Elk half jaar hangt er een nieuwe, zogezegd betere braid in de rekken. En we MOETEN dat proberen.

De Sufix Nanobraid belooft 3x sterker te zijn, en is super glad en extreem rekloos.

Dit is het soort braid dat James Bond uit zijn horloge trekt om slechterikken de keel over te snijden.

Dit is het soort braid waar je je vingers mee kan opensnijden als je een knoop aantrekt. (Getest!!)

 

Laat ons dat eens nader bekijken. Te beginnen op het droge.

Limoengroen is de traditionele, herkenbare  kleur van Sufix. Sufix heeft een goede naam op vlak van braid.

In de winkel hebben we met verschillende diameters gespeeld, en de kracht en schokbestendigheid voelden zo indrukwekkend aan, dat we  de 0.04mm versie gevraagd hebben om te testen. Dat is extreem dun. Sufix belooft 2.8kg trekkracht, ofwel 6lbs. En 6lbs is toevallig de maximum treksterkte voor UL stokjes met 7g werpgewicht.

We zien ook nog een sticker dat ze een prijs gewonnen hebben op de EFFTEX beurs.

De achterkant dan.

Misschien het belangrijkste: 25€ voor 100m. Dat is niet de duurste braid, maar ook niet de goedkoopste. Laat ons zeggen de hogere middenklasse.

Wat ze beloven:

  • WIDE ANGLE BRAID TECHNOLOGY. Dat is wel een geniaal idee: de vlecht is onder een flauwere hoek en onder meer spanning gemaakt. Dat wil zeggen dat de braid minder rekt en met minder lawaai door de ogen loopt.
  • 2 Keer meer HMPE vezels zou een betere schuurbestendigheid geven.
  • Tot 3x sterker dan andere braids.

Dat gaan we allemaal testen.

Sufix is van Rapala?! Made in Taiwan. Dat is gewoonlijk niet zo veel waard als made in Japan, maar wel tien keer beter dan made in China.

Dit is de spoel: mooi rond, geen bramen, niet fragile, goeie lijnclip. Netjes.

Correct gelabeld ook. Voor als je de verpakking wegsmijt en nog wil weten welke diameter het is.

100m 0.04mm Braid zie je nauwelijks liggen! Hopelijk geeft het een beeld van wat voor belachelijk dunne lijn we hier aan het testen zijn.

Testen!

Eens kijken of het waar is wat Sufix belooft.

Rek: ongelooflijk weinig. Even weinig als de kampioen in deze categorie: Nanofil. De Nanofil geeft wel een stijvere indruk, en schiet sneller terug. De Sufix schiet gecontroleerd terug.

Gladheid: Nanobraid voelt heel glad aan. Het is te zeggen: glibberig. Met je vinger kan je een minieme ribbel van het vlechtproces nog voelen. Maar de ribbels liggen dus ver uit mekaar, en de overgangen zijn heel vloeiend.

Wat zegt dat op de hengel? Met spanning op de hengel, is nog net te horen dat je met braid bezig bent, maar de ooggeluiden zijn inderdaad heel stil. We hebben de Reins Aji Ringer als teststok genomen omdat die de minst dure ogen heeft. En dan vergeleken met Momoi en Kairiki. Nanobraid wint!

In het natte gedeelte van de test zullen we zien of alles nog manengeur en rozenschijn is als de coating er wat afgewassen is. En ook of er windknopen optreden of niet.

 

Trekkracht: Alle 0.04mm braids, en sommige 4-strengs 0.06mm, zijn uit de losse hand over te trekken. Sufix Nanobraid niet. Dat geeft een heel, heel goeie indruk.

Bij een test met een emmer water, kwamen we slechts tot 1,7kg, waar Sufix 2.8kg claimt.

Daar zit natuurlijk een knoop tussen, en dit soort afwijking komt overeen met wat we bij andere braids zien, maar het lijkt weinig navenant hoe sterk de braid in de hand aanvoelde.

En het is nog altijd een pak sterker dan alle andere 0.04mm braids die we al getest hebben.

 

Over 0.04mm gesproken:

Het is effectief 0.04mm. Dat is wel uniek, en bijna een bonuspunt waardig. De dikkere diameters (0.08, 0.10,..) lijken zich ook heel netjes aan de opgegeven maat te houden. Wat ze dus dun maakt in vergelijking met de concurrentie.

 

Opspoelen gaat ook netjes.

De roze kleur is niet het soort fluo roze uit de jaren ’90 waar je ogen pijn van gaan doen. Het is een meer elegant en klassiek pastelroze. We zien in het natte testgedeelte wel of dat goed of slecht is.

Knoopbaarheid.

Nanobraid houdt net een klein beetje zijn vorm. Hij valt dus niet helemaal slap zoals los gevlochten braids. Da’s gunstig. Geeft ook minder kans dat je er een haakpunt door prikt.

Gladde braids durven al wel eens slippen, en lastig te knopen zijn. Bij ons heeft het 3 knopen geduurd om het juiste gevoel er in te krijgen: hoe strak wikkelen, hoeveel wikkelingen, hoe argeloos aantrekken, etc. Nanobraid geeft de indruk van toch genoeg samendrukbaar te zijn, zodat een knoop niet kan slippen.

 

Conclusie van de droge testen: Dun. Sterk. Glad.

 

 

Natte testen.

Te testen: werpbaarheid, schuurvastheid, levensduur, knoopbaarheid.

Knoopbaarheid is goed, ook aan de waterkant met koude handen. Je moet enkel 2 wikkels meer leggen dan bij losse braids.

Sterkte is heel goed: deze jongen swingen was geen enkel probleem:

En deze takvis optakelen ging ook zonder moeilijkheden.

Deze Jaap kon uit de diepte getrokken worden, en lag binnen enkele seconden in het net.

Dat is heel gunstig. Nanobraid is de eerste braid waarbij 0.04mm sterk genoeg is om met vertrouwen snoekbaarzen op te takelen.

 

Schuurvastheid is ook goed: we hebben langs hout geschuurd, langs staalkabels, en af en toe ook langs een steen. Geen enkel probleem.

Werpbaarheid is een verhaal apart. Nanobraid is zo stil dat je geen enkele feedback krijgt over hoe hard je geworpen hebt, en hoe snel de braid van je molen vliegt. Het is een kwestie van lanceren en hopen dat het goed is. En lanceren kan effectief tot op de maan.

Die fluisterstilheid is dan wel weer top bij het binnenvissen. Je stuurt geen vibraties het water in van braid die langs ogen schuurt. Dat betekent een meer natuurlijke presentatie.

Het binnenvissen zelf is helemaal geweldig: 0.04mm heeft bijna geen weerstand, dus je kan met 1,5g nog steeds bodemcontact houden. En je moet ook geen moeite doen om een boog uit je lijn te trekken. Alles is direct, alles is rechtdoor.

Bij de natte testen is ook het eerste en mogelijk het enige nadeel naar boven gekomen: het roze mocht wat feller zijn. Het is natuurlijk kiezen tussen vis afschrikken of zien waar je lijn naartoe gaat, maar de kleur heet hot pink. Ze mocht wat hotter zijn. En een fluo groene optie zou ook leuk zijn. De tweede beschikbare kleur is wit.

Nog te testen: levensduur. Op dit vlak legt Momoi de lat heel hoog. Na 5 sessies kunnen we enkel nog maar zeggen: ziet er goed uit. Waarschijnlijk goed.

 

Conclusie:

topbraid! Nanobraid overtreft de anderen op gebied van

  • geruisloosheid
  • sterkte
  • gevoeligheid.

Enkel de kleur kan in sommige situaties een klein nadeel zijn. Maar nanobraid zou de nieuwe king of the hill kunnen zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *