Meteen naar de inhoud

Struinend door het DAIWA assortiment

In een vorig artikel hebben we al door het Shimano assortiment gestruind. Maar het Daiwa molenassortiment is eigenlijk indrukwekkender. Daiwa zou het nieuwe Shimano kunnen zijn!

 

Kort samengevat: Daiwa is soms een fractie duurder, maar in elke klasse beter van kwaliteit. Vooral qua materialen en beugelbediening. En hoe goedkoper, hoe groter het verschil wordt.

 

We hadden het bij de teardown van de Stradic al opgemerkt: Shimano begint meer en meer goedkope materialen te gebruiken. Er zit meer engineering in, maar de kwaliteit daalt.

De situatie is als volgt: er is een nieuwe Daiwa verdeler in de buurt, en we gaan eens alle molens betasten. Te beginnen bij de duurste, en dan afdalend in prijs. En we vergelijken met het Shimano equivalent. Want die hebben we in de rugzak zitten.

 

Helemaal vanboven zijn er de Exist, Morethan, en Luvias. Dat is het equivalent van de Stella en consoorten. Boven de 500€. Daar hebben we geen geld voor en dus ook geen mening over.

 

We beginnen bij de Ballistic, dat is de Stradic CI4+ van Daiwa. Zelfs de kleuren zijn gelijk.

Wat we merken is dat de Stradic iets lichter is, 5 gram. En iets goedkoper. En daar stopt het.

Van de vingertop naar de lijn toe:

  • de Daiwa zwengel heeft minder speling. Alles heeft minder speling.
  • De Daiwa zwengel is bevestigd met een kortere bout van grotere diameter. Je moet minder rond om hem te monteren, en de krachtoverbrenging is ook meer direct. En van buitenaf lijkt het of de afdichting ook beter is. Je krijgt ook 1 corrosiebestendig lager.
  • Het Daiwa molenhuis ziet er anders uit dan bij Shimano, en al de materialen en technieken hebben een andere naam. Maar fundamenteel is er weinig verschil.
  • Het Shimano molenhuis is spuitgegoten, maar overschilderd met metallic verf. Het Daiwa huis is naakt, maar perfect afgewerkt. Dat is durven, zo kan je geen enkel blaampje verbergen. Het materiaal is vezelversterkt plastic bij beiden.
  • De gebruikte boutjes, schroefjes en moertjes zijn bij Daiwa van hogere kwaliteit.
  • Alle Daiwas hebben nog een uitschakelbare anti-retour. Niet dat het een echt gemis is op de Stradic, maar toch… Het hendeltje is net groot genoeg, volledig spelingsloos, en heel strak qua actie. Dat is een pietluttig detail, maar het vertelt wel een verhaal.
  • De slip is op beide molens boterzacht, en start zonder frictiepiek. Geen verschil.
  • Het beugelmechanisme is bij Daiwa 10.000 keer beter dan bij Shimano. O.M.G.! Op beide scharnierpunten zit veel minder speling, de beugel is lichter en sterker, en de actie is beter. En hij ligt beter in de hand en is compacter. Setpunt voor Daiwa.
  • De Daiwa lijnroller heeft geen scherpe groef, wat gunstig lijkt om braid soepel van de slip te laten lopen.
  • Axiale speling op de lijnroller is de enige plaats waar de Daiwa meer speling heeft dan de Shimano. Voor de rest is de Daiwa veel preciezer, stijver en gevoeliger.

 

Dit laatste puntje is een detail, maar het maakt een wereld van verschil. Het mechanisme dat de beugel automatisch toeklapt is bij Daiwa 2 keer zo dik als bij Shimano. En het is beter gevormd, en het heeft een rubber rollertje. Het Shimano onderdeel is nauwelijks te onderhouden omdat het zo klein en fragiel is, en geeft dikwijls problemen. Vele mensen verwijderen het zelfs. Matchpunt voor Daiwa?

 

De verhoogde precisie bij Daiwa is ook te merken aan de speling tussen de rotor en het molenhuis. Waar die speling bij Shimano soms bijna een millimeter eivormig kan zijn, is ze bij Daiwa een paar tienden. Daiwa besteedt meer zorg (en geld) aan haar mallen.

 

Al zwengelend vallen 2 dingen op:

  • de Daiwa is stiller. Meer geruisloos.
  • De Daiwa is beter gebalanceerd. Dit valt vooral bij hoge omzwengelingssnelheden op.

 

Volgende tussenstop: Caldia versus Rarenium of Stradic FK.

Ook de Rarenium hebben we in de Stekelridders stal, en exact dezelfde verschillen zijn merkbaar. Weer is de Daiwa een fractie zwaarder en duurder, maar zit er veel, veel minder speling en ruis op.

 

Daiwa Fuego vs Shimano Aernos.

Daiwa Legalis vs Shimano Exage.

Hoe verder we afd(w)alen, hoe minder coole technologieën er in de molens verwerkt zitten. En het gewicht gaat omhoog.

Maar dat is niet het enige, de verschillen qua spelingsloosheid worden echt groot. Bij de goedkope modellen van 50 à 70€ boet je bij Shimano al heel snel in qua beugelbediening en qua soepel lopen. Dat is bij Daiwa veel minder het geval.

 

Spelingsloosheid, toleranties en soepele gang zijn dingen die je over het internet niet kan voelen. Molens voelen en betasten kan je doen bij Flandersfisher.

 

 

 

 

 

1 reactie op “Struinend door het DAIWA assortiment”

  1. Pingback: Review: Daiwa Regal | Stekelridders.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *