Meteen naar de inhoud

Review: Daiwa Ballistic X

Daiwa maakt goed spul, maar hun stokken zijn polariserend. Sommige vissers vinden ze allemaal geweldig en willen niks anders meer. Andere vissers vinden ze te kort, of te rood, of het handvat verkeerd, of te blinkend… Het is haat of liefde.

Op de keukentafel hebben we deze keer een Daiwa Ballistic X 78L-S.

Dat is de S van Spinning, de L van Light, 7 voet 8 duim van 230cm, en de X van het Rad van Fortuin. Ballistic is gewoon een naam. Daiwa heeft namen zoals Ballistic, Morethan, Luvias, Caldia,… gewoon in de schuif liggen. Net zoals Shimano namen heeft zoals Exage, Nexus, Ultegra,… Dat zijn gewoon namen die ze bezitten, en kunnen plakken op eender welke serie molens of stokken of tandwielen.

We beginnen waar we altijd beginnen: de achterkant. We zien een EVA schuimrubber handgreep, en al direct het beste onderdeel van heel de stok. Een groefje dat PERFECT is om een rekker in te laten vallen. Dit is prachtig, dit is geniaal, dit is fantastisch.

Dit rood geanodiseerd stukje is net diep genoeg verzonken zodat de rekker uit de weg zit bij het werpen, en niet per ongeluk wordt afgetrokken. (Stel het u voor!) Maar het is toch ondiep genoeg, en schuin aangelegd, zodat een vinger snel de rekker kan opvissen bij het opkramen. Als we ooit de ingenieur tegenkomen die dit heeft gemaakt, dan kan het zijn dat hij ook per ongeluk afgetrokken wordt. Puur uit aanbidding.

Ahem! Dus de handgreep is niet skeletonized met een blote blank, maar wel getailleerd. het wordt even smaller, en dan terug dikker waar de molenvoet is. De molenvoet is een Fuji TVS model, een echt sculptuur, met afgeronde uitsparingen zodat je duim de blank kan raken. Helaas werkt dat enkel voor zwartbaarsstokken waar de blank 15 of 16mm is, dus je voelt een carbon bus. Alles is blinkend zwart.

Dat is heel fancy materiaal, het enige kleine nadeel is dat de schroefdraad bloot ligt. Dat kan je voelen.

Kijk die blinkendheid! De sierstukken zijn testarossa rood, en het eerste deel van de blank is met carbon tape omwikkeld, voor extra power. Heel de blank is ook dun gelakt.

De opdruk, een sierwikkeling, dan een kort stukje mat voor het Deawoo embleem.

Aan de onderkant staat de detailinformatie. Lengte is dus 2,30m.

Onopvallend detail: 2,30m gedeeld door 2 is 115cm, maar de opgeplooide lengte is 122cm. Dat komt deels doordat de pensluiting dubbel telt, maar deels omdat het topdeel iets korter is dan het einddeel. Dat is wel goed, dan is het fragielere topdeel beter beschermd bij transport.

Werpgewicht is 3,5 tot 12 gram. De stok voelt satéprikkeriger aan dan dat, maar we zullen het testen.

Hier gaan we een boompje moeten opzetten. Dat is geen K-R oog. Dat is een LYOG, uit de ‘O’ reeks. Die zijn nog te zien op dure, lichte hengels, zoals bijvoorbeeld de Shimano Expride.

Deze ogen niet niet anti-tangle (lusvrij), maar wel sterk en licht. En het frame is ‘deep-pressed’, wat gewoon wil zeggen dat er een randje aan zit, waardoor de keramische ring goed vast hangt.

Ten opzichte van de oerserie heeft het frame ook wat meer hoek, waardoor het stijver is.

Deze ogen zijn niet uit de meest recente, duurste, beste serie, maar ze zijn wel heel goed en heel licht. En vooral dat licht gewicht kan heel belangrijk zijn voor dit soort hengel.

Daiwa doet dit elke keer: lak op de pensluiting. Als je de hengel demonteert, hoor je “FWOEMP!”.

De andere ogen zijn ook allemaal ‘O’. En blinkend. Best elegant.

Wie goed oplet, ziet dat de blank van het topdeel helemaal anders is. Geen carbon omwikkeling, maar ook een ander materiaal van blank zelf. Interessant…

De ogen op de top zijn zeer licht. De ligaturen: Japanse perfectie. Geen enkel spatje, geen enkel blubbertje, allemaal uniform en egaal en blinkend.

Dit is de splice, de overgang van hol naar vol.

Daiwa doet zelden dure topogen. Maar dit lijkt een bijpassend topoog uit de ‘O’ serie, best goed. Al de voorste ogen staan zeer haaks op de blank.

Topactie. Zeer snel.

En bij hard doortrekken gaat heel de blank in parabool. Dat is perfectie.

Misschien is het een regel, misschien is het slechts een aanbeveling, maar een Ballistic molen op een Ballistic stok kan niet slecht zijn. Hier zien we ook de rekker in actie.

En nu: naar de waterkant voor een test! Of niet? Dat is helaas even niet toegelaten, dus we zullen geduldig moeten afwachten. Allemaal samen, in ons kot. Gelukkig is er af en toe nog een interessant artikel te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *