Meteen naar de inhoud

Review: Patriot Hybrid hengel

Ultra Light stokjes zijn bij ons als onderbroeken: kwestie van tijdig eens te wisselen.


Bij een wonderbaarlijk toeval komt dit UL stokje bij ons terecht. 2 Tot 7 gram, dat is recht in onze geliefde Ultra Light categorie, en 7 voet 2 duim is 218 centimeter, dus dat is ook ideaal.


Laat ons dat eens besnuffelen, te beginnen bij de butt.

Er is geen fancy harde einddop, maar het uiteinde is synthetische kurk, schijnbaar gemengd met wat EVA schuimrubber. Dat is niet nodig, maar het oogt wel netjes.

De eindgreep is uit gewoon EVA schuimrubber, en geeft een slijtvaste en taaie indruk.

Hier zien we het stukje skeleton van de skeleton grip. Op foto komt het niet duidelijk door, maar de sierwikkelingen zijn goed geprobeerd. De hoofdwikkeling is zwart, met goud en zilver accent, zeer fancy. Maar het geheel is wat scheef en wiebelig. Dat komt hoogst waarschijnlijk door snel en gezwind het uiteinde af te knippen, zo wordt heel de wikkeling aan 1 kant wat harder aangespannen. Als de bandwerker/werkster tijd zou hebben, zou hij/zij/het de wikkeling helemaal recht kunnen foeteren alvorens de lak er op komt. Maar dat is niet gebeurd.

Om even duidelijk te zijn: dit is een stok van 80 euro. Met allures van een stok van 200 euro, met fancy two-tone sierwikkelingen. Dus een scheve sierwikkeling is wel door de vingers te zien, in deze prijscategorie. Ook de topmerken doen het voor deze prijs niet perfect. Wel beter, maar niet perfect.
Dus: gedelibereerd.

De epoxy is ook gedelibereerd: niet 100% netjes recht afgelijnd, maar goed van dikte en vorm. Dik OK in deze categorie.

Dit is het onderste deel van de handgreep. Dat is dan weer natuurkurk. Met een heel klein barstje al. En het plastiekske nog aan.


De molenvoet zelf herkennen we niet, maar het lijkt op de VSS serie van Fuji, zelfde concept. Alleen zijn er spleten tussen de plastic delen en de pseudo-blank, dus daar gaat op termijn schmutz tussen komen te zitten.
Maar voor hengels onder de 100€ mag je geen Fuji componenten verwachten, dus dit is dik OK. Goed nagemaakt. Dappere poging.

De borgmoer voor de molen heeft een grote EVA tsjoep. Dus het is een beetje ver om 1 vinger op de blank te leggen. Maar in het algemeen: het handvat voelt goed aan. Solide en vrij ergonomisch.

Hier zien we weer een fancy sierwikkeling met 2 accentkleuren, weer een beetje scheef. En de haakhouder.

Dat hebben we nog niet gezien, zo een model. Er is 3 of 4mm spatie tussen de haakhouder en de blank, en hij is ook voorwaarts gericht. Hij staat aan de linkerkant. Daar lijkt over nagedacht. Niet lang, niet hard, maar net genoeg!

Die accentkleuren, zilver en goud,…. dat zou ook zilver en oranje kunnen zijn. Of zilver en koper.

In ieder geval: koperen of gouden randjes, rechte of scheve wikkelingen,…. de visjes kijken daar niet naar.


Op het eerste deel van de blank zien we nog eens alle specificaties, netjes onder een laagje lak. Traditioneel en netjes. Alleen: stickers recht plakken kunnen ze ook niet.


Hier is het een en ander te zien om een boompje op te zetten!

SeaGuide Precision Rod Components! Dat zijn geen Fuji ogen, maar waarschijnlijk de tweede beste optie. SeaGuide is ook een gerenommeerd merk van geleideogen, bekend geworden met van die gigantische dingen met rollers en kogellagers, zo voor op een bezemsteel om op marlijn te vissen.
De geleideogen op deze stok zijn niet zo welgevormd als een Fuji, niet zo licht als een Fuji, niet zo egaal en zo mooi als een Fuji,…. maar wel zeer zeer degelijk. Wél consistent, wél betrouwbaar, en wél heel netjes afgerond op de keramieke ring. Dat zijn allemaal dingen die voor de andere namaak niet kan gezegd worden. Leuk is dat!

Er gaan trouwens geruchten dat sinds de wereldverandering van corona, Fuji helemaal niet meer kan volgen met de productie van ogen. Misschien dat nu eindelijk hun monopolie kan doorbroken worden.Aan het startoog hangt ook het kaartje. Dat is in het Fins, dus dat moeten we even vertalen.

Patriot® Hybrid: Krachtig, maar gevoelig! Patriot® Hybrid is een hengelserie waarvan het ontwerp niet tevreden is met compromissen. We hebben elk detail ontworpen en elk materiaal geselecteerd dat wordt gebruikt om een ​​perfecte balans en prestaties in onze hengels te bereiken. Het grootste geheim van hybride hengels ligt in hun hengelblanks, die zijn gemaakt met behulp van de unieke Patriot® HFT (Hybrid Fiber Technology) hengeltechnologie, waardoor de hengels gevoeligheid, duurzaamheid en kracht op een geheel nieuwe manier combineren. Lichte en langgegoten carbon hengels gecombineerd met een gevoelige, maar praktisch onbreekbare HFT-top zijn iets dat nog niet eerder is gezien bij traditionele werphengels. Dankzij de longitudinale vezels die rond de blanke hengel lopen, zijn hybride hengels sterker, maar toch lichter en flexibeler dan traditionele hengels. De lichtste versies van de uitgebreide Hybrid-collectie zijn echte verrukkelijke hengels voor het vissen met klein kunstaas, maar hebben nog steeds de kracht om nog sterkere vissen te vermoeien wanneer dat nodig is. De veelzijdige Patriot® Hybrid hengelserie biedt uitstekende opties voor bijvoorbeeld traditioneel jigvissen, micro-jiggen, dropshotten, stroomversnellingvissen of algemeen werpend vissen. onverslaanbare reisgenoten voor bijvoorbeeld visreizen in Lapland! • Met Patriot® HFT (Hybrid Fiber Technology) versterkte hybride tip .24ton Carbon carbon hengel • Rode attentiepunt – EVA en kurken handvatten • Roestvrije SeaGuide® hengelringen met zirkonia binnenringen Spinning / Open reels Artikelnr HYB66 – L HYB66 – MH HYB70 – H Lengte 6’6 ″ 198cm 6’6 / 198cm 70 / 213cm Kunstaas Gewicht Actie 3-12g 7-24g 10-50g 07 ​​Licht Medium Zwaar Zwaar Ultra Licht GARANTIE Secties 2 2 2 2 3 JAAR JAAR HPT HYBRIDE FIBER TECHNOLOGIE coquide

Dus: er is iets hybride in de blanks, en het design komt van Finland. OK. Goed. Bon.
Dit is raar.

Waar de pensluiting is, loopt de blank gewoon door. Er is geen stuk ingezet, er is geen ligatuur.

Wat er wel is, en waar we al een tijdje niets van gezegd hebben, is tape. Heel de blank is omwikkeld in een soort tape met een patroon, een print. Het lijkt op een kruising tussen een carbonvezel, en een kerstmisdecoratie.

Kerstmisdecoratievezel of niet, de sluiting werkt wel. Alleen besluipt ons hier het gevoel dat onder de kerstmisdecoratie wel eens een hele doordeweekse blank zou kunnen zitten. De decoratietape loopt over heel de stok door.Het topdeel heeft uiteraard wel een ligatuur aan de pensluiting.
De wikkelingen zijn zonder sierwikkeling deze keer. De stok heeft wel 8+1 ogen, dat is veel voor 7 voet 2 duim.

Al de ogen zijn Fuji-like. Niet echt, maar wel beter dan de andere namaak. Ze hebben ook allemaal een logo.

De top is natuurlijk het belangrijkste deel van een UL stok. Hier is te zien dat de tape lijkt door te lopen tot helemaal bovenaan.

De top is rood geschilderd. Rood! Niet wit zoals een stijlvolle Major Craft, maar rood! Rood zoals de Rode Zee, en zoals de toppen van de zeehengels waarmee elke Vlaamse Barry De Stroper ondermaatste paling mee uit het water takelt, om prompt dood te kloppen en in de rookoven te steken.
Dat terzijde, hier ergens is het te doen met die hybrid. Ze leggen het niet uit, maar die top is hetzelfde en toch anders. De 2 of 3 bovenste ogen, lijken meer buigzaam dan de rest van de blank.
Het is een soort hybride tussen een volle en een holle top. Een soort hybride tussen carbon en glasvezel.

Er is wel een overgang zichtbaar, helemaal naadloos is het niet. Maar dat is onze zak ook niet.

Het topoog is heel erg netjes. Wederom geen Fuji-like perfectie, maar een pak beter dan al de rest wat we al gezien hebben. De geometrie van het brugje is correct, en de scherpe randen zijn minimaal.
In de hand: voelt goed aan, alle afmetingen kloppen, maar de stok voelt ietsjepietsje topzwaar aan.
Even wegen.


Dat is niet licht. Misschien zijn het de ogen, waarschijnlijk is het de kerstmisdecoratietape die vooral de voorkant doet doorwegen.


Het moet even gezegd zijn: die kritiekpuntjes zou je nooit voelen, als je niet direct kunt vergelijken met andere stokken in dezelfde klasse. Hier hebben we een tophengel uit dezelfde klasse maar een prijssegment lager, en 5 prijssegmenten hoger. Als we alles vergelijken: de Patriot voelt ietsje doffer en ietsje topzwaar aan. In de directe vergelijking.MAAR. Dat is totnutoe allemaal theoretische zever. De vraag is: wat vinden de baarzen van deze stok?Indrukken van de waterkant:

  • Mini baarsjes haken: prima. Aanbeet komt toch goed door, van dofheid is weinig tot niets te merken.
  • Medium baarsjes haken en drillen: prima. Geen enkele losser, dat is wel opvallend. Ook swingen is geen probleem.
  • De actie is heel all-round: dat begint fast-achtig, maar plooit toch parabolisch door.
  • Die hybrid top: het is niet zoals een holle top, het is niet zoals een volle top, het is nog iets anders. Maar wat het ook is: het werkt.
  • De ogen lijken een maat 4 of 4,5 en dat is best ruim. Werpen is dan ook met veel afstand en weinig geruis. En het extra gewicht, dat ben je snel vergeten als de baarzen in attack-modus zijn.


Eindoordeel: dit stokje is heel veelzijdig, en doet het goed in zijn klasse. Enkel die kerstmisdecoratie, die is nergens voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *