Meteen naar de inhoud

Review: Shimano Vanford 500 Molentje

Een klein reviewtje van een klein molentje.

Eens kijken wat we op de doos het doosje kunnen lezen.

140 gram is super super licht. Lichter dan de duurste maat 1000 molens.

6 + 1 lagers is niet super veel, maar meer dan genoeg, en eigenlijk al wat je kan verwachten in een super klein molentje. Super kleine lagers zijn bijna niet te vinden.

5.6 op 1 verhouding. Dat is iets hoger dan de standaard 5.2 op 1, en dat is wel goed gekozen. Omdat het spoeltje zo klein is, heb je een iets snellere omwenteling nodig om nog genoeg lijn binnen te halen. Zo komen we nog aan 69cm, wat een mooi getal is.

Wat is het eerste dat je moet doen met een nieuw molentje?

Juist: uit het doosje nemen. Dit is de unboxing video:

Dit is een geweldig klein molentje.

Hoe klein? HEEL klein.

Het zwengeltje is 35mm! Als je zwengelt, dat is alsof je in een potje waterverf staat te roeren. Maar dat went wel. Ter vergelijking: maat 1000 molens hebben 40mm zwengel.
Vast zwengeltje trouwens, geen scharniertje.

Als we even onder het rokje kijken, zien we dit:

Dat is gewoon een kleinere versie van de Vanford. Die metalen kroon is niet standaard, maar zo een constructie is nodig om de spoel compact en laag te houden. Die kroon verklaart ook waarom de slipratel heel fel overkomt. Heel klikkerig.

En over klikkerig gesproken: het slipje is niet boterzacht. Wel perfect soepel, maar het begin is niet vettig boterzacht zoals bij grotere molens. Dat is geen constructiefoutje, het kan gewoon bijna niet anders met zo een kleine spoeldiameter. Dat is een kwestie van geometrie.


Ook klikkerig: het beugeltje. Met een duidelijk ’tikje’ bij openen en sluiten.

We gaan hem niet opengooien, maar op de constructietekening zien we dat deze 500 anders samengesteld is dan de grotere Vanfords. Er zit geen wormwiel in om de spoel op en neer te laten bewegen, maar een kamwiel met een pin.
En dat is wel frappant. Dat wil zeggen dat deze Vanford 500 half een opvolger is van de Symètre 500, en half een kleinere broer is van de Vanford 1000. De materialen van de Vanford serie, maar de constructiewijze van de Symètre.

Oplettende lezertjes hadden zit al lang gezien aan de spoel. Die is ondiep, maar ook heel laag. Terwijl Shimano in het algemeen ermee prijkt dat hogere spoelen beter is voor het werpen, is deze super laag. Bij de natte testen zullen we wel zien hoeveel invloed dit heeft.


Dit is een heel uniek molentje. Zijn er nog andere maat 500 modellen?

Bon, laat ons naar de waterkant rijden, en eens aan de tand voelen wat dit molentje te bieden heeft. Eens kijken wat de indrukken zijn.

Indruk 1: geen drama bij het vervoer. Deze Shimano verstekeling wordt goed getolereerd door de Daiwa meerderheid. Er is geen sprake van een pik-orde. Hij accordeert goed.


Indruk 2: en licht!!! Licht dat dat is, niet normaal. Uiteraard testen we dit molentje op een Ultra Light stokje, op Ultra Light visjes. Dat accordeert en balanceert perfect.
Dit helpt vooral bij lange visdagen en actieve visserijen. Maakt echt een verschil. Vooral bij getrouwde vissers die geen afgetrainde pols meer hebben.


Indruk 3: na een hele korte gewenningsperiode vist dat heel aangenaam en zonder speciaal gevoel. Werpafstand is misschien een metertje korter, misschien ook niet. Zolang je met dunne braid vist, is er quasi geen verschil met een normaal model van spoel. Voor onze test lag er 0.06mm nanobraid op.
Een lange worp binnenzwengelen heeft misschien iets meer omwentelingen nodig, maar het is allemaal gebalanceerd.
Ook visjes drillen verloopt heel normaal. het is een kort zwengeltje waardoor je zou verwachten minder kracht te hebben, maar de overbrenging klopt, de balans is goed,…. het is gewoon in orde.
Wederom: zolang de rest van het materiaal aangepast is. Een UL hengel tot 5 gram, 0.06mm braid, 0.16mm onderlijn.
Voor de grap hebben we deze Vanford 500 ook gebruikt op een matchhengel van 3m90, om voorntjes van 10cm te vangen al trottend op de beek. Gaat ook, maar voelt raar aan op een lange hengel.


Indruk 4: dit is kwaliteit. Minimale speling, maximale stijfheid, licht gewicht. Soepel ronddraaien. De Stradic serie is misschien wel de maatstaf qua roofvismolens.
Speling gaat zich waarschijnlijk niet direct ontwikkelen door wat UL baarzen te vangen. Maar om een beeld te geven van wat zou kunnen gebeuren bij meer intens gebruik of misbruik: we hebben ook een Stradic 2500 die al alle soorten (zware!!!) mishandeling heeft mogen doorstaan. Daar komt speling op, maar hij weigert te sterven. Hij blijft ook gewoon soepel draaien. Met speling, weliswaar.
Met de jaren komt er meer en meer plastic in Shimano molens, maar dat is OK. Het zijn engineered plastics, en ze worden correct toegepast. Als je wat speling kan verdragen, gaan ze minstens zo lang mee als de oude, zware, metalen molens. Met minder onderhoud.


Conclusie: een ultra-ultra licht kwaliteitsmolentje dat het zeer goed doet in combinatie met ultra licht roofvismateriaal.

199 euro is veel geld, maar je koopt wel kwaliteit, naam en faam, en een goede garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *