Meteen naar de inhoud

Review: Abu Garcia Salty Stage KR-X Triple Concept

Smijt al uw andere stokken maar in de vuilbak! Dit is de ultieme roofvisstok!

Via een facebook verkoopsgroep hebben we een stok bemachtigd, voor Hitotsu Tenya & Hitotsu Sutte & Tip Run Eging. Wat?  En het typenummer is STCS-792LS-KR. Daar zijn we ook niet veel wijzer mee. UL of M of MH, dat verstaan we nog, maar wat is LS?

 

De clou is het volgende: de Japanners kunnen Ultra Light stokjes maken die extreem veelzijdig zijn. Met een soepele, volle top, en toch wat power in het achtereind. Dat moet toch ook kunnen in 1 maat zwaarder?

Ja. Dat kan. En daar gaat deze stok over.

De Japanners hebben een professionele vissersvloot om U tegen te zeggen, dus alle vis van eetbaar formaat, wordt weggemaaid met netten. Met als gevolg: de grootste vis die de sportvissers kunnen vangen, is een inktvis. Dat is eging.

Dat doen ze meestal met dit soort tureluttekens:

Een soort garnaalplug met 100 haken. Zelfs in Engeland begint eging populair te worden, de mannen van TAFishing hebben er zelfs al een filmpje over gemaakt.

Maar dus, een soort heavy Ultra-Light stok, super breed inzetbaar, voor alle visserijen vanop de pier, daar hebben we hier mee te maken. Laat ons dat eens nader bekijken.

 

Aan iets banaals als de einddop kan je al zien dat het Japans is: rubber en kurk waar de hand schuurt, een aluminium ring voor de stevigheid, en rubber waar de stok de grond raakt. Zo moet dat zijn. Geen breekbaar glas zoals bij de Piston en Bielle.

 

Een molenhouder van Fuji, perfect qua maat en oriëntatie. En moeilijk verklaarbaar: hij houdt de Shimano Stradic 2500 beter vast dan andere molenhouders. Het past beter, er is minder speling, en vast is vast. Mega goed dus. De achterkant loopt zonder richels over in de blank, en de voorkant is zonder mousse voor maximum best gevoeligheid.

Dat zijn de specificaties, zeer verwarrend. Werpgewicht zou 3-12g zijn, maar egi ( die garnaalpluggen) van 15 tot 28g.

Ogen: de KR serie van Fuji. De absolute schnizzle dus. Dus anti-tangle (draad kan niet rond de ogen vasthangen) en hoogpotig.

Nogmaals kwaliteit: de sluiting heeft de typenummer en een pijltje, om de 2 delen recht in mekaar te steken. Alle ligaturen zijn tip top.

Ook opvallend: aan de decal is de blank gelakt, de rest van de butt sectie is omwonden met carbonvezel strips, en het voorste deel van de blank is ongeschuurd, dus heel ruw in 1 richting. Zo moet het, voor minimaal gewicht en maximale gevoeligheid.

De ‘belly guides’ zijn van het KB type, dus niet hoogpotig. Daar gaat de lijn wel vlak langs de blank. Dat is het hele KR concept eigenlijk.

Ook interessant: 10 ogen! Dat is perfect voor een gevoelige stok van 2.36m. De belly en top ogen zijn bijna zo klein als bij een Ultra Light stok. Dat is in theorie goed voor de gevoeligheid en de werpprecisie.

Tangle free etiketje van Fuji. En kaartjes vol letters die op tatouages lijken.

En er is zelfs een boekje bij om te tonen hoe je de 2 delen in mekaar moet steken, en dat je niet door de bliksem mag getroffen worden.

Dit is de actie: dat lijkt op extra fast.

 

In z’n geheel heeft het dus veel weg van een Ultra Light streetfishing stokje, maar 1 tand zwaarder, en iets langer. Veel power, heel dunne top.

Dus in theorie is het de beste stok ter wereld, maar wat vindt de praktijk daarvan? Naar de waterkant! 

 

Olé olé, de eerste test zal een korte sessie op de rivier zijn. Stromend water, 7 of 10g dropshot, en hopen op dikke baars of snoekbaars.

Eerste indrukken:

  • POWEEEEER!!! Veel stok achter de molen, dus je kan hard doortrekken met je linkerhand, en een loodkop lanceren naar de horizon.
  • Door de KR ogen komt het meeste weerstand nog van de (tegen)wind. Dat merk je dus ook meer dan normaal.
  • Gevoeligheid: ongelooflijk. Niet alleen weet je elke steen liggen, je kan ook zeggen of er mos op hangt of niet. En het verschil tussen een agressieve steen en een flauwe aanbeet is heel duidelijk.
  • Extreem licht. 109g Is het op papier, maar het balanceert perfect in de hand.

 

  • Minder fantastisch: inzwelging is misschien moeilijk. Tijdens de eerste sessie werden een aantal beten gemist, en een aantal slecht gehaakt. Dat kan ook aan de haak of de montage liggen, maar het blijft vreemd. Het doet denken aan de paradox van de Reins Aji Ringer: ofwel voel je niks en haak je alles, ofwel voel je alles maar haak je niks.

1 Snoekbaars heeft toch doorgebeten, en de dril was …. onder controle. Door de stijfheid in het achtereind is de vis heel goed te sturen rond obstakels. En door de dunne top, worden kopslagen toch goed opgevangen. Je zou de vis heel actief en snel kunnen drillen – als je niet moet teruglopen om je schepnet te halen.

Testsessie 2: terug op de rivier, maar met de loodkop. 

Deze snoekbaars moest noodgedwongen geswingd worden, in een beetje een ongelukkige positie. De stok kon het moeiteloos trekken. Toch wel weer 1 gemiste aanbeet, dit was ook op de herkansing.

Test 3: baarsje swingen. Geen probleem.

Tijdens testsessie 4 hebben we nog een stevige baars en een snoekbaarsje gevangen:

De snoekbaars wou niet op de foto, hij was een beetje kwaad, en wou snel terug in het water.

Dit is de curve die de stok aanneemt bij de dril van een dikke baars. Extra fast actie.

 

Conclusie: goedgekeurd! Een zware Ultra-Light stok voor de riviervisser met qui-vive.

 

UPDATE: na enkele maanden gebruik, een paar dikke vissen en een paar dikke vasthangers, is de stok gerodeerd, en is de belachelijke gevoeligheid en extreme strakheid iets minder.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *